Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ναι, ίσως, αλλά μπορεί και όχι. Ενα μήνα και κάτι μετά τις δεύτερες εκλογές της 26ης Ιουνίου, η Ισπανία εξακολουθεί να είναι χωρίς κυβέρνηση και παραμένει άγνωστο το πότε και αν θα την αποκτήσει.

Ο μεν εντολοδόχος πια πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν διευκρινίζει πότε θα εμφανιστεί στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Από πλευράς αντιπολίτευσης πάλι, κανένας δεν θέλει να τον στηρίξει με θετική ψήφο ή αποχή, αλλά ούτε και διαφαίνεται η προοπτική ανάδυσης κάποιου άλλου κυβερνητικού σχήματος που να μην περιλαμβάνει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Ο Ραχόι ξεκινά σήμερα τις διερευνητικές συναντήσεις του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα έχει ραντεβού με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ενώ αύριο σειρά έχει ο Αλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos.

Αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη, και τα δύο ραντεβού αναμένεται να αποβούν άκαρπα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατόπιν της συνέντευξής του στα ανάκτορα του βασιλιά Φελίπε, ο Μαριάνο Ραχόι δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα παραστεί στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τη ζητήσει καν αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες.

Τα νούμερα

Ο Ραχόι και το κόμμα του, το ΡΡ, έχουν 137 έδρες. Για μια σταθερή κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας χρειάζονται 176.

Τόσες είναι και οι θετικές ψήφοι που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα που επιδιώκει να φτιάξει κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Στη δεύτερη αρκεί να λάβει περισσότερες θετικές ψήφους από αρνητικές, οπότε έχει μεγάλη σημασία η αποχή των άλλων κομμάτων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που αναδείχτηκε δεύτερο από την κάλπη, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι» σε μια κυβέρνηση Ραχόι.

Το ίδιο και το κεντροδεξιό Ciudadanos, η παλιά πρόταση του οποίου για κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος χωρίς τον Ραχόι πρωθυπουργό έχει πέσει στο κενό.

Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απόσχει στη δεύτερη ψηφοφορία, εφόσον υποσχεθούν να κάνουν το ίδιο και οι Σοσιαλιστές.

Προφανώς, γιατί δεν θέλει να μείνει με τη «ρετσινιά» ότι αυτό μόνο του βοηθά να παραμείνει στην εξουσία ένα κόμμα το οποίο έχει επανειλημμένα καταγγείλει για διαφθορά.

Ορισμένοι εικάζουν ότι η εισαγγελική απόφαση της περασμένης εβδομάδας να παραπεμφθεί σε δίκη το Λαϊκό Κόμμα για την εσκεμμένη καταστροφή σκληρών δίσκων που περιείχαν στοιχεία για τα «μαύρα ταμεία» του, εμπόδισε τον Ραχόι να βγει ανοιχτά και να πει «είμαι ο πρωθυπουργός».

Αν και οι περισσότεροι υποψιάζονται ότι ο Ραχόι κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο προκειμένου να εξαντλήσει τους αντιπάλους του και να πετύχει στο τέλος τη στήριξή τους ή την αποχή τους «για το καλό της πατρίδας».

Ξέρει επίσης ότι κατά βάθος κανένας, ούτε καν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos, δεν θέλει να πάει η χώρα σε τρίτες εκλογές.