Στις κάλπες προσέρχονται 54.075.851 πολίτες της Τουρκίας για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 17:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.
Με νωπές τις μνήμες από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, ο τουρκικός λαός καλείται να ψηφίσει στις εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές και να αποφασίσει εάν θα δεχτεί το επιχείρημα περί πολιτικής σταθερότητας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία επί δεκατρία χρόνια, ελπίζει σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που έχασε πριν από πέντε μήνες.
Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής και δημιούργησε μια εκτελεστική προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες.
Φουντώνουν οι φήμες περί καλπονοθείας από το AKP ώστε να πετύχει πάση θυσία αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το κόμμα να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Περίπου 400.000 αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν επιστρατευτεί. Ισχυρή η παρουσία τους κυρίως στις περιοχές των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως το Τσίζρε και το Σουρ.
Τα κόμματα ανακοίνωσαν την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών και στελεχών τους για να αποφευχθούν κρούσματα νοθείας.
Το αποδεδειγμένα έγκριτο «βαθύ λαρύγγι» της Τουρκίας στο Twitter, με το ψευδώνυμο «Φουάτ Αβνί», έγραψε ότι έχουν «επιστρατευτεί» 500 «κρυπτοϋποστηρικτές του AKP» σε ρόλο μελών εφορευτικών επιτροπών (δημοσιεύοντας μάλιστα ολόκληρη λίστα με τα ονόματά τους, την επαγγελματική τους ιδιότητα και σε ποια εκλογικά κέντρα θα είναι).
Στην αποστολή τους, υποστηρίζει, είναι «να ψηφίσουν εκ μέρους όσων δεν εμφανιστούν στην κάλπη» και «να καταχωρίσουν άκυρα ψηφοδέλτια ως ψήφους υπέρ του AKP». «Η τελευταία μισή ώρα της ψηφοφορίας θα είναι η πιο καθοριστική», τόνισε.

Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν.
«Η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες», υποσχέθηκε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του 2015 διεξήχθη σε μια ατμόσφαιρα οξύτητας.
Από το καλοκαίρι, η ένοπλη σύρραξη που είχε ξεσπάσει το 1984 ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αναζωπυρώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Παράλληλα ο πόλεμος που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στη Συρία αιματοκύλισε και την Τουρκία. Έπειτα από εκείνη στο Σουρούτς τον Ιούλιο, μια επίθεση βομβιστών-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους την 10η Οκτωβρίου σε μια πορεία ειρήνης στην Άγκυρα.
Υποσχέσεις εμπιστοσύνης
Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο Ερντογάν αυτοπροβαλλόταν ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας.
«Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η “νέα Τουρκία” δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών».
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του προέδρου, μετά τις θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ερντογάν μάλλον θεωρεί τον εαυτό του «τον πνευματικό ηγέτη ενός χαλιφάτου», είπε σαρκαστικά ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και βασικός στόχος των πυρών του κυβερνώντος κόμματος.
Ορισμένοι θέλουν να επανιδρύσουν το σουλτανάτο σε αυτή τη χώρα, μην τους το επιτρέψετε!», ήταν η ταυτόσημη προτροπή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης, πολλοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα είχαν αποτέλεσμα ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού -εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν- και ήδη προβλέπουν, σε περίπτωση νέας αποτυχίας του AKP, κι άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη.
«Το πιθανότερο σενάριο παραμένει το ίδιο: περισσότερη αναταραχή», συνόψισε ο αναλυτής Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

