Κακός ο ΠΟΥ, φταίει η Κίνα, πάμε καλά, η οικονομία θα επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα, θα κλείσω το Κογκρέσο αν δεν συμμορφωθεί». Ολα γίνονται ένας αχταρμάς στο μυαλό και στον δημόσιο λόγο του Ντόναλντ Τραμπ τη στιγμή που οι ΗΠΑ σημειώνουν νέο ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό –2.600 μέσα στο τελευταίο 24ωρο–, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τις 28.000.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απτόητος μπροστά στη διεθνή θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αγνοώντας τους χιλιάδες θανάτους μέσα σε μια μέρα, έβγαλε την Τετάρτη (πρώτες πρωινές ώρες Πέμπτης στην Ελλάδα) το συμπέρασμα ότι η χώρα έχει περάσει την κορύφωση της καμπύλης και πρόσθεσε ότι η «ενθαρρυντική πρόοδος» που καταγράφεται θα του επιτρέψει να αποκαλύψει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα «αποκαλυπτήρια» αναμένονταν να γίνουν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (Παρασκευή πια για εμάς) από τον Λευκό Οίκο και αφού θα είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των 50 αμερικανικών πολιτειών. «Θα ανοίξουμε ξανά πολιτείες, κάποιες πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι άλλες. Ορισμένες μάλιστα θα μπορέσουν να επανέλθουν στην ομαλότητα πριν από την προθεσμία της 1ης Μαΐου», διαβεβαίωσε. «Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί, όλοι μας».
Μέχρι στιγμής, πάντως, ελάχιστοι είναι αυτοί που συμμερίζονται την αισιοδοξία του προέδρου. Οι επιστήμονες, οι περισσότεροι κυβερνήτες, αλλά και πολλοί διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων είναι από αρνητικοί έως ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη σύντομη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ολοι φοβούνται νέα αναζωπύρωση και επισημαίνουν τη μη εκτεταμένη πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ ώστε να εντοπιστούν και να απομονωθούν όσο το δυνατό περισσότερα κρούσματα, αλλά και την έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους που θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις θέσεις τους.
Αλλά και η Ντέμπορα Μπιρξ, στέλεχος της ομάδας κρούσης του Λευκού Οίκου για Covid-19, ήταν αρκετά πιο συγκρατημένη όταν πήρε τον λόγο μετά τον Τραμπ. Σχολίασε ότι τα στοιχεία από όλη την επικράτεια δείχνουν μεν ότι η κατάσταση παρουσιάζει κάποια βελτίωση, επισήμανε ωστόσο ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίηση για να μην αλλάξει αυτή η «θετική» πορεία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στον γνωστό εξωτερικό εχθρό, την Κίνα, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του αγαπημένου του Fox News, σύμφωνα με το οποίο ο κορονοϊός διέφυγε κατά λάθος από εργαστήρι της Γουχάν, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέρος πειράματος για βιολογικό πόλεμο. «Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτήν τη φρικιαστική κατάσταση», είπε και αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά τα στοιχεία που δίνει η Κίνα σχετικά με τον κορονοϊό. «Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα κρούσματα «επειδή τα αναφέρουμε».
Στην περιορισμένη ώρα που διήρκεσε πάντως η συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ κατόρθωσε να τα βάλει και με έναν «εσωτερικό εχθρό», το Κογκρέσο, απειλώντας πως θα αναστείλει τη λειτουργία του για να προχωρήσουν οι διορισμοί ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων αξιωματούχων, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα. Βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει να συναινέσουν και οι Δημοκρατικοί. Τι λένε επ’ αυτού; Ο Τζέιμς Ράσκιν, μέλος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχολίασε ότι ο Τραμπ «έχει ανοίξει το εγχειρίδιο του δικτάτορα», προσθέτοντας πως η κατάσταση «θυμίζει Μπανανία».
