«Σε τεντωμένο σκοινί» παραμένουν οι σχέσεις Ταλιμπάν – κυβέρνησης, καθώς οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν «παγώσει» και τα βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν είναι σχεδόν καθημερινά.
Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι μέλη του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος απήγαγαν τουλάχιστον 20 πολίτες στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι.
Οι άμαχοι απήχθησαν την Κυριακή και οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία, δήλωσαν μέλη του επαρχιακού συμβουλίου στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η περιοχή όπου έγινε η απαγωγή ελέγχεται πλήρως από τους Ταλιμπάν, πρόσθεσαν.
Εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών, ερωτηθείς σχετικά από το dpa, είπε ότι η ηγεσία της οργάνωσης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επαρχία Γκάζνι συγκαταλέγεται στους πιο ασταθείς τομείς του Αφγανιστάν. Οι αντάρτες ελέγχουν περίπου τη μισή και μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις για τις υπόλοιπες.
Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η αστυνομία, δύο δημόσιοι υπάλληλοι σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας νωρίς χθες το πρωί.
Παρά το ότι διεξάγονται επί μήνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί δεκαετίες στο Αφγανιστάν, η βία δε σταματά να κλιμακώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ και τελούν υπό αναστολή εδώ και τρεις εβδομάδες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ξαναρχίσουν την 5η Ιανουαρίου στη Ντόχα (Κατάρ), παρότι ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι είχε πει επανειλημμένα πως ήθελε να συνεχιστούν πλέον επί αφγανικού εδάφους.
