Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να διαλύσει σήμερα τη διαδήλωση που οργανώθηκε κοντά σε κτίρια της τοπικής κυβέρνησης, παρά την απαγόρευση.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από την τοπική έδρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας απάντησαν πετώντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν και σε άλλες συνοικίες της πρώην βρετανικής αποικίας.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία ψέκασε με σπρέι πιπεριού τους συγκεντρωμένους, ενώ τους έλουσε και με νερό με μπλε μπογιά, που σε άλλες χώρες έχει χρησιμοποιηθεί ώστε οι αρχές να μπορούν να εντοπίζουν αργότερα τους διαδηλωτές.

Η σημερινή κινητοποίηση, την οποία είχαν απαγορεύσει οι αρχές, είχε στόχο να τιμήσει τα πέντε χρόνια από τη μέρα που το Πεκίνο αρνήθηκε να χορηγήσει εκλογική αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, απόφαση που πυροδότησε τη λεγόμενη Επανάσταση της Ομπρέλας το 2014.

Στην αρχή της διαδήλωσης πολλοί από τους συγκεντρωμένους έμεναν πάνω στα πεζοδρόμια και απέφυγαν να αποκλείσουν τους δρόμους, λέγοντας ότι απλώς «κάνουν βόλτα» στην πόλη. Άλλοι ακολούθησαν μια δαιδαλώδη «χριστιανική πορεία» από τη συνοικία Ουαντσάι μέχρι την έδρα του Νομοθετικού Συμβουλίου.

«Το Χονγκ Κονγκ έχει θρησκευτική ελευθερία. Προσευχόμαστε στα διάφορα σημεία ελέγχου και προσευχόμαστε για δικαιοσύνη στο Χονγκ Κονγκ. Αν μας διώξουν απλώς επειδή προσευχόμαστε παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία μας», είπε η 27χρονη Σάλι Γεούνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάποιοι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έκαναν πορεία στην εμπορική συνοικία Κόζγουεϊ Μπέι.

«Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ειρηνική διαδήλωση για να τιμήσουμε την κομμουνιστική απόφαση της 31ης Αυγούστου (2014) για τις δημοκρατικές εκλογές μας. Είναι μέρα μνήμης για εμάς, γι’ αυτό συγκεντρωνόμαστε για να αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας. Δυστυχώς, το νόμιμο δικαίωμά μας απαγορεύτηκε. Θα το κάνουμε και χωρίς την άδειά τους επειδή είναι ανθρώπινο δικαίωμα», είπε η διαδηλώτρια Μπίατρις Γουόνγκ.

Ακόμη μία, η Τζέσικα Βου, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα φόβου για να εμποδίσει τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται.

Η σημερινή διαδήλωση γίνεται μία ημέρα αφότου ασκήθηκαν διώξεις σε εννέα βουλευτές και ακτιβιστές για τον ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 9 Ιουνίου.