• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.9°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 16.1°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 12.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.2°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 15.6°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.1°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
Υποχρεωτικά τα self test για τουρισμό, σχολεία και τους κλάδους που θα ανοίξουν
© Jarun011 | Dreamstime.com

Υποχρεωτικά τα self test για τουρισμό, σχολεία και τους κλάδους που θα ανοίξουν

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λίγο παραπάνω φως στην υπόθεση των self test επιχείρησε να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραπέμποντας, όμως, για τις τελικές ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προαιρετικό. Το χαρακτήρισε όμως ως «κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, λόγω και της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, οι εργαζόμενοι σε ακτοπλοία, ναυτιλία, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, μεταποίηση, δικαστήρια και τουρισμό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο self test.

Παράλληλα, επισήμανε ότι προωθείται νομοθέτηση από την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν υποχρεωτικά εβδομαδιαία self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τα self test θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία δωρεάν και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Ο Β. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία, να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών, επειδή πρόκειται για ομάδες που είναι εργασιακά ενεργές.

Εφόσον το πρώτο τεστ βγει θετικό, θα γίνεται και δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε τα τεστ αυτοδιάγνωσης ως ένα ακόμη όπλο ώστε «σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες», υποστηρίζοντας ότι αυτά προωθούνται για την «έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών, οι οποίοι δεν είχαν λόγο μέχρι τώρα να εξεταστούν».

«Έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διάδοσή του και να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Ήταν εισήγηση της επιτροπής και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις» τόνισε.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπερθεμάτισε υπέρ της αποτελεσματικότητάς των self test επικαλούμενος διεθνείς μελέτες, ενώ σημείωσε ότι «κυκλοφορούν ήδη στην Ε.Ε. και πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι ρινικά ή σιέλου και έχουν απλές και κατανοητές οδηγίες».

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι σύντομα θα λειτουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα δηλώνουν τα αποτελέσματα όσοι κάνουν τα τεστ και θα ενημερώνονται για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εφόσον είναι θετικοί.

Παράλληλα, έσπευσε να δηλώσει ότι σε περίπτωση θετικού τεστ θα είναι κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα (άδειες για εργαζόμενους, απουσίες για μαθητές κλπ).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε τα self test νέο όπλο που δίνει νέες δυνατότητες, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «η αυτοδιάγνωση θα δώσει τη δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού κρουσμάτων που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τις οικογένειες και τους δικούς μας ανθρώπους».

«Θα ενδυναμώσει τον καθένα μας να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλλου δήλωσε ότι το ατομικό τεστ θα το κάνουν υγιή και συμπτωματικά άτομα, ενώ θα συνεχιστούν οι στοχευμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κρίσιμους τομείς όπως κλειστές δομές και περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Σημειώνεται ότι η διαδικασία των self test και κυρίως η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει διαγωνισμό εξπρές έχει δημιουργήσει εκρηκτικό πολιτικό κλίμα.

Εκτός αυτού, σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία έχουν εκφράσει οι φαρμακοποιοί, ενώ η οι σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης δείχνουν ότι αποπειράται να πετάξει εξ ολοκλήρου στους πολίτες το μπαλάκι της διαχείρισης της πανδημίας.

«Άνοιγμα όταν το επιτρέψουν τα επίδημιολογικά δεδομένα»

Στις επόμενες ημέρες θα παρθούν οι αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής. 

Μάλιστα συνδύασε τις προσεχείς αποφάσεις τόσο με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και με τη χρήση των self test που δρομολογεί η κυβέρνηση, με το τοπίο ωστόσο να παραμένει ακόμα θολό ως προς την εφαρμογή τους. 

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε άνοιγμα δραστηριοτήτων» είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση στις εισαγωγές ασθενών. 

Η κ. Παπαευαγγέλου φάνηκε αντίθετη με υιοθέτηση αποφάσεων «ακορντεόν», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» και τονίζοντας ότι μετά το άνοιγμα θα πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα. 

Επίσης, έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, προσθέτοντας ότι συζητείται χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Όσο για τα ατομικά τεστ, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας τα χαρακτήρισε ως «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συμπληρωματική στρατηγική το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.

ΥΓΕΙΑ
Βασιλακόπουλος: 40% - 50% η πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα τεστ αυτοδιάγνωσης ως το βασικό μέσα παρατήρησης...
Βασιλακόπουλος: 40% - 50% η πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test
ΥΓΕΙΑ
Εξαδάκτυλος: Χρήσιμα μεν, αλλά όχι μαζική λύση στο πρόβλημα τα self test
Τρία δεδομένα καθιστούν έωλα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής των Ειδικών και πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Εξαδάκτυλος: Χρήσιμα μεν, αλλά όχι μαζική λύση στο πρόβλημα τα self test
ΥΓΕΙΑ
Rapid και όχι self test οι 25άρες συσκευασίες, καταγγέλλει φαρμακοποιός
«Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μάς προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test».
Rapid και όχι self test οι 25άρες συσκευασίες, καταγγέλλει φαρμακοποιός
ΥΓΕΙΑ
Από την Πέμπτη η διάθεση των self test στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Από 75 τεμάχια θα διατεθούν σε κάθε φαρμακείο. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος που θα αποδεικνύεται η εκπαιδευτική ιδιότητα των ενηλίκων.
Από την Πέμπτη η διάθεση των self test στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΥΓΕΙΑ
Από αύριο η διανομή στα φαρμακεία των πρώτων self test
Η πρώτη παρτίδα με ένα εκατομμύριο kit παρελήφθη το Σάββατο και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η διανομή τους θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία των αστικών κέντρων.
Από αύριο η διανομή στα φαρμακεία των πρώτων self test
ΥΓΕΙΑ
Τα self test μπαίνουν στη ζωή μας: Πώς γίνονται, για ποιους είναι υποχρεωτικά
Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις τα self test μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα στις ζωές μας. Τι είναι, ποιοι τα δικαιούνται, για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτικά.
Τα self test μπαίνουν στη ζωή μας: Πώς γίνονται, για ποιους είναι υποχρεωτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας