• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 19.4°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.3°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 10.0°C / 16.7°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 16.7°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.2°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  62%
Πυροτέχνημα τα τεστ στο σπίτι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυροτέχνημα τα τεστ στο σπίτι

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαψεύδει ότι έχουν άδεια CE ● Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί που θέτουν μια σειρά ερωτημάτων, ενώ καταδεικνύουν προχειρότητα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ● Μεταξύ άλλων δεν υπάρχει πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων, ούτε σύστημα αποκομιδής των αποβλήτων από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα αφού είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμα ένα κυβερνητικό πυροτέχνημα αποδεικνύονται τα τεστ στο σπίτι (self-tests) που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος. Ούτε η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει εγκρίνει τα τεστ στο σπίτι -ούτε καν ρωτήθηκε- ούτε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει λάβει εντολή για να προχωρήσει στην εισαγωγή τέτοιων τεστ. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ποιο ακριβώς είναι αυτό το τεστ, ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει ουδείς αρμόδιος -Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ- ενώ ούτε το Μαξίμου το έχει δημοσιοποιήσει.

Το σόου της κυβέρνησης για τα ράπιντ τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (RADTs), όπως ονομάζονται, κινείται στην ίδια κατεύθυνση, της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας υγειονομικής κρίσης, που ακολουθείται τους τελευταίους 13 μήνες και του δόγματος της «ατομικής ευθύνης». Με τα τεστ στο σπίτι, κανένα εκ των οποίων δεν έχει λάβει έγκριση ούτε καν για επείγουσα χρήση από αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση απεμπολεί την ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας, που της ανήκει πλήρως, και τη μετακυλίει στους πολίτες, οι οποίοι καθίστανται υπεύθυνοι για την επιτήρηση και τη διασπορά του ιού.

«Τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες, έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού», έγραφε σε ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος προχθές.

Βαθμός ευαισθησίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ωστόσο φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Στην τεχνική αναφορά με τίτλο «Σκέψεις σχετικά με τη χρήση αυτοελέγχων για το COVID-19 στην Ε.Ε./ ΕΟΧ» που εξέδωσε πρόσφατα (17 Mαρτίου) ξεκαθαρίζει ότι κανένα τέτοιο τεστ δεν έχει λάβει CE. «Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου, υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτοέλεγχο που έχει διατεθεί στην αγορά της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ», αναφέρει το ECDC στην έκθεσή του.

Οσο για τον «υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητάς» τους, έχουν ήδη απαντηθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ), αλλά και τον εκπρόσωπο της χώρας για τον νέο κορονοϊό στους διεθνείς φορείς, καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Τα τεστ αυτά έχουν ευαισθησία κάτω από 40%. Εχουν ικανοποιητική αξιοπιστία σε άτομα θετικά που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ στα ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα, που ευθύνονται για το 20% και το 44% της διασποράς του ιού, αντίστοιχα, και σε όσους έχουν χαμηλό ιικό φορτίο δίνουν υψηλά ποσοστά ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού, χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων προστασίας και διασποράς της λοίμωξης.

Η είδηση της διάθεσης self-tests από τα φαρμακεία αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς, με τους οποίους ουδέποτε διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση, δείχνοντας κι εδώ την προχειρότητα του σχεδιασμού. Οι φαρμακοποιοί αντιπαρέρχονται τους ισχυρισμούς ότι ζήτησαν να πληρώνονται αλλά θέτουν μια σειρά, αναπάντητων, μέχρις ώρας, ερωτημάτων.

«Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία πρέπει να επιλυθούν από την κυβέρνηση αφορούν τη διαχείριση-διάθεση 40 εκατομμυρίων τεστ τον μήνα από τα φαρμακεία στον κόσμο» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαρμακεία θα κληθούν να δεχτούν πενταπλάσιο όγκο πολιτών, οι οποίοι θα σπεύσουν να παραλάβουν τα τεστ τους, να απαντήσουν στα ερωτήματα των ανθρώπων σχετικά με το τεστ, ενώ δεν θα λείψουν και εκείνοι που θα ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους να τους βοηθήσει στη διεξαγωγή του τεστ, κάτι που είναι υγειονομικά αδύνατο.

Πρωτόκολλα

Η εμπειρία άλλων χωρών, που επικαλείται η κυβέρνηση, μας λέει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), προβλέπει -στο παράδειγμα της Αυστρίας- ειδικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή των τεστ, καταγραφή των αποτελεσμάτων και διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται. Απαιτείται είτε εξειδικευμένος κλειστός χώρος ή διεξαγωγή τους στο πεζοδρόμιο με τη μέθοδο που και ο ΕΟΔΥ διεξάγει τα rapid τεστ. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η δημιουργία εύχρηστης πλατφόρμας, όπου θα καταγράφεται το σύνολο των RADTs, θετικών και αρνητικών, (και αυτό, βέβαια, δεν εγγυάται τη σωστή καταγραφή) αλλά και σύστημα αποκομιδής των αποβλήτων από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα γιατί είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

«Με κανέναν τρόπο το τεστ δεν μπορεί να γίνει μέσα στο φαρμακείο», αποσαφηνίζει ο Απ. Βαλτάς και θέτει και το ζήτημα της διανομής των τεστ στα φαρμακεία. Και εδώ η κυβέρνηση έχει αποποιηθεί την ευθύνη της, ζητώντας από τους χονδρέμπορους να παραλαμβάνουν από τα 13 σημεία της χώρας με δικά τους έξοδα τα τεστ και στη συνέχεια να τα διανέμουν στα φαρμακεία με βάση τη δυναμικότητά τους. Ενα μεγάλο φαρμακείο στην Αθήνα, που καλύπτει τον ίδιο πληθυσμό με ένα μονοεδρικό φαρμακείο στην Κέρκυρα, δεν θα πρέπει να παραλάβει την ίδια ποσότητα τεστ; Αν όμως στο ένα αναλογούν 1.000 τεστ και στο άλλο 4 βάσει δυναμικότητας δεν θα καλυφθεί ο πληθυσμός.


📍 Τα τεστ που υπάρχουν στο εμπόριο είναι διαφόρων προελεύσεων (κινέζικο, ισπανικό, γερμανικό), πωλούνται προς 2-3 ευρώ και απαιτούν με μια μπατονέτα τη συγκομιδή σιέλου ή ρινικού εκκρίματος (έξω έξω και όχι από το βάθος της στοματικής ή της ρινικής κοιλότητας, όπως γνωρίζουμε ότι απαιτούν τα PCR και τα rapid test), την τοποθέτηση της μπατονέτας σε ένα φιαλίδιο με υγρό και την αναμονή 4 λεπτών για την έκδοση του αποτελέσματος.

ΥΓΕΙΑ
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
Ανατριχιαστικά τα όσα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία στον «Ευαγγελισμό» με το κομβόι από ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στα Επείγοντα
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
ΥΓΕΙΑ
Ενέσεις ενότητας από τον Β. Κικίλια
Ο υπ. Υγείας παραδέχθηκε ότι «η πληρότητα στα νοσοκομεία φτάνει στα όριά της και η πίεση αυξάνεται» και κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το σύστημα υγείας, ενώ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην...
Ενέσεις ενότητας από τον Β. Κικίλια
ΥΓΕΙΑ
Παρατείνεται το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» στην Υγεία
Με την ένδειξη του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε προχθές αργά το βράδυ δίνει παράταση στο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και σε μια σειρά από μέτρα που θεσπίστηκαν για την πανδημία, κατά...
Παρατείνεται το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» στην Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
Μόλις 150.000 άτομα θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο στη χώρα μας, καθώς θα λάβουμε 40% λιγότερες δόσεις απ' όσες είχαμε συμφωνήσει ● Αρον άρον μετακίνηση γιατρών προς τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ στενάζει.
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
ΥΓΕΙΑ
Και τρίτο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων!
Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε για τα «διπλά βιβλία» παρακολούθησης της πανδημίας. H εφημερίδα μας αποκαλύπτει την ύπαρξη και τρίτου πόλου καταγραφής.
Και τρίτο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων!
ΥΓΕΙΑ
Η έκθεση που εκθέτει την κυβέρνηση
Η έρευνα για τα διαγνωστικά τεστ αποκαλύπτει την αλήθεια, παρά τα αντίθετα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η έκθεση που εκθέτει την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας