• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  0 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.5°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυροτέχνημα τα τεστ στο σπίτι

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαψεύδει ότι έχουν άδεια CE ● Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί που θέτουν μια σειρά ερωτημάτων, ενώ καταδεικνύουν προχειρότητα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ● Μεταξύ άλλων δεν υπάρχει πλατφόρμα καταγραφής των αποτελεσμάτων, ούτε σύστημα αποκομιδής των αποβλήτων από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα αφού είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Ακόμα ένα κυβερνητικό πυροτέχνημα αποδεικνύονται τα τεστ στο σπίτι (self-tests) που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος. Ούτε η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει εγκρίνει τα τεστ στο σπίτι -ούτε καν ρωτήθηκε- ούτε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει λάβει εντολή για να προχωρήσει στην εισαγωγή τέτοιων τεστ. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ποιο ακριβώς είναι αυτό το τεστ, ερώτημα που δεν μπορεί να απαντήσει ουδείς αρμόδιος -Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ- ενώ ούτε το Μαξίμου το έχει δημοσιοποιήσει.

Το σόου της κυβέρνησης για τα ράπιντ τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (RADTs), όπως ονομάζονται, κινείται στην ίδια κατεύθυνση, της επικοινωνιακής διαχείρισης μιας υγειονομικής κρίσης, που ακολουθείται τους τελευταίους 13 μήνες και του δόγματος της «ατομικής ευθύνης». Με τα τεστ στο σπίτι, κανένα εκ των οποίων δεν έχει λάβει έγκριση ούτε καν για επείγουσα χρήση από αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση απεμπολεί την ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας, που της ανήκει πλήρως, και τη μετακυλίει στους πολίτες, οι οποίοι καθίστανται υπεύθυνοι για την επιτήρηση και τη διασπορά του ιού.

«Τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες, έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορονοϊού», έγραφε σε ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος προχθές.

Βαθμός ευαισθησίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ωστόσο φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Στην τεχνική αναφορά με τίτλο «Σκέψεις σχετικά με τη χρήση αυτοελέγχων για το COVID-19 στην Ε.Ε./ ΕΟΧ» που εξέδωσε πρόσφατα (17 Mαρτίου) ξεκαθαρίζει ότι κανένα τέτοιο τεστ δεν έχει λάβει CE. «Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου, υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτοέλεγχο που έχει διατεθεί στην αγορά της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ», αναφέρει το ECDC στην έκθεσή του.

Οσο για τον «υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητάς» τους, έχουν ήδη απαντηθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ), αλλά και τον εκπρόσωπο της χώρας για τον νέο κορονοϊό στους διεθνείς φορείς, καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Τα τεστ αυτά έχουν ευαισθησία κάτω από 40%. Εχουν ικανοποιητική αξιοπιστία σε άτομα θετικά που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ στα ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά άτομα, που ευθύνονται για το 20% και το 44% της διασποράς του ιού, αντίστοιχα, και σε όσους έχουν χαμηλό ιικό φορτίο δίνουν υψηλά ποσοστά ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων. Ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού, χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων προστασίας και διασποράς της λοίμωξης.

Η είδηση της διάθεσης self-tests από τα φαρμακεία αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς, με τους οποίους ουδέποτε διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση, δείχνοντας κι εδώ την προχειρότητα του σχεδιασμού. Οι φαρμακοποιοί αντιπαρέρχονται τους ισχυρισμούς ότι ζήτησαν να πληρώνονται αλλά θέτουν μια σειρά, αναπάντητων, μέχρις ώρας, ερωτημάτων.

«Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία πρέπει να επιλυθούν από την κυβέρνηση αφορούν τη διαχείριση-διάθεση 40 εκατομμυρίων τεστ τον μήνα από τα φαρμακεία στον κόσμο» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαρμακεία θα κληθούν να δεχτούν πενταπλάσιο όγκο πολιτών, οι οποίοι θα σπεύσουν να παραλάβουν τα τεστ τους, να απαντήσουν στα ερωτήματα των ανθρώπων σχετικά με το τεστ, ενώ δεν θα λείψουν και εκείνοι που θα ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους να τους βοηθήσει στη διεξαγωγή του τεστ, κάτι που είναι υγειονομικά αδύνατο.

Πρωτόκολλα

Η εμπειρία άλλων χωρών, που επικαλείται η κυβέρνηση, μας λέει ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), προβλέπει -στο παράδειγμα της Αυστρίας- ειδικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή των τεστ, καταγραφή των αποτελεσμάτων και διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται. Απαιτείται είτε εξειδικευμένος κλειστός χώρος ή διεξαγωγή τους στο πεζοδρόμιο με τη μέθοδο που και ο ΕΟΔΥ διεξάγει τα rapid τεστ. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η δημιουργία εύχρηστης πλατφόρμας, όπου θα καταγράφεται το σύνολο των RADTs, θετικών και αρνητικών, (και αυτό, βέβαια, δεν εγγυάται τη σωστή καταγραφή) αλλά και σύστημα αποκομιδής των αποβλήτων από αρμόδιο πιστοποιημένο φορέα γιατί είναι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

«Με κανέναν τρόπο το τεστ δεν μπορεί να γίνει μέσα στο φαρμακείο», αποσαφηνίζει ο Απ. Βαλτάς και θέτει και το ζήτημα της διανομής των τεστ στα φαρμακεία. Και εδώ η κυβέρνηση έχει αποποιηθεί την ευθύνη της, ζητώντας από τους χονδρέμπορους να παραλαμβάνουν από τα 13 σημεία της χώρας με δικά τους έξοδα τα τεστ και στη συνέχεια να τα διανέμουν στα φαρμακεία με βάση τη δυναμικότητά τους. Ενα μεγάλο φαρμακείο στην Αθήνα, που καλύπτει τον ίδιο πληθυσμό με ένα μονοεδρικό φαρμακείο στην Κέρκυρα, δεν θα πρέπει να παραλάβει την ίδια ποσότητα τεστ; Αν όμως στο ένα αναλογούν 1.000 τεστ και στο άλλο 4 βάσει δυναμικότητας δεν θα καλυφθεί ο πληθυσμός.


? Τα τεστ που υπάρχουν στο εμπόριο είναι διαφόρων προελεύσεων (κινέζικο, ισπανικό, γερμανικό), πωλούνται προς 2-3 ευρώ και απαιτούν με μια μπατονέτα τη συγκομιδή σιέλου ή ρινικού εκκρίματος (έξω έξω και όχι από το βάθος της στοματικής ή της ρινικής κοιλότητας, όπως γνωρίζουμε ότι απαιτούν τα PCR και τα rapid test), την τοποθέτηση της μπατονέτας σε ένα φιαλίδιο με υγρό και την αναμονή 4 λεπτών για την έκδοση του αποτελέσματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αμείλικτα τα στατιστικά της πανδημίας
Τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς και τις «ακροβασίες» του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για θανάτους που καταγράφονται «με Covid» και όχι από «Covid».
Αμείλικτα τα στατιστικά της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας εγγυάται χειρότερες από τις ήδη τραγικές επιδόσεις της χώρας μας στα δυο πανδημικά χρόνια, με αποκορύφωμα την πλεονάζουσα θνησιμότητα.
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
ΥΓΕΙΑ
To ψέμα χαλαρώνει, η αλήθεια πονάει
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ψευδώς ότι το ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, για να υπερασπιστεί την απόφαση άρσης των περιορισμών.
To ψέμα χαλαρώνει, η αλήθεια πονάει
ΥΓΕΙΑ
Πάνω από 25.000 οι θάνατοι, χαλαρώνει μέτρα η κυβέρνηση
«Πράσινο» για όρθιους σε εστίαση - ψυχαγωγία, σχολικές εκδρομές, γήπεδα στο 50% και τηλεργασία στο 20% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ● «Είναι πολιτική και όχι επιστημονική απόφαση», σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας...
Πάνω από 25.000 οι θάνατοι, χαλαρώνει μέτρα η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Οργή για το «πανηγυρικό» σποτ του υπ. Υγείας
Για «ασέβεια προς τους νεκρούς» και «διαστρέβλωση της τραγικής πραγματικότητας» που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Οργή για το «πανηγυρικό» σποτ του υπ. Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία μείωσε κατά 6 μήνες το προσδόκιμο ζωής
«Καταπέλτης» τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Η χώρα καταγράφει πολλούς θανάτους, παρότι επλήγη λιγότερο σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ● «Δεν υπήρχαν αρκετές νοσοκομειακές...
Η πανδημία μείωσε κατά 6 μήνες το προσδόκιμο ζωής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας