• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  87%
© Jarun011 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον πολίτη η επιδημιολογική επιτήρηση

 • A-
 • A+
Δήλωση Ανδρέα Ξανθού στην efsyn.gr

Επιμένει στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα των τεστ στο σπίτι (self-tests) η κυβέρνηση. Με κατεπείγουσες διαδικασίες, παρακάμπτοντας το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία προχώρησε πριν εκπνεύσει η 24η Μαρτίου (στις 23.31) στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self-tests. Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου, δίνοντας στους ενδιαφερομένους, λόγω και της αργίας της 25ης Μαρτίου, μόλις μία μέρα για να καταθέσουν προσφορές. Επιπλέον, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί οφείλει να παραδώσει την τεράστια ποσότητα των τεστ σε διάστημα μιας εβδομάδας από την υπογραφή της σύμβασης.

Κανένα self-test από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν διαθέτει σήμανση CE για αυτοέλεγχο (οδηγία 98/79/ΕΚ) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Προφανώς αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα τεστ συμπεριλαμβάνει δύο πολύ συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Η πρώτη ζητάει «η συσκευασία (kit) να φέρει πιστοποιητικό CE-IVD τουλάχιστον για επαγγελματική χρήση, με βάση την οδηγία 98/79/EC», όπου η φράση-κλειδί είναι η «επαγγελματική χρήση» καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τα τεστ δεν έχουν πιστοποίηση για να γίνονται από μη επαγγελματίες γιατρούς. Η δεύτερη ορίζει «να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρισης του προϊόντος για κατ' εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στη λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους Ε.Ε.». Τα αρχικά BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) ανήκουν στο Γερμανικό Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Ιατρικών Προϊόντων (τον αντίστοιχο ΕΟΦ) που έχει μοιράσει άδειες «έκτακτης χρήσης» σε 22 self-tests μέχρι στιγμής, διαφόρων προελεύσεων.

Στη Γερμανία, ωστόσο, το κράτος πληρώνει για τους μοριακούς ελέγχους των πολιτών του, με εξαίρεση όταν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής (και εδώ εξαιρουμένης της Βαυαρίας όπου και αυτό καλύπτεται). Για τα self-tests χρειάστηκε να αλλάξουν μια σειρά από νόμοι, σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο των βιοπαθολόγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση Eπαγγελματιών Ιατρών (UEMS) Dr. Matthias Orth. Σε αλληλογραφία του Orth με την Ελληνική Εταιρεία Βιοπαθολόγων (ΕΕΙΒΕΙ) εξηγεί ότι κατ' αρχάς άλλαξε ο νόμος που όριζε ρητά ότι τα τεστ διενεργούνται από επαγγελματίες Υγείας. Επιπλέον, όσον αφορά την καταγραφή τους, άλλαξε ο νόμος που ορίζει ότι τα rapid τεστ καταγράφονται και τώρα όλα τα θετικά rapid χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με μοριακό έλεγχο. Τέλος, αναφορικά με την ευαισθησία τους, εξηγεί, λαμβάνεται υπόψη ο ισχυρισμός της παρασκευάστριας εταιρείας (>99%), ενώ είναι γνωστό ότι είναι χαμηλότερη του 40% στους ασυμπτωματικούς, τους προσυμπτωματικούς και στα άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Με τα ράπιντ τεστ ανίχνευσης αντιγόνων (RADTs), όπως ονομάζονται, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα διανείμει δωρεάν από τις αρχές Απριλίου -ένα εβδομαδιαίως σε κάθε πολίτη- επιχειρείται και η απόσειση της ευθύνης της για την επιδημιολογική επιτήρηση και η μετακύλισή της στους πολίτες. Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας τα self-tests έχουν πλεονεκτήματα όταν διενεργούνται από επαγγελματίες Υγείας συμπληρωματικά με τα rapid τεστ και τους μοριακούς ελέγχους (PCR), ξεκαθαρίζει το ECDC. Και προειδοποιεί ότι η μετατόπιση της ευθύνης της αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ από τους επαγγελματίες Υγείας και τα εργαστήρια στα άτομα μπορεί να οδηγήσει στην υποκαταγραφή και να καταστήσει τα μέτρα απόκρισης, όπως είναι η ιχνηλάτηση και η καραντίνα των επαφών, ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Μπορεί, τονίζει, να επηρεάσει μέχρι και την επιτήρηση της διασποράς του ιού και εν γένει την επιδημιολογική επιτήρηση.

Δήλωση για το θέμα των self-tests έκανε στην efsyn.gr ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού

Ανδρέας Ξανθός

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στα νοσοκομεία της Αττικής και η κοινωνία συνειδητοποιεί την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης, το Μαξίμου αναλαμβάνει δράση και περνά στην αντεπίθεση: ο κ. Σκέρτσος παρακάμπτει τον Υπουργό Υγείας και ανακοινώνει τη νέα επικοινωνιακή γραμμή «δωρεάν τεστ για όλο το λαό», ο κ. Γεραπετρίτης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και ότι το 24ωρο αναμονής ενός διασωληνωμένου εκτός Εντατικής είναι ανεκτό, ενώ η Πολιτική Προστασία και όχι ο ΕΟΔΥ ή ο ΙΦΕΤ βγάζει στον «αέρα» διαγωνισμό για self-test που «φωτογραφίζει» μεταξύ άλλων εταιρειών τη Siemens.

Τέρμα πια το «κόλλημα» με τους ειδικούς! Από δω και τώρα η διαχείριση της πανδημίας στα χέρια των «ειδικών της επικοινωνίας»! Αυτό είναι εγκληματικά επικίνδυνο και σκανδαλώδες. 

Αποτελεί πραγματικά σκάνδαλο το γεγονός ότι για την επιλογή των self-test δεν εισηγήθηκε κανένα επιστημονικό όργανο, καμιά Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κανένας αρμόδιος φορέας Δημόσιας Υγείας. Και ότι ξέρουμε πολύ καλά πως η «αυτοεξέταση» δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα για να πετύχουμε αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα και στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού.

Αντί να κάνουν αυτό που πρέπει (συστηματικοί έλεγχοι στις εστίες υπερμετάδοσης, συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ) ανοίγουν αδιαφανώς μια επικερδή «αγορά» για να «πουλήσουν» ενδιαφέρον για τους πολίτες και, κυρίως, να ευνοήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αγνοώντας τους πάντες (επιδημιολόγους, βιοπαθολόγους, φαρμακοποιούς, δημόσιο συμφέρον, κοινή λογική). Ως εδώ!»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για το self testing, προβληματισμός στους φαρμακοποιούς
Γιατί δεν είναι λύση το self testing, αλλά μόνο η συνταγογράφηση, εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ώρα που προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των φαρμακοποιών για τη διάθεση των self rapid test.
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για το self testing, προβληματισμός στους φαρμακοποιούς
ΥΓΕΙΑ
Ετσι στήθηκε η δουλειά για τα τεστ από τον ιδιώτη
Το πρότυπο της σύμβασης που προώθησε το υπουργείο Υγείας έχει τυπωμένο το όνομα συγκεκριμένου εργαστηρίου Πώς η κυβέρνηση άφησε χωρίς ενίσχυση τα εργαστήρια φορέων του Δημοσίου. ● «Αφωνία» από το υπουργείο...
Ετσι στήθηκε η δουλειά για τα τεστ από τον ιδιώτη
ΥΓΕΙΑ
Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ
Παρά την αρχική δέσμευσή της, η κυβέρνηση επιλέγει να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, μεταφέροντας στον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα σημαντικά ποσά που επιβαρύνουν τους...
Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ
ΥΓΕΙΑ
Και τα τεστ αντισωμάτων στον χορό της κερδοσκοπίας από ιδιώτες
Χωρίς ενιαίο πλαίσιο για τον έλεγχο της πανδημίας, χωρίς συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες αισχροκερδούν χρεώνοντας τα τεστ και εισπράττοντας από τους ασθενείς ζεστό χρήμα.
Και τα τεστ αντισωμάτων στον χορό της κερδοσκοπίας από ιδιώτες
ΥΓΕΙΑ
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ο Οργανισμός οδηγείται υποχρεωτικά στο κλείσιμο του φαρμακείου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 119, στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο 24ωρο Κέντρο Υγείας που θα λειτουργήσει ως Κέντρο για τον κορονοϊό. 
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας