• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.3°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 4.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.4°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  78%

Σε μια αχανή έκταση 570 στρεμμάτων, στην περιοχή Στρίφι, βρίσκεται μία από τις πιο ανεξέλεγκτες χωματερές στο Λεκανοπέδιο Αττικής που απορροφά από τα 2003 τα τοξικά κατάλοιπα της βιομηχανίας του Θριάσιου Πεδίου

Μάριος Βαλασόπουλος

Νεκροταφείο αποβλήτων στην Ελευσίνα

 • A-
 • A+

Η μυρωδιά από τα απόβλητα και η ζέστη του μεσημεριού συνθέτουν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σκουπίδια, λάστιχα, καλώδια, πλαστικά, μπάζα, άσφαλτος από οδόστρωμα, υπολείμματα μηχανημάτων, καμένα ρούχα, μέχρι και εντόσθια ζώων από σφαγές. Βρισκόμαστε σε μια αχανή έκταση 570 στρεμμάτων, στην περιοχή Στρίφι, μόλις 2 χλμ. βόρεια του κυρίως οικισμού της Ελευσίνας. Πρόκειται για μία από τις πιο ανεξέλεγκτες χωματερές στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Βαδίζοντας ανάμεσα στα σκουπίδια πέφτεις πάνω σε βαρέλια, σε χημικά κατάλοιπα κι έπειτα σε μαύρους λόφους. Αποτελούνται από λεπτούς κόκκους. Από λεπτά μέταλλα. Είναι αμμοβολές από ναυπηγεία. «Ο εργολάβος λέει στο ναυπηγείο ότι θα τα πάει για υγειονομική ταφή, αλλά για να γλιτώσει το κόστος τα πετάει εδώ. Τα παίρνει ο αέρας και αν τα εισπνεύσεις, είναι καρκινογόνα. Η αμμοβολή είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό», λέει ο Γιώργος Στεφανάκης που μας συνοδεύει. Μουσικοσυνθέτης, παλιό μέλος της μπάντας του Βλάση Μπονάτσου «Πελόμα Μποκιού», ζει από 10 χρονών μερικά μέτρα απέναντι από τη χωματερή. «Κάποτε εδώ φύτρωνε σιτάρι. Πριν από 10 χρόνια όλη η Ελευσίνα μάζευε χόρτα εδώ. Υπήρχαν ελαιώνες και από κάτω η θάλασσα. Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από 50 χρόνια η μητέρα μου αγόρασε γη εδώ. Είδε έναν παράδεισο», αναφέρει.

Η αισχροκέρδεια των εργολάβων

Σήμερα ο παράδεισος είναι απλώς μια ανάμνηση. Ηδη από το 2003 άρχισε να μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα για να απορροφά τα απόβλητα της βιομηχανίας του Θριάσιου Πεδίου. Αιτία, η αισχροκέρδεια των εργολάβων που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των αποβλήτων. Για να μειώσουν το κόστος τους, προτιμούν να μην τα διαχειριστούν με σύννομο τρόπο, αλλά να τα ξεφορτωθούν. «Οι παραγωγοί αποβλήτων θα έπρεπε να έχουν στα χέρια τους παραστατικά ασφαλούς διάθεσης από τους εργολάβους, αλλά δεν έχουν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS, Χρήστος Χρηστάκης.

Ο Γιώργος Στεφανάκης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κυνηγός εργολάβων. «Τους έχω πάει σε 9 δίκες. Οποιον έπιανα, έπαιρνα κατευθείαν τον αριθμό κυκλοφορίας, τραβούσα φωτογραφία και του έκανα μήνυση. Τα δικαστήρια όμως τους έβαζαν απλώς πρόστιμο. Δεν τους υποχρέωναν να αποκαταστήσουν την περιοχή», μας λέει. Και η περιοχή, η οποία ανήκει σε ιδιώτες αλλά έχει καταπατηθεί από εργολάβους, παραμένει ένα απέραντο νεκροταφείο αποβλήτων. «Οι αμμοβολές έχουν ποτίσει το έδαφος. Εχουν πάει στο υπέδαφος. Το έδαφος θέλει πλέον εξυγίανση», λέει ο κ. Χρηστάκης.

[slideshow]

Στις 28/2/2013 η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή και διαπίστωσε ότι σε μεγάλη έκταση έχουν αποτεθεί διάσπαρτες μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα απόβλητα αυτά περιέχουν βαρέα μέταλλα, με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση του εδάφους και πιθανόν των υπόγειων υδάτων, με ταυτόχρονη αλλοίωση του τοπίου και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Γι' αυτό και καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να απομακρύνει τα απόβλητα, τα Αστυνομικά Τμήματα Ελευσίνας και Ασπροπύργου να αστυνομεύσουν την περιοχή και σε περίπτωση εντοπισμού ανεξέλεγκτων απορρίψεων, να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτόφωρου και τους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου να μεριμνήσουν για την αποτροπή προσέγγισης στον χώρο φορτηγών που μεταφέρουν απόβλητα.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλη η περιοχή και είναι δύσκολο να αστυνομευτεί», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, και συμπληρώνει ότι «αν δεν αλλάξει χαρακτήρα η περιοχή, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η εικόνα». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει μια πολεοδομική μελέτη ούτως ώστε η περιοχή να λειτουργήσει ως ζώνη χονδρεμπορίου. «Υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να πάνε εκεί και να πάρει τον χαρακτήρα μιας δομημένης περιοχής», καταλήγει.

Ωστόσο, η πολεοδόμηση της περιοχής παραμένει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα λύσει άμεσα ένα πρόβλημα, το οποίο όσο οι παραβιάσεις του χώρου από φορτηγά συνεχίζονται τόσο και θα οξύνεται. «Χρειάζεται συστηματική αστυνόμευση. Δεν θα πρέπει να υπάρχει έλεος γι' αυτούς τους ανθρώπους», λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου.

Στις 10/10/2011 και 1/11/2011 είχε προηγηθεί με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής αυτοψία, η οποία έκανε τις ίδιες διαπιστώσεις με την ΕΥΕΠ και έπειτα το Τμήμα Ελέγχου Περιβάλλοντος ΠΕΔΑ έστειλε έγγραφο στον Δήμο Ελευσίνας, τονίζοντας ότι πέραν της ευθύνης που έχει για τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, ο δήμος θα μπορούσε να επέμβει και στον καθαρισμό των ιδιωτικών υπαίθριων χώρων της εδαφικής περιφέρειάς του (όσον αφορά βέβαια τα οικιακά απορρίμματα και τα μπάζα, γιατί τα τοξικά απόβλητα είναι στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).

Πάγωσε το πρόγραμμα αποκατάστασης

Τον Μάιο του 2011, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εξαγγείλει, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη ρύπανση της Δυτικής Αττικής από απόβλητα. Στην πορεία υπήρξαν διαδοχικές αλλαγές υπουργών. Σήμερα το πρόγραμμα έχει παγώσει.

«Πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς και να κάνουν όλοι τη δουλειά τους σωστά. Εμείς έχουμε καταγράψει σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή, παίρνουμε δείγματα, τα στέλνουμε στο Χημείο του Κράτους. Πρέπει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΥΠΕΚΑ να ρίξουν χρήματα σε μια περιοχή που είναι δίπλα στην Αθήνα. Η ρύπανση δεν μένει στη Δυτική Αττική. Περνάει από τον υδροφόρο ορίζοντα και τον αέρα και μεταφέρεται σε όλο το λεκανοπέδιο», τονίζει η κ. Δήμου.

«Η μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα κοστίσει πολλαπλάσια στο Δημόσιο, καθώς θα κληθεί, αργά ή γρήγορα, να πληρώσει το ανυπολόγιστο κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εξυγίανσης της περιοχής. Η απλή απομάκρυνση των αποβλήτων δεν εγγυάται ότι η έκταση δεν θα ξαναγεμίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όσο δεν κινητοποιείται ο μηχανισμός υποχρεωτικής εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. Πώς είναι δυνατόν το κράτος να έχει μπορέσει να επιβάλει 3 μνημόνια χωρίς να μπορεί να επιβάλει την περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση των κάθε είδους αποβλήτων, εξοικονομώντας τεράστιους πόρους, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και προστατεύοντας το περιβάλλον;» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ECOELEUSIS, Χ. Χρηστάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετοιμες να αποκαταστήσουν την ιστορική μνήμη οι... μπουλντόζες
​Αποφασισμένο να βάλει τάξη στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου φαίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με «μπούσουλα» το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έστειλε τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης. Είναι το πρώτο...
Ετοιμες να αποκαταστήσουν την ιστορική μνήμη οι... μπουλντόζες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
«Ρεκτιφιέ» σε όλη τη μεταπολιτευτική νομοθεσία για τα δάση κάνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο της Aυτοδιοίκησης. Βασικός κανόνας είναι η...
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
​Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από χθες είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θάβει μόλις το 36% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα με...
Η πρώτη πράσινη... φάμπρικα σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας...
Παρελθόν αποτελεί, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το διάταγμα προστασίας του Υμηττού που είχε τεθεί σε ισχύ το 2011. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση και άλλων νόμων για την προστασία ορεινών όγκων...
Εμπρός για την καταστροφή των βουνών μας...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πύργος - σκουπίδια: Προσωρινά... μεταφορά σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα
Με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και με δεδομένο το γεγονός ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ηλείας είναι πλέον αβάσταχτη –ήδη τα σχολεία έκλεισαν για μια εβδομάδα– αποφασίστηκε η άμεση...
Πύργος - σκουπίδια: Προσωρινά... μεταφορά σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας