2025-08-13T06:19:31
Τα ενεργά μέτωπα
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Μέγαρα, ενώ παραμένουν τα μέτωπα σε Αχαΐα, Πρέβεζα, Χίο και Ζάκυνθο, όπου οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Ομοίως είναι οριοθετημένη και η πυρκαγιά στα Σταμνά Μεσολογγίου. Η πυρκαγιά στη Ζίτσα Ιωαννίνων είναι χωρίς ενεργό μέτωπο.
Νέο μέτωπο προστέθηκε, λίγο μετά τις 6 το πρωί, με πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αθέρας της Κεφαλονιάς.
2025-08-13T06:20:33
15 πυροσβέστες τραυματίες
Δεκαπέντε πυροσβέστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ή χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες τη νύχτα από τις πυρκαγιές στην Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Χίο, ενώ στη μάχη ρίχτηκαν από το πρωί 33 εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίσθηκαν τρεις πυροσβέστες στην Αχαΐα με συμπτώματα θερμοπληξίας, στην Αιτωλοακαρνανία με κάκωση άνω άκρου και στη Φιλιππιάδα με εγκαύματα, ενώ στη Χίο πραγματοποιήθηκε η παροχή Πρώτων Βοηθειών στο πεδίο σε 10 πυροσβέστες και δύο εθελοντές.
2025-08-13T06:21:07
Ισχυροί άνεμοι στην Αχαΐα
Στα Συχαινά Αχαΐας η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην Κάτω Αχαΐα και στη ΒΙΠΕ Πατρών, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
2025-08-13T06:22:36
Δύο μέτωπα στην Πρέβεζα
Η πυρκαγιά στο Γυμνότοπο Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.
Το πρώτο μέτωπο κινείται προς τους οικισμούς Ριζοβούνι και Ρωμιά και το δεύτερο προς τους οικισμούς Δρυόφυτο και Παντάνασσα. Και τα δύο μέτωπα έχουν κατεύθυνση προς Φιλιππιάδα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
2025-08-13T06:23:18
Δύο μέτωπα στη Χίο
Η πυρκαγιά στη Χίο είναι σε εξέλιξη έχοντας δημιουργήσει επίσης δύο μέτωπα, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ. Το πρώτο μέτωπο κινείται μεταξύ των οικισμών Πιραμά και Παρπαριά και το δεύτερο πλησίον του οικισμού Περδικά με κατεύθυνση προς τους οικισμούς Σιδηρούντα, Διευχά και Χάλανδρα, ενώ για την αεροπυρόσβεση στο νησί έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα. Τα μεσάνυχτα, αντιμετωπίστηκε άμεσα και νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί στην περιοχή Κοφινάς.
2025-08-13T06:25:06
Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στη Ζάκυνθο
Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο είναι σε εξέλιξη με μέτωπο προς τον οικισμό Λιθακιά, ενώ προς τον οικισμό Κερί η εικόνα είναι βελτιωμένη.
2025-08-13T06:25:49
Νέο 112 στην Μπάλα Πατρών
Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Μπάλας, του δήμου Πατρέων, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Πάτρα, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Συχαινών.
2025-08-13T06:33:11
Φωτιά στην περιοχή Αθέρας της Κεφαλονιάς
Νέο μέτωπο προστέθηκε, λίγο μετά τις 6 το πρωί, με πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αθέρας της Κεφαλονιάς.
Κινητοποιήθηκαν 32 πυροσβέστες. Τα ξημερώματα σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η φωτιά πλησιάζει προς τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου
2025-08-13T06:38:24
Τα μέτωπα από τη NASA
Δορυφορική απεικόνιση των πυρκαγιών, το τελευταίο 24ωρο, από το δορυφόρο της NASA.
Χάρτης με τις τέσσερις μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα σε Χίο, Αχαΐα, Πρέβεζα, Ζάκυνθο.
Με ροζ απεικονίζονται οι κατοικημένες περιοχές.
2025-08-13T06:56:03
Διακοπή δρομολογίων της Hellenic Train
Διεκόπη η κυκλοφορία του προαστιακού στο τμήμα Βραχνέικα-Καμίνια μέχρι νεοτέρας, με εντολή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ο.Σ.Ε, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και σε κοντινή απόσταση σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.
2025-08-13T06:58:44
Το διπλό μέτωπο της Αχαΐας
Χάρτης με τα δύο μέτωπα φωτιάς στην Πάτρα. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην Κάτω Αχαΐα και στη ΒΙ.ΠΕ.
Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Μπάλας, του δήμου Πατρέων, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Πάτρα.
Με ροζ απεικονίζονται οι κατοικημένες περιοχές.
2025-08-13T07:01:02
Χωρίς ενεργό μέτωπο ο δήμος Βόλβης Θεσσαλονίκης
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή παραμένουν και σήμερα επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη φωτιά που αναζωπυρώθηκε χθες λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να ηχήσει προειδοποιητικά και το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του Βαϊοχωρίου με κατεύθυνση προς τη Νυμφόπετρα.
2025-08-13T07:05:11
Η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο είναι σε εξέλιξη.
Με ροζ απεικονίζονται οι κατοικημένες περιοχές.
2025-08-13T07:11:33
Οι πύρινες εκτάσεις που ανίχνευσε το όργανο VIIRS
Στις παρακάτω εικόνες αποτυπώνονται τα θερμά σημεία που ανίχνευσε το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) των δορυφόρων πολικής τροχιάς SUOMI, NOAA-20 και NOAA-21, στις 03:00 τοπική ώρα Ελλάδας της 13ης Αυγούστου 2025. Με βάση την χωρική κατανομή των θερμών σημείων εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που έχουν επηρεαστεί στα έξι μεγάλα περιστατικά πυρκαγιών της χώρας είναι ως εξής:
- Χίος: ~40.000 στρέμματα
- Μοιραίικα Αχαΐας: ~20.000 στρέμματα
- Ζάκυνθος: ~17.000 στρέμματα
- Φιλιππιάδα: ~18.000 στρέμματα
- Παλιάμπελα Πρεβέζης: ~2.500 στρέμματα
- Πάτρα: ~2.000 στρέμματα
Οι αριθμοί που δίνονται παραπάνω δεν αποτελούν εκτιμήσεις καμένων εκτάσεων, αλλά των επιφανειών στις οποίες έχουν εξαπλωθεί τα περιστατικά των πυρκαγιών. Για την εκτίμηση των καμένων εκτάσεων αναμένουμε τη συλλογή και επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, όπως επισημαίνει το meteo.
2025-08-13T07:22:01
Δραματικές εικόνες από την Αχαΐα που δοκιμάζεται
2025-08-13T07:25:04
Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα πάει ο πρωθυπουργός
Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να μεταβεί εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές.
2025-08-13T07:30:32
Αποκαρδιωτικές οι πρώτες εικόνες από την καμένη Χίο
Με το πρώτο φως της ημέρας, τα πλάνα που έρχονται από τη Βολισσό Χίου φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.
2025-08-13T07:37:45
H απεικόνιση της φωτιάς στην Πρέβεζα από τη NASA.
Με ροζ απεικονίζονται οι κατοικημένες περιοχές.
2025-08-13T07:41:54
Εικόνες καταστροφής από την «πληγωμένη» Χίο
2025-08-13T07:56:35
Συγκλονιστικό βίντεο απεγκλωβισμού δια θαλάσσης στα Βραχναίικα Αχαΐας
2025-08-13T08:15:17
Προκλητική δήλωση της Σόφίας Βούλτεψη ενώ καίγεται η χώρα
Το δόγμα της ατομικής ευθύνης περνάει σε άλλο λέβελ. Φταίμε πλέον και για τις φωτιές!
«Εγώ πού πιστεύω ότι η Ελλάδα υστερεί παρά τους νόμους, που έχουν κατά καιρούς κάνουν όλες οι κυβερνήσεις; Στο θέμα των εθελοντών. Πιστεύω πια, όπως είναι η κατάσταση, ότι αντί να φτιάχνουμε νόμους, να δώσουμε μάχη να αυξηθούν οι εθελοντές», ισχυρίστηκε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την βουλεύτρια, για τις διαρκείς καταστροφές δεν ευθύνεται το κράτος, η «θολή» νομοθεσία και το αναποτελεσματικό δόγμα «εκκενώστε» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αντιπυρικό σχέδιο, αλλά…. οι εθελοντές που δεν είναι αρκετοί.
2025-08-13T08:34:27
Νεότερα από τη διπλή φωτιά στην Αχαΐα
Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχή Συχαινών Πάτρας και στην δυτική Αχαΐα.
Στα Συχαινά, η φωτιά εξακολουθεί να καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές και στις προσπάθειες κατάσβεσής της συμμετέχουν 57 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 22 πυροσβεστικά οχήματα. Στα πλαίσια της εντολής εκκένωσης από το 112 στην περιοχή του Μπάλα, αστυνομικές δυνάμεις συνδράμουν στην απομάκρυνση των καλογραιών από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Στη δυτική Αχαΐα, η φωτιά επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστική να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Συνολικά επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα και 51 οχήματα. Και στα δύο μέτωπα επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα.
2025-08-13T08:38:49
Τι έχει καεί στην ΒΙ.ΠΕ. Πατρών
Περιορισμένες φαίνεται να είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, Δημήτρη Λειβαδάρο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Από την πυρκαγιά που εισήλθε στους χώρους της ΒΙ.ΠΕ. έχει καταστραφεί ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο καθώς και ένας αποθηκευτικός χώρος με λιπάσματα», ανέφερε.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΕΤΒΑ αναφέρει ότι:
«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκτός των ορίων του Επιχειρηματικού Πάρκου Πάτρας την Τρίτη 12/8 στη Κάτω Αχαΐα, κατέκαψε περιμετρικά το Επιχειρηματικό Πάρκο και με τις απώλειες να περιορίζονται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και μια αποθήκη. Η παροχή νερού υπήρξε αδιάλειπτη από το δίκτυο του Επιχειρηματικού Πάρκου χάρη στην λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους που διαθέτει η ΕΤΒΑ, επικουρώντας το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από το πρωί ξεκίνησε και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου αποκαθίσταται σταδιακά ακολουθώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας».
2025-08-13T08:56:05
Απεγκλωβισμοί σε Χίο και Κάτω Αχαΐα δια θαλάσσης
Συντονισμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού 76 πολιτών και δύο κατοικιδίων πραγματοποίησε, χθες Τρίτη, το λιμενικό σώμα σε παραλιακές περιοχές της Χίου και της Κάτω Αχαΐας που επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές.
Στη Χίο, η φωτιά ξέσπασε στη δασική περιοχή της Βολισσού, με τις φλόγες να απειλούν τις παραλιακές ζώνες Αγία Μαρκέλλα, Μανάγρος, Λημνιά και Λάμψα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα περιπολικό πλοίο και πέντε ιδιωτικά σκάφη, μεταφέροντας με ασφάλεια 56 άτομα και ένα ζώο στα αλιευτικά καταφύγια Λιθί και Λαγκάδα.
Στην Κάτω Αχαΐα, οι πυρκαγιές επηρέασαν τις περιοχές Πλατάνι, Καμίνια, Τσουκαλαίικα και Βραχνέικα. Τρία περιπολικά, ένα αντιρρυπαντικό και ιδιωτικά σκάφη διέσωσαν 20 πολίτες και ένα τετράποδο από τις ακτές Κάτω Αλισσός, Αλυκές και Καμίνια, μεταφέροντάς τους στον νότιο λιμένα Πάτρας.
Πλωτά μέσα παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέες ανάγκες συνδρομής
2025-08-13T09:10:57
Στην Αχαΐα η πιο δύσκολη μάχη
2025-08-13T09:14:04
Δύσκολη η επόμενη ημέρα, τεράστιες καταστροφές στη δυτική Αχαΐα
Ποια η κατάσταση που επικρατεί, όπως την περιέγραψε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γ. Αλεξόπουλος.
2025-08-13T09:22:17
Εκκενώθηκε η Φιλιππιάδα
Η δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα και η περιοχή της Παλίας Φιλιππιάδα έχουν εκκενωθεί, καθώς το μέτωπο της φωτιά εξαπλώνεται.
Σύμφωνα με το epiruspost, το κλειστό γυμναστήριο στους Κωστακιούς φιλοξενεί περίπου 500 άτομα που μεταφέρθηκαν από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Φιλιππιάδας.
2025-08-13T09:35:55
Φωτιά και στο Μαυροβούνι Πέλλας
Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11:15 το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση στο Μαυροβούνι της Σκύδρας, στην περιοχή Νέα Ζωή, του νομού Πέλλας.
Από τις φλόγες δεν κινδυνεύουν, έως τώρα, κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, επί τόπου βρίσκονται 12 οχήματα με 28 πυροσβέστες, ενώ δόθηκε εντολή να σηκωθεί ένα ελικόπτερο για να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού.
2025-08-13T09:41:22
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου προήδρευσε σε διυπουργική και διακλαδική σύσκεψη για την πορεία αντιμετώπισης των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη.
2025-08-13T09:47:18
Ο εξοβελισμός της Δασικής Υπηρεσίας και ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ
Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Ελλάδας, μιλά για την ανύπαρκτη πρόληψη και πυρόσβεση μέσα στα δάση και το ασυντήρητο δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των οποίων «η Ελλάδα κάηκε ολόκληρη δύο φορές» μέσα στα τελευταία 25 χρόνια και τονίζει ότι το μοντέλο αντιμετώπισης πυρκαγιών πρέπει να επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ΕΔΩ.
2025-08-13T10:15:14
550 αυτοκίνητα στο τελωνείο Πατρών κάηκαν ολοσχερώς
Από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αχαΐα δεν γλίτωσαν ούτε τα οχήματα, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις τoυ τελωνείου Πατρών της ΑΑΔΕ, όπως ανακοινώθηκε.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, 550 αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς, αριθμός, που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων στον υπαίθριο χώρο.
2025-08-13T10:25:54
Νέο 112 στη Χίο
«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καμπιά Χίου απομακρυνθείτε προς Καρδάμυλα», αναφέρει το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.
2025-08-13T10:26:56
Λίγο καλύτερη η κατάσταση στη Λιθακιά Ζακύνθου
Βελτιωμένη φαίνεται να είναι η εικόνα στη Λιθακιά Ζακύνθου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάσταση ήταν μαρτυρική.
Η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να καίει στην περιοχή Καταλούπου, στο Κοιλιωμένο και τον Παντοκράτορα.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι ασύλληπτο! Παρθένες δασικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη.
2025-08-13T10:43:08
Το μελτέμι δεν βοηθά τη δύσκολη κατάσταση
Με ενισχυμένο μελτέμι και υψηλές θερμοκρασίες η σημερινή ημέρα. Ισχυροί άνεμοι βορειοανατολικής διεύθυνσης πνέουν στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, την Αττική, την Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο – κυρίως γύρω από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.
Από το απόγευμα και μετά, αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων, ενώ αύριο οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για την ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Το μελτέμι θα επιμείνει στο Αιγαίο με εντάσεις 6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά δεν θα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ενδοχώρα.
2025-08-13T10:46:47
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν επέστρεψε άμεσα ο πρωθυπουργός από τις διακοπές του;
«Η χώρα μας δοκιμάζεται και πάλι σκληρά, με μεγάλες πυρκαγιές σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Μέγαρα, Βόνιτσα, ‘Αρτα και Αιτωλοακαρνανία», επισημαίνουν με κοινή δήλωσή τους ο υπεύθυνος ΚΤΕ Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς, και ο γραμματέας Τομέα, Μιχάλης Χάλαρης, σημειώνοντας ότι «αυτή την κρίσιμη ώρα, το μόνο που προέχει είναι να τεθούν όλα τα πύρινα μέτωπα υπό έλεγχο, ώστε να προστατευθούν ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον».
Προσθέτουν ότι «στο δημόσιο διάλογο εισήλθε το ερώτημα γιατί δεν επέστρεψε άμεσα ο πρωθυπουργός από τις διακοπές του» και σχολιάζουν ότι «ακόμα και αν δεν υπήρχε επιχειρησιακή ανάγκη, όφειλε να δώσει το μήνυμα ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία είναι κοντά στους πολίτες, ιδιαίτερα σε ώρες πρωτοφανούς κρίσης». «Με την ένταση της πίεσης, ο πρωθυπουργός επέστρεψε τελικά από τις διακοπές του στην Αθήνα. Σωστά έπραξε, αλλά άργησε πολύ, και φάνηκε ότι αναγκάστηκε να το πράξει», σχολιάζουν.
«Ωστόσο, οι στιγμές αυτές δεν είναι μόνο για κριτική. Είναι για ενότητα, δύναμη και αλληλεγγύη. Όλοι μαζί -πολίτες, εθελοντές, πρώτοι αποκριτές, τοπική αυτοδιοίκηση και ο ασυντόνιστος κρατικός μηχανισμός- μπορούμε και θα βοηθήσουμε ώστε οι κατεστραμμένες περιοχές να ανακάμψουν», τονίζουν.
2025-08-13T10:56:08
Εκκενώνονται πέντε οικισμοί στην Πρέβεζα
Πριν από λίγο, νέα μηνύματα από το 112 καλούσαν τους κατοίκους που βρίσκονται σε Γοργόμυλο, Νέο Γοργόμυλο, Βαθύ και Τσαγκαρόπουλο να απομακρυνθούν προς τα Πέντε Πηγάδια, αλλά και όσους βρίσκονται στο Γυμνότοπο να απομακρυνθούν προς τη Φιλιππιάδα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ζηρού Πρέβεζας
2025-08-13T11:10:25
Απειλείται ο ΧΥΤΑ Πάτρας και εξοπλισμός του δήμου
Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του δήμου Πατρέων, στο διπλό μέτωπο που καίει από χθες την Αχαΐα.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής είναι ζωσμένος από τις φλόγες και απειλούνται, μεταξύ άλλων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου, απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα, αποθήκες και άλλες υποδομές.
- Την ίδια ώρα, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που απείλησε τη νύχτα την Κάτω Αχαΐα.
- Μικρά μέτωπα από αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Πάτρας.
2025-08-13T11:20:21
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Φιλιππιάδα
Σπίτια καμένα, ελαιώνες και καλλιέργειες στάχτη, νεκρά ζώα και εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Φιλιππιάδας καθώς υπάρχουν ακόμη δυο μέτωπα και διάσπαρτες εστίες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Ζηρού στην Πρέβεζα.
2025-08-13T11:50:40
ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη ημέρα κόλασης
«Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά, οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα και θωράκιση από την πλευρά της κυβέρνησης αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Είναι προφανές το έλλειμμα σχεδίου και συντονισμού. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ιδίως στο σκέλος της πρόληψης, και καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να τις καλύψει», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη τροπή που έχουν πάρει τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που πλήττονται, σε όσους επιχειρούν, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους αστυνομικούς, τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας. Η πολιτεία οφείλει να κινητοποιήσει το σύνολο των δυνάμεων ώστε να τελειώσει άμεσα αυτός ο εφιάλτης», καταλήγει η ανακοίνωση.
2025-08-13T11:52:18
Τι απαντάνε οι εποχικοί πυροσβέστες στη Βούλτεψη
Οι προκλητικές δηλώσεις της «γαλάζιας» βουλεύτριας Σοφίας Βούλτεψη προκάλεσεαν κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων.
Άμεση και εκκωφαντική ήταν η απάντηση των εποχικών πυροσβεστών –που η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ να τους ξυλοκοπήσουν, σε κάθε κινητοποίηση που πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο ζητώντας να μονιμοποιηθούν και να στελεχώσουν το πυροσβεστικό σώμα.
Διαβάστε εδώ τι απάντησαν στην πρώην υφυπουργό.
2025-08-13T12:02:24
Νέο 112 – Εφιαλτική η κατάσταση στη Φιλιππιάδα
Οι κάτοικοι των περιοχών Παλιά Φιλιππιάδα, Νέα Φιλιππιάδα της Πρέβεζας καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της γέφυρας Καλογήρου προς την Άρτα.
«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Παλιά Φιλιππιάδα & Νέα Φιλιππιάδα Πρέβεζας απομακρυνθείτε μέσω γέφυρας Καλογήρου προς Άρτα».
2025-08-13T12:05:46
Η φωτιά έχει περικυκλώσει την πόλη της Πάτρας
Το κύριο μέτωπο εκτείνεται, όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Αγγελής, από τα Μποζαΐτικα μέχρι και το ανατολικό διαμέρισμα.
Η φωτιά έχει περικυκλώσει την πόλη της Πάτρας και καίει ανεξέλεγκτα.
Μέχρι στιγμής, αναφέρει ο αντιδήμαρχος πως έχουν καεί σπίτια σε πολλούς οικισμούς, χωρίς ακόμη να είναι εφικτή η πλήρης καταγραφή των ζημιών. «Το πρώτο που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή και φυσικά οι περιουσίες των ανθρώπων και το περιβάλλον», τονίζει.
2025-08-13T12:19:58
Δεν μπορεί να είναι έτσι…
Μοιάζουμε παραδομένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, το οποίο μπορούμε να το προβλέψουμε με ακρίβεια.
2025-08-13T12:30:11
Η efsyn μέσα στα μέτωπα στην Αχαΐα
Συγκλονιστικές εικόνες από τη σκληρή μάχη μέσα στις φλόγες, την ώρα που το πύρινο μέτωπο κατέκαιγε την Δυτική Αχαΐα το βράδυ της Τρίτης και απειλούσε την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
2025-08-13T12:34:53
Αναζωπύρωση στον Παντοκράτορα Ζακύνθου
Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο με αναζωπύρωση στον Παντοκράτορα που μοιάζει τώρα να είναι το σημαντικότερο μέτωπο στο νησί.
2025-08-13T12:37:09
Κατεπείγουσα έρευνα για εμπρησμούς στην Ήπειρο
Ο εισαγγελέας εφετών Ιωαννίνων έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς πρωτοδικών Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, σχετικά με περιστατικά εκ προθέσεως εμπρησμών σε δασικές αλλά και μη εκτάσεις.
2025-08-13T12:38:00
Δραματικές στιγμές στη Φιλιππιάδα
2025-08-13T12:48:18
Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ζάκυνθο
Μεγάλη αναζωπύρωση στη Ζάκυνθο μεταξύ των περιοχών Κυλιομένου και Εξοχώρας.
Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή, φόβος για ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
2025-08-13T12:49:18
Δυο τα πύρινα μέτωπα στη Χίο
Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει από χτες το μεσημέρι, δασική και χαμηλή βλάστηση στη βορειοδυτική Χίο.
Το βάρος αυτή τη στιγμή, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, πέφτει στα δυο πύρινα μέτωπα. Το ένα κινείται μεταξύ των οικισμών Πιραμά και Παρπαριά και το άλλο που είναι και το πιο δύσκολο, πλησίον του οικισμού Περδικά με κατεύθυνση προς τους οικισμούς Σιδηρούντα, Διευχά και Χάλανδρα.
Το βάρος των δυνάμεων πυρόσβεσης το μεσημέρι επικεντρώθηκε στην περιοχή Σπαρτούντα, ώστε να μη φτάσουν οι φλόγες στα Χάλανδρα. Λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα για εκκένωση της Σπαρτούντας, κατευθύνοντας τον κόσμο προς τα Καρδάμυλα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ.
2025-08-13T12:51:12
Σοκαριστικό βίντεο από τη φωτιά στην Πάτρα που «αγγίζει» τα σπίτια
?⚠️Συγκλονιστικές εικόνες από την #Πάτρα. Επίσης το βίντεο με τους καπνούς να πλησιάζουν τα σπίτια pic.twitter.com/AUNH9tacZG
— Forecast Weather Greece (@ForecastGreece) August 13, 2025
2025-08-13T13:06:01
Μία χώρα υπό κατάρρευση και μία επικίνδυνη κυβέρνηση
2025-08-13T13:18:39
Ο υπουργός αγνοείται…
Εκκωφαντικά απούσα η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του εφιαλτικού 48ωρου, ενώ πραγματικά προκαλεί μεγάλη αίσθηση και αλγεινή εντύπωση πως η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι εντελώς άφαντη.
Ούτε μια δήλωση, ούτε μια ανάρτηση από τον κύριο Κεφαλογιάννη ή από τους υφυπουργούς του.
Μόνο μια επικοινωνιακού τύπου ανακοίνωση για τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και αυτή 24 ώρες μετά και με στόχευση, φυσικά, να προστατευθεί και να διαφημιστεί ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης.
Άφησαν, απλώς, την Σοφία Βούλτεψη να προκαλέσει με τις αδιανότητες δηλώσεις της και να συγκεντρώσει εκείνη την κατακραυγή και την δικαιολογημένη οργή;
Η φωτογραφία είναι από την πρόσφατη φιέστα του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό, στις 18 Ιουλίου όταν παρέδιδαν νέα οχήματα στο πυροσβεστικό σώμα
2025-08-13T13:38:39
Χωρίς ρεύμα για αρκετές μέρες η βορειοδυτική Χίος
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα μείνουν για αρκετές ημέρες τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου που επλήγησαν από τη συνεχιζόμενη καταστροφική πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνουν τουλάχιστον 150 καμένους στύλους ηλεκτροδότησης και η αποκατάστασή τους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στελέχη της επιχείρησης επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πρώτη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επαναφορά του ρεύματος στη Βολισσό, διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες. Η αποκατάσταση της παροχής ρεύματος στους παραλιακούς οικισμούς, αλλά και στα χωριά Παραπαριά, Ποταμιά και λοιπές περιοχές της Αμανής, παραμένει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν πάνω από 7 έως 10 μέρες για την πλήρη επαναφορά της ηλεκτροδότησης. Κι όλα αυτά ενώ δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί, καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει με ανοιχτά μέτωπα.
Προκειμένου πάντως να επιταχυνθούν οι εργασίες επανηλεκτροδότησης, στη βορειοδυτική Χίο έρχονται συνεργεία ενίσχυσης από τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελούμενα από 40 τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.
2025-08-13T13:52:03
Πυρκαγιά πριν από λίγο στο Καπελέτο Ηλείας – Μήνυμα και από το 112
Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Καπελέτο Ηλείας εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα.
‘Αμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 18ης ΕΜΟΔΕ, οκτώ οχήματα και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Για την πυρκαγιά εκδόθηκε και μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
2025-08-13T13:52:40
Πάτρα: Στην οδό Πανεπιστημίου η φωτιά
Πύρινος εφιάλτης στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας
2025-08-13T14:24:06
Ζάκυνθος: Μμήνυμα του 112 στους κατοίκους τεσσάρων χωριών
Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Μουζάκι, Ρομίρι, Παντοκράτορας και Λαγοπόδο.
Το νέο μήνυμα καλεί τους κάτοικους των περιοχών να απομακρυνθούν προς την πόλη της Ζακύνθου.
2025-08-13T14:27:36
Μαρτυρία στην efsyn από την Πάτρα
«Βρέχει στάχτες συνεχώς. Δεν κοιμηθήκαμε από τα αλλεπάλληλα 112»
2025-08-13T14:37:11
Εκκενώνουν και τον Ρωμανό προς Πάτρα
Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Ρωμανός, του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Πάτρα, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Συχαινών.
2025-08-13T14:40:35
Κρανίου τόπος – Τρομακτικό βίντεο από την Χίο
Βίντεο από drone του politischios δείχνει την ανείπωτη καταστροφή στο νησί της Χίου.
2025-08-13T14:56:40
Πάτρα: Εκκενώνονται τέσσερις περιοχές στην πόλη
Ο πύρινος εφιάλτης μπαίνει μέσα στην πόλη της Πάτρας, καθώς νέο μήνυμα του 112 εστάλη για τις περιοχής Αρόη, Διάκου, Γηροκομείο και Λυκοχορό.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο, αλλά και ένα γηροκομείο.
2025-08-13T15:09:56
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της καμένης γης
Στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μίλησε με αιχμηρά λόγια για την κυβέρνηση.
«Πρέπει επιτέλους να δούμε τα πράγματα κατάματα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη, σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται οξυγόνο και αυτό το οξυγόνο δεν μπορεί να το έχει όσο βρίσκεται στη θέση της η κυβέρνηση της καμένης γης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
2025-08-13T15:16:32
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο
Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο, με δύο πύρινα μέτωπα να προβληματίζουν τις πυροσβεστικές αρχές του νησιού.
Το πρώτο μέτωπο καίει δασική έκταση πάνω από τα χωριά Λαγωπόδο, Ρομίρι, Παντοκράτορας και Μουζάκι. Στους κατοίκους των παραπάνω χωριών έχει σταλεί μήνυμα του 112 ώστε να μετακινηθούν προς την πόλη της Ζακύνθου.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στο χωριό Κοιλιωμένος, με τους πυροσβέστες να δίνουν ακόμα μια μάχη με την πύρινη λαίλαπα.
Αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται και επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.
2025-08-13T15:24:16
Εφιάλτης στη Φιλιππιάδα
Μάχη με τη μεγάλη αναζωπύρωση στην Φιλιππιάδα και τα περισσότερα χωριά του Δήμου Ζηρού, καθώς η κατάσταση παραμένει εφιαλτική στα πύρινα μέτωπα.
Οι φωτιές αναζωπυρώθηκαν και το 112 ηχεί και πάλι στα περισσότερα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν, είτε προς τα Γιάννενα είτε προς την Άρτα.
Πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες με εναέρια μέσα, δίνοντας μάχη στην Παλιά Φιλιππιάδα, όπου από τις 4 το απόγευμα και μετά η φωτιά αναζωπυρώθηκε και μπήκε μέσα στον οικισμό.
Εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης και πολλά σπίτια σώθηκαν από τις φλόγες την τελευταία στιγμή.
2025-08-13T15:27:11
Εκκενώνεται και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην Πάτρα
Για καθαρά προληπτικούς λόγους και ενώ δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να εκκενωθεί το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων της Αχαΐας.
Ήδη τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σχεδόν φθάσει και θα παραλάβουν 8 ασθενείς, ενώ και επιπλέον 4 περιπατητικοί ασθενείς θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και όλη η επιχείρηση θα γίνει με τάξη και ασφάλεια», τονίζει ο Αδ. Γεωργιάδης.
[της Ντάνι Βέργου]
2025-08-13T15:50:44
Πάτρα: Εκκενώνεται και το «Κωνσταντοπούλειο» ευγηρείο
Στην προληπτική εκκένωση του «Κωνσταντοπούλειου» ευγηρείου, που βρίσκεται στην περιοχή του Γηροκομειού της Πάτρας, προχωρούν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
Οι φιλοξενούμενοι στο ευγηρείο αναμένεται να μεταφερθούν στο κέντρο εκπαίδευσης τεχνικού, του στρατού, στην περιοχή των Συνόρων της Πάτρας, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος για την υποδοχή των πολιτών.
2025-08-13T15:56:42
Βίντεο από Καραμανδάνειο και Γηροκομείο Πάτρας
2025-08-13T16:19:22
Η απόλυτη καταστροφή στη Δυτική Αχαΐα
Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος της καταστροφής.
2025-08-13T16:28:35
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων
Οι «εξαφανισμένοι» αποφάσισαν τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως ανακοινώθηκε συνεδρίαση εκτάκτως η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για τους πληγέντες.
Ειδικότερα:
1.ΣτεγαστικήΣυνδρομή
Χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση πληγέντων κτιρίων (επισκευή ή ανακατασκευή). Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για προσωρινή στέγαση μόνιμων κατοίκων, έως 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.
2.Ενίσχυση για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής και επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών
Ενίσχυση Νοικοκυριών 600 ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη πρώτων αναγκών, με προσαύξηση για πολύτεκνες οικογένειες και ΑμεΑ. Έως 6.000 ευρώ για αντικατάσταση ή επισκευή οικοσκευής της κύριας κατοικίας. Για δευτερεύουσα κατοικία, καταβάλλεται το 50% του ποσού. 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία άνω του 67% λόγω τραυματισμού από τις πυρκαγιές.
Κρατική Αρωγή σε Επιχειρήσεις και Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις
Επιχορήγηση 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, χωρίς την εφαρμογή κλιμακωτών ποσοστών , με ανώτατο όριο τα 500.000 ευρώ ανά δικαιούχο ή ανά υποκατάστημα (έως δύο). Η επιχορήγηση θα συμψηφίζεται με την πρώτη αρωγή. Επιπλέον, η ενεργοποίηση των διατάξεων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα γίνει κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ν. 4797/2021 και τον Κανονισμό ΚΟΕ.
Τριετής Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Για πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος της καταστροφής και τα δύο επόμενα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου κώδικα φορολογίας περιουσίας (ν. 5219/2025).
Χρηματοδότηση προς ΟΤΑ
Προβλέπεται δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη πρώτων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.
Η Επιτροπή επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την άμεση και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές.
2025-08-13T16:42:56
Η φωτιά κυκλώνει την Πάτρα: Εκκένωση τριών περιοχών
Συνεχίζεται το μπαράζ μηνυμάτων από το 112 στην Πάτρα, καθώς το μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στις παρυφές της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Το νέο μήνυμα καλεί τους κατοίκους σε Σούλι, Ριγανόκαμπο και Εγλυκάδα να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.
2025-08-13T17:05:49
Πελετίδης: Όλη η πόλη καίγεται, πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο
Την επιχείρηση εκκένωσης του Καραμανδάνειου νοσοκομείου επέβλεψε ο δήμαρχος Πατρών, Κώστας Πελετίδης, εκτοξεύοντας κεραυνούς κατά της κυβέρνησης.
«Το “Καραμανδάνειο” εκκενώνεται, το ίδιο και το “Κωνσταντοπούλειο” και οι περιοχές μας όλες εκκενώνονται. Το θέμα είναι πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο, όλη η πόλη να καίγεται, να τους παρακαλάμε για να έχουμε τα πυροσβεστικά μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, και να μην τα έχουμε. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι από την ανεπάρκειά τους καίγεται η πόλη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
2025-08-13T17:16:07
Κοντά σε σπίτια η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο
Κοντά σε χωριά κινείται η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, διατηρώντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής που ανησυχούν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Η φωτιά ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά του νησιού (στη Βολισσό) και πλέον κινείται προς τα βορειοανατολικά, σε μια διαδρομή από τα Καμπιά και περνά από τον Σπαρτούντα και τα Φυτά, μέχρι και Κηπουριές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες είναι πλέον πιο κοντά στα Φυτά, όπου έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικές και εθελοντές.
Συνολικά, στο νησί επιχειρούν 146 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 31 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
2025-08-13T17:23:49
Δράμα, γλείφουν σπίτια στην Πάτρα οι φλόγες
Ώρες αγωνίες για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με την Πάτρα να περικυκλώνεται από τις φλόγες, τα μηνύματα από το 112 να έρχονται απανωτά και τις φλόγες να γλείφουν σπίτια.
Οι εικόνες που έρχεται από την πόλη είναι δραματικές με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να προσπαθούν να περιορίσουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο.
Μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν σταλεί μηνύματα για εκκένωση επτά περιοχών που είναι στις παρυφές του πυκνού αστικού ιστού, όπως Ρωμανό, Σούλι, Ριγανόκαμπο, Εγλυκάδα, Αρόη, Διάκο και Λυκοχορό.
Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν προληπτικά το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και το «Κωνσταντοπούλειο» Ευγηρείο.
2025-08-13T17:54:58
Αποκάλυψη στην Πάτρα – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά
Μεγαλώνει το δράμα στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να δίνουν μεγάλη μάχη στον Ρωμανό και την Αρόη.
Οι περιοχές αυτές είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, την ώρα που τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν τώρα τις ρίψεις.
Τα μέτωπα είναι απειλητικά, με εκείνο στον Ρωμανό να βρίσκεται κοντά σε σπίτια, ενώ στο δεύτερο στην Αρόη που επίσης απειλεί κατοικίες γίνεται μάχη να μην περάσουν οι φλόγες και μπουν ακόμη πιο μέσα στον αστικό ιστό.
2025-08-13T18:46:24
Σε δύο μέτωπα η φωτιά στη Ζάκυνθο
Σε δύο μέτωπα εξελίσσεται η πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη το καταστροφικό της έργο στη Ζάκυνθο. Το πρώτο κινείται προς το χωριό Κοιλιωμένος και το δεύτερο προς το χωριό Παντοκράτορας σε δύσβατη περιοχή.
Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν την κατάσβεση της φωτιάς. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 146 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρου και 31 οχήματα. Μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
Το απόγευμα στάλθηκε άλλο ένα μήνυμα 112 που καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Μουζάκι, Λαγώποδο, Ρομίρι και Παντοκράτορας να απομακρυνθούν προς Χώρα Ζακύνθου.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ζακύνθου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη μεγάλη πυρκαγιά. Θα ισχύσει για τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 12 Νοεμβρίου 2025
2025-08-13T18:52:29
Σύλληψη υπόπτου για εμπρησμό στην Πάτρα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα το απόγευμα συνελήφθη στην περιοχή της Αχαΐας ένας 25χρονος ως ύποπτος για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας.
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών διενεργεί προανάκριση.
Στο μεταξύ, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, μαζί με στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, εξετάζουν βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο και βρίσκονταν πολύ κοντά στην περιοχή, όπου εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης η φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας.
2025-08-13T18:59:05
Πρέβεζα και Ζάκυνθος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μετά από δύο ημέρες πύρινου εφιάλτη, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και στον Δήμου Ζακύνθου, της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12 Αυγούστου 2025 στις ανωτέρω περιοχές.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για τρείς (3) μήνες, δηλαδή έως τις 12 Νοεμβρίου 2025.
2025-08-13T19:22:32
Η ΔΕΥΑΠ για τη απουσία νερού σε περιοχές της Πάτρας
Ανακοίνωσε εξέδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Διονύσης Κλάδης, μετά τις πολλές διαμαρτυρίες από κατοίκους που παλεύουν με τις φλόγες πως δεν έχουν νερό στις περιοχές τους.
Ο κ. Κλάδης επισημαίνει ότι η αιτία των διακοπών έχει να κάνει με βλάβες στις κολώνες της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτούν το δίκτυο, αλλά και βλάβες στο ίδιο το δίκτυο.
Η ανακοίνωση:
Ενημερώνουμε τους κατοίκους των περιοχών που δικαίως διαμαρτύρονται για τη διακοπή του νερού, τη στιγμή μάλιστα που δίνουν μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία τους, ότι η αιτία της διακοπής έχει να κάνει με βλάβες στις κολώνες της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτούν το δίκτυο της ΔΕΥΑΠ, καθώς και με κάποιες βλάβες στο ίδιο το δίκτυο υδροδότησης. Βρίσκεται σε εξέλιξη τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών.
Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Κλάδης, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, τονίζει τα εξής:
«Οι πυρκαγιές, που έχουν προξενήσει μεγάλες καταστροφές στην πόλη μας και για τις οποίες έχουν την ευθύνη η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, έχουν προκαλέσει ζημιές και στο δίκτυο υδροδότησης.
Θα πρωτοστατήσουμε για να πραγματοποιηθούν γρήγορα οι επισκευές και να αποκατασταθεί η υδροδότηση στα σημεία που αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα.
Καλούμε τον λαό, μαζί με την Δημοτική Αρχή να παλέψει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που δεν διασφαλίζει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τον αφήνει απροστάτευτο σε κάθε φυσική καταστροφή».
2025-08-13T19:25:36
Οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Βόλβη και Σκύδρα
Οριοθετημένες είναι σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι πυρκαγιές κοντά στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη και στο Μαυροβούνι της Σκύδρας.
Η πυρκαγιά στο δήμος Βόλβης εκδηλώθηκε τη Δευτέρα και χθες αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.
Η φωτιά στο Μαυροβούνι της Μαυροβούνι της Σκύδρας, στην περιοχή Νέα Ζωή, του νομού Πέλλας εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε χορτολιβαδική έκταση.
Και στις δύο περιοχές παραμένουν επίγειες δυνάμεις της πυροβεστικής υπηρεσίας.
2025-08-13T19:26:24
Εικόνες σοκ από τη Χίο
Παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι στο πολύπαθο νησί, το μεγάλο πύρινο μέτωπο μαίνεται σε δύσβατο σημείο, με τη νύχτα να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
Η μεγάλη μάχη δίνεται στην περιοχή των Κηπουριών, με τη φωτιά να έχει μπει μέσα στο χωριό.
Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.
2025-08-13T19:48:12
Σειρήνες και αγωνία στην Πάτρα
Στους ανέμους που παρουσιάζουν ύφεση και τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων οι ελπίδες για να σωθεί η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς το πιο σημαντικό πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να καίει απειλητικά στις παρυφές της Πάτρας.
Οι εικόνες από τις φλόγες που έχουν κυκλώσει μια πόλη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων είναι πραγματικά απόκοσμες, την ώρα που η δημοτική αρχή κατακεραυνώνει την κυβέρνηση με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να καταγγέλλει κατάρρευση και απουσία του κράτους από τα τεράστια μέτωπα.
Η αγωνία των κατοίκων αναμένεται να κρατήσει όλη τη νύχτα, καθώς οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FForecastweather.Greece%2Fvideos%2F3025015091024973%2F&show_text=true&width=304&t=0″ width=”304″ height=”591″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>
<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fepoxikoipirosvestes%2Fposts%2Fpfbid0qdXYLNEgE2gTnmXRCkjTR6PKkmRCVcesRX2SPtWPKPkEMtZn7CS1PhefHFjLjixQl&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”329″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>
<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fepoxikoipirosvestes%2Fposts%2Fpfbid02bc29nhxRD7Ztug6DFXWFofe4uyjcqnvo3ZLYfLNw5zsYZnbsmZ6ncEenvcFZExMdl&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”397″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>
2025-08-13T20:14:55
Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών που επενέβη το ΕΚΑΒ
Τα περισσότερα αφορούν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρά εγκαύματα. https://t.co/C1T1zrDvfG
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) August 13, 2025
2025-08-13T20:30:05
Άμεσα αντιμετωπίστηκε πυρκαγιά στη Ρόδο
Πύρινο μέτωπο ξέσπασε απόψε στην περιοχή του Αγίου Σουλά στη Ρόδο.
Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση (με 16 πυροσβέστες και 4 οχήματα), καταφέρνοντας να τη θέσει γρήγορα υπό έλεγχο.
2025-08-13T20:52:44
Η Ε.Ε. στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα
«Κινητοποιούμε την υποστήριξη της Ελλάδας μετά το αίτημά της για βοήθεια», ανέφερε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Our fight against wildfires continues.
Our #rescEU firefighting fleet is at work in Montenegro.
We're mobilising support for Greece following their request for assistance.
And prepositioned firefighters are already helping in Spain.
This is European solidarity in action.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 13, 2025
