Παρά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, και το φετινό Πάσχα θα γιορταστεί με περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά και στις θρησκευτικές τελετές. Άλλωστε η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα και παρά την έναρξη των εμβολιασμών, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, των θανάτων από κορονοϊό, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα.
Τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ανοίγει επισήμως η τουριστική περίοδος στη χώρα, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί και πιθανότατα να απαλλαγούμε και από τα sms για τις μετακινήσεις μας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.435 νέες μολύνσεις, 817 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός που αποδεικνύει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, ενώ ακόμη 73 ασθενείς έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας του κορονοϊού.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες
Κατά τη προσφιλή φράση του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και το φετινό Πάσχα «θα είναι διαφορετικό», αν και δόθηκε στους πολίτες μια μικρή επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου -ημέρα που ανοίγει με περιορισμούς η εστίαση- η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει στις 11 το βράδυ.
Όσον αφορά γενικά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα ισχύονται υγειονομικά μέτρα, δηλαδή επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., αλλά πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Το Μεγάλο Σάββατο, η αναστάσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει νωρίς, ώστε η Ανάσταση να γίνει στις 9 το βράδυ και φυσικά με τους περιοριστικούς όρους που προαναφέρθηκαν.
Πάσχα με κωδικό 6 και μόνο εντός περιφερειακής ενότητας
Αν και από τη Μεγάλη Πέμπτη έχει αρθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων για όλες τις μέρες της εβδομάδας -ίσχυε μόνο για τα σαββατοκύριακα- οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν για να γιορτάσουν το Πάσχα, μπορούν να το κάνουν στέλνοντας κωδικό 6 στο 13033 και με δικαίωμα να μετακινηθούν μόνο εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία κατοικούν.
Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν έως και τις 10 Μαΐου.
Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται η συγκέντρωση δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο μπορούν να βρεθούν δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε τη διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
♦ Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ
Εστίαση… άνευ μουσικής
Από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει και η εστίαση, με μέτρα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται προς το παρόν η μουσική υπόκρουση στα γεύματα ή τον καφέ μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η «απαγόρευση» να παίζουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μουσική, έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός.
«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού», εξήγησε.
Επίσης, όταν πρόκειται να μετακινηθούμε για καφέ και φαγητό, μπορούμε να κινηθούμε και εκτός του δήμου μας, κάνοντας χρήση του κωδικού 6, υπό τον όρο ότι 11 το βράδυ, που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έχουμε επιστρέψει στο σπίτι μας.
Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μ.μ. για τους καθήμενους πελάτες, αλλά μπορούν να κάνουν delivery και αργότερα. Επίσης, οι χώροι εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), θα λειτουργούν με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test για τους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα.
Έλεγχοι για τις μετακινήσεις εκτός νομού
Με δεδομένο ότι θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου, αυστηροί έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται όλες αυτές τις ημέρες στις εξόδους των νομών και στις εθνικές οδούς. Μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για πολύ σοβαρούς λόγους και φυσικά για όσους έχουν τα κατάλληλα έγγραφα.
Επομένως, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Οι εξαιρέσεις αφορούν συγκεκριμένα τις εξής περιπτώσεις:
- Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
- Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
- Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε τη Μ. Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή, δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.
Επίσης, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.
