Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν ιδιοκτήτες «γουρούνων» και επιχειρηματίες, που ασχολούνται με πώληση – ενοικίαση των συγκεκριμένων οχημάτων. Νωρίτερα, οι οδηγοί έκαναν μοτοπορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα πριν φτάσουν στο υπουργείο για να ζητήσουν να δουν τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος απουσίαζε.
Γι’ αυτό συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα, Αθανάσιο Βούρδα, που όμως απέβη άκαρπη, όπως υποστήριξαν. Διαμήνυσαν μάλιστα, ότι θα μείνουν στο υπουργείο μέχρι να βρουν λύση, ωστόσο αργότερα αποχώρησαν.
Η κινητοποίηση προγραμματίστηκε μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που βρίσκεται σε διαβούλευση, και προβλέπει την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους όλων των κατηγοριών.
Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την κατάργηση της σχετικής διάταξης για τα τετράτροχα οχήματα χωρίς οροφή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες, κυρίως στα νησιά κατά τους θερινούς μήνες. Τόνισαν ότι πρόκειται για οριζόντιο μέτρο, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις, έκαναν λόγο για οικονομική καταστροφή και αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του υπουργείου περί ασφάλειας.
Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι πρόκειται ασφαλές μέσο, με τα λιγότερα τροχαία συγκριτικά με άλλα οχήματα, επικαλούμενοι στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2016 συνέβησαν μόνο τρία θανατηφόρα ατυχήματα.
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» πριν λίγες μέρες ο κ. Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι δεν είναι όλες οι «γουρούνες» το ίδιο επικίνδυνες. «Υπάρχουν τετράτροχα οχήματα με προδιαγραφές ασφαλείας που μπορούν να κινούνται στο οδικό δίκτυο. Προβλέπουμε ειδική άδεια οδήγησης, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρχει προσωρινή διάταξη για «γουρούνες» κάτω από 125 κυβικά, που έχουν μικρότερες προδιαγραφές ασφαλείας».
