Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Όριο ηλικίας το 67ο έτος για τους Πρυτάνεις των ΑΕΙ βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου δεν μπορεί να παρατείνεται η θητεία των καθηγητών πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους και ως εκ τούτου πρέπει να αφήσουν τη θέση τους στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Το ΣτΕ απασχόλησε προσφυγή τέως Πρύτανη Πανεπιστημίου που ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες βεβαιώνεται η λήξη  της  θητείας του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας με συνέπεια να αποχωρεί  υποχρεωτικά, όπως επίσης ζητούσε να ακυρωθεί ο διορισμός του νέου Πρύτανη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμηνεύοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη νομοθεσία (Ν. 4009/2011), απέρριψε την προσφυγή του τέως πρύτανη, κρίνοντας ότι «οι διατάξεις του νόμου 4009/2011, ερμηνευόμενες σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν θεσπίζουν δυνατότητα συνεχίσεως και ολοκληρώσεως της θητείας του εν ενεργεία Πρύτανη, όταν αυτός καταλαμβάνεται από το νόμιμο όριο ηλικίας των καθηγητών των ημεδαπών Α.Ε.Ι.».