Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου
Φωτογραφία αρχείου/ EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου

  • A-
  • A+

Με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρείται η επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου τη Δευτέρα για το κοινό, χωρίς τα προβλεπόμενα πλέξιγκλας, χωρίς να έχουν φτάσει στα γραφεία μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, τα οποία αποστέλλονται το Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την διευθέτηση του χώρου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Κυρίως, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, των προσφύγων και των οργανώσεων που τους παρέχουν νομική συνδρομή για τον τρόπο και το χρόνο που θα προχωρήσουν χιλιάδες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες κάθε είδους, από τον επαναπρογραμματισμό των συνεντεύξεων που αναβλήθηκαν στους δύο μήνες που έμεινε κλειστή η υπηρεσία μέχρι την ανανέωση εγγράφων και την κατάθεση προσφυγών στο δεύτερο βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άκουσμα της επαναλειτουργίας της υπηρεσίας, περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από τις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Κατεχάκη ζητώντας να εξυπηρετηθούν, νομίζοντας προφανώς ότι είχε ανοίξει η υπηρεσία. Πυκνές ουρές σχηματίστηκαν την Παρασκευή έξω και από άλλα γραφεία της υπηρεσίας, εντείνοντας τις ανησυχίες που έχει επισημάνει η «Εφ.Συν.» («Σπέρνουν ανοργανωσιά, θα θερίσουν κοσμοσυρροή;», 15/5/2020) για κοσμοσυρροή στο άνοιγμα της υπηρεσίας τη Δευτέρα από κόσμο που αγωνιά για τις υποθέσεις του και θα περιμένει να εξυπηρετηθεί.

Με δεδομένο ότι είχε από καιρό αποφασιστεί η επαναλειτουργία της υπηρεσίας στις 18 Μαΐου, γεννά ερωτήματα και προβληματισμό η καθυστέρηση της προετοιμασίας, η οποία αφέθηκε εν πολλοίς για την τελευταία εβδομάδα, χρόνος τελείως ανεπαρκής, όπως αποδεικνύεται.

Ακριβό μου θερμόμετρο!

Μόλις την περασμένη Δευτέρα υπογράφηκε η απόφαση για προμήθεια 50 ανέπαφων θερμομέτρων, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού. Η προμήθεια γίνεται με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία – φαρμακείο στην Αθήνα, έναντι 4.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Το κάθε θερμόμετρο κοστίζει δηλαδή στο υπουργείο σχεδόν 100 ευρώ, ποσό αρκετά αυξημένο από την τιμή παρόμοιων θερμομέτρων στο εμπόριο, όπως δείχνει μια πρόχειρη έρευνα αγοράς. Η απόφαση σημειώνει ότι η δαπάνη αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια για την προμήθεια δελτίων αιτήσεων ασύλου.

Τέλος, η εταιρεία έχει προθεσμία παράδοσης μέχρι τα τέλη Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες η υπηρεσία θα λειτουργεί χωρίς τα θερμόμετρα, που κρίθηκαν απαραίτητα, όπως άλλωστε και χωρίς τα προβλεπόμενα πλέξιγκλας, η προμήθεια των οποίων εξακολουθεί να δρομολογείται. 

Αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα

Ύστερα από τη γενικόλογη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Πάτροκλου Γεωργιάδη το απόγευμα της Τετάρτης και τις απορίες και αντιδράσεις που προκάλεσε, το υπουργείο επανήλθε με νέες αποφάσεις, εν πολλοίς διαφορετικές από αυτές τις εγκυκλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο είχε αποκλείσει κατηγορηματικά τις προηγούμενες ημέρες την πρόταση να δοθεί παράταση έξι μηνών στα δελτία αίτησης ασύλου και στις άδειες διαμονής όσων ζητούν άσυλο. Η πρόταση απέβλεπε στην αποφυγή συνωστισμού, καθώς ανέρχονται σε περίπου 9.000 οι ληγμένες άδειες διαμονής μόνο για την Αττική. Ωστόσο, την Παρασκευή το υπουργείο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και ανακοίνωσε την παράταση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατίθενται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προς την υπηρεσία για μια σειρά ενέργειες, όπως η αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας, η χορήγηση αντιγράφων εγγράφων, αναβολής ή επίσπευσης της συνέντευξης, η συμπλήρωση του φακέλου με συμπληρωματικά έγγραφα και η νομική συνδρομή. Σχετικά πρότυπα αιτήσεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και θα στέλνονται ηλεκτρονικά. Τέτοια πρότυπα δεν είχαν πάντως αναρτηθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να τα ετοιμάσουν στην τελική τους μορφή, όπως ικαι για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τη διαχείριση του όγκου των ηλεκτρονικών εγγράφων.

Τέλος, η ανακοίνωση της Παρασκευής δεν κάνει κουβέντα για λειτουργίες που αναφέρονταν στην εγκύκλιο δυο μέρες πριν: διοικητικές ενέργειες για την επίδοση αποφάσεων ταχυδρομικά στους διοικητές των δομών, οι οποίοι όμως δεν έχουν διοριστεί, προγραμματισμός δοκιμαστικών συνεντεύξεων εξ αποστάσεως, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρά τεχνικά και άλλα ζητήματα, και διενέργεια συνεντεύξεων, για τις οποίες είναι ζητούμενο αν έχει εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος, καθώς τα γραφεία όπου γίνονται οι συνεντεύξεις είναι πολύ μικρά και δυσκολεύουν πολύ την τήρηση της απόστασης.

Αγώνας δρόμου στο παρά πέντε

Οι νέες αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν στους εργαζομένους το απόγευμα της Παρασκευής, πολύ κοντά στη λήξη του ωραρίου. Αναρτήθηκαν επίσης στην σελίδα της υπηρεσίας στο facebook, την οποία διαχειρίζεται το γραφείο του υπουργού Νότη Μηταράκη, με διακηρυγμένο στόχο την ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών για θέματα που τους αφορούν. Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι, η σχετική ανάρτηση ήταν διαθέσιμη μόνο στα ελληνικά.

Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι πως μέχρι τουλάχιστον το Σάββατο το μεσημέρι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας της υπηρεσίας έβλεπαν σε κεντρικό σημείο και με ειδική σήμανση την παλιά και ανεπίκαιρη σήμερα ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας της και όχι την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας της. Την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας έπρεπε να την αναζητήσουν στη θέση των ανακοινώσεων, σε μη ιδιαίτερα εμφανές σημείο, ενώ υπήρχε μετάφραση σε μόνο πέντε από τις δέκα γλώσσες με τις οποίες απευθύνεται συνήθως η υπηρεσία στους ενδιαφερόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπηρεσία Ασύλου και... απελάσεων
Αρμοδιότητες σχετικά με τις απελάσεις ετοιμάζεται να αποκτήσει η υπηρεσία Ασύλου, μπαίνοντας σε χωράφια που μέχρι τώρα ανήκουν στην αστυνομία.
Υπηρεσία Ασύλου και... απελάσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού και χάους έξω από την υπηρεσία Ασύλου
Nτροπιαστικές καταστάσεις χάους, συνωστισμού και αβεβαιότητας επικράτησαν από το πρωί της Δευτέρας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη και σε άλλα γραφεία, που ξανάνοιξαν μετά από...
Ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού και χάους έξω από την υπηρεσία Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας