ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Πέπη Ρηγοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Και όνομα μεν διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται. Μέτεστι δε κατά μεν τους νόμους […] πάσι το ίσον, κατά δε την αξίωσιν ως έκαστος εν τω ευδοκιμεί […] Θουκυδίδη,
Επιτάφιος Περικλή, 37.

Μετά το «The Ellinikon», το «The Akropolis Experience». Στο πρώτο η Περιφέρεια Αττικής επέτρεψε στον λαό να παρακολουθήσει στο εκεί Sports Park δωρεάν μια υπερ-ειδική διαδρομή του «ΕCO Akropolis Rally», προσφέροντας και κάποια σνακ, υποθέτω με άρτο, μαζί με το θέαμα. Συνεχίζοντας έτσι, μετά τις παλαιότερες τοποθετήσεις περί του επιχειρείν, τις επί το λαϊκότερον δράσεις στο υπό κατασκευή «ιερόν πτολίεθρον» (δηλαδή ιερή ακρόπολη) των απανταχού εκατομμυριούχων.

Στο δεύτερο ο λαός, με τις αδυναμίες, τα πάθη και τις μεγάλες του στιγμές, αποκλείεται. Και αυτό γιατί η εμπειρία εδώ δεν είναι δωρεάν. Στοιχίζει. Και μάλιστα αν το δεις ως «λαός», 5.000 ευρώ από ένα έως πέντε άτομα το γκρουπ, στοιχίζει ακριβά. Με την υπενθύμιση ότι 5.000 ευρώ είναι σε καλές περιπτώσεις το ετήσιο εισόδημα πολλών. Είναι βέβαια θα πεις μια ξεχωριστή εμπειρία, με ειδικό ξεναγό, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου για το κοινό. Τις ώρες εκείνες του λυκαυγούς ή του λυκόφωτος. Οταν ανατέλλει ή δύει ο ήλιος.

Οπως μας πληροφορεί το σχετικό σάιτ -του υπουργείου υποθέτω- οι αρχαίοι Ελληνες μεγάλωναν με μύθους και φιλοσοφία. Και μάλιστα ο Παρθενώνας, που είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά η οποία νίκησε τον Ποσειδώνα στη μονομαχία τους πάνω στον υδροφόρο βράχο χαρίζοντας στην Πόλη την ελιά, δείχνει ότι προτιμούσαν κάποτε τις γυναικείες θεότητες. Ολα αυτά καλά. Ομως αυτό που λείπει από τη διαφήμιση είναι αυτό που καταστρατηγείται με το εισιτήριο για τους λίγους: ότι δηλαδή η Ακρόπολη είναι το σύμβολο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας που σύμφωνα με πολλούς ήταν η πλέον άρτια από τις μετέπειτα και πάντως αυτή που λειτουργεί ακόμα ρητορικά σε κάθε δημόσιο λόγο σαν παράδειγμα και στις σημερινές «κοινοβουλευτικές ολιγαρχίες». Ρητορική που μας κάνει να λησμονούμε ότι η δημοκρατία είναι μία εύρεσις, ένα ζητούμενο και όχι ένας αυτόματος πιλότος στον οποίο εκχωρείς έναντι μιας υποβαθμισμένης ψήφου τις επιθυμίες, τους φόβους, τη ζωή σου.

Η πληρωμένη αδρά «εμπειρία» έχει αποκτήσει εξάλλου κακό όνομα, γιατί συνήθως συνδέεται με τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο, τα όργια τύπου Επστάιν. Και γενικά με την ενδημική βία που φυτρώνει, όσο και αν οι επίσημοι θεσμοί την ξορκίζουν με πράξεις ταπείνωσης μέσω της «ελεημοσύνης» .

Μου έρχεται ένας μη πραγματοποιήσιμος πειρασμός, που όμως δεν μπορώ παρά να τον περιγράψω. Να προσκληθούν νέες και νέοι που δουλεύουν στα κολ σέντερ, καταληψίες που κάνουν πράξη τη δημοκρατία, άδικα χρεώστες, λάθος φυλακισμένοι και όλα τα λοιπά απειλούμενα είδη σε μια ξενάγηση που να μην εμπορεύεται τη μνήμη μας. Τιμή για ένα γκρουπ των 20, των 30 κ.λπ.: 1 ΕΥΡΩ συνολικώς. Είσοδος συν εμπειρία αναρρίχησης από τα βράχια στη βόρεια πλευρά. Από εκεί που σκαρφάλωσαν ο Γλέζος και ο Σάντας.