• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%

φωτογραφία αρχείου

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς

 • A-
 • A+
Η αδειοδότηση εταιρείας καναδικών συμφερόντων να διεξαγάγει εξορύξεις μετάλλων, όπως χαλκός, νικέλιο, μαγγάνιο, λίθιο και κοβάλτιο, στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού κινητοποιεί οικολογικές οργανώσεις που προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.

Η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας (ISA), ένα διακυβερνητικό όργανο του ΟΗΕ, χορήγησε άδεια σε μια εταιρεία με έδρα τον Καναδά προκειμένου να πραγματοποιήσει δοκιμές στην εξόρυξη βαθέων υδάτων.

Την είδηση γνωστοποίησε η ίδια η εταιρεία Metals Company (TMC) αναφέροντας ότι η ISA έδωσε το πράσινο φως στη θυγατρική της Nauru Ocean Resources Inc να συγκεντρώσει 3.600 τόνους πολυμεταλλικών οζιδίων από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η ανακοίνωση εξέπληξε τους αντιπάλους της εξόρυξης βαθέων υδάτων, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούσαν μορατόριουμ γι’ αυτή την αμφιλεγόμενη πρακτική.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στην έναρξη της μαζικής εξόρυξης βαθέων υδάτων από τη μεταλλευτική βιομηχανία. Είναι μια απειλή για τον ωκεανό, όπου ζει πάνω από το 90% της ζωής στη γη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Αρλο Χέμφιλ, επικεφαλής του πρότζεκτ για την εξόρυξη βαθέων υδάτων της Greenpeace USA.

Πηγή μετάλλων

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση κοιτασμάτων ορυκτών από τον πυθμένα του ωκεανού κάτω από 200 μέτρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Οι υποστηρικτές της πρακτικής βλέπουν τον βυθό των ωκεανών ως πιθανή πηγή σημαντικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το αλουμίνιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το λίθιο και το κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, αλλά και σε τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και πάνελ ηλιακής ενέργειας.

Αντίθετα, οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η εξόρυξη του βυθού στα οικοσυστήματα των ωκεανών που είναι πλούσια σε μοναδική βιοποικιλότητα, αλλά εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητά.

Μόλις πέρυσι, η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνήσεων, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και των ομάδων της αποκαλούμενης κοινωνίας των πολιτών ψήφισε στο παγκόσμιο συνέδριο της IUCN υπέρ της επιβολής μορατόριουμ σε αυτή την πρακτική, έως ότου διερευνηθούν και κατανοηθούν πλήρως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί στη Ζώνη Clarion Clipperton του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή είναι μια λωρίδα του πυθμένα δυτικά του Μεξικού και νοτιοανατολικά της Χαβάης με έκταση ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια. Για τις δοκιμές, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2022, θα χρησιμοποιηθεί μια πρωτότυπη συσκευή για να συλλέξει οζίδια μετάλλου από τον πυθμένα της θάλασσας που στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα πλοίο επεξεργασίας στην επιφάνεια του ωκεανού.

Δικαίωμα εκμετάλλευσης

Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από επιστήμονες δώδεκα διαφορετικών ιδρυμάτων, οι συμβουλές των οποίων θα καθοδηγήσουν την απόφαση της ISA ως προς το εάν θα χορηγήσει ή όχι στην εταιρεία το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την περιοχή.

«Τα περιβαλλοντικά και επιχειρησιακά δεδομένα και οι γνώσεις από αυτές τις δοκιμές θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή και αποτελεσματική συλλογής πολυμεταλλικών οζιδίων για την παροχή κρίσιμων υλικών μπαταριών για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της TMC.

Η TMC ισχυρίζεται ότι τα μέταλλα βαθέων υδάτων στα οποία έχει τα δικαιώματα θα είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν 280 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, τον συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι New York Times.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι η εξόρυξη στον βυθό είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατό να αποφευχθεί με την επέκταση των δημόσιων μεταφορών, τη βελτίωση της ανακύκλωσης μετάλλων και τη μετάβαση από μπαταρίες ιόντων λιθίου σε υλικά που δεν απαιτούν κοβάλτιο ή νικέλιο.

Υποβρύχιες τοποθεσίες

Επιπλέον, η Greenpeace εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η TMC εξασφάλισε την έγκριση της ISA για τη δοκιμή, επισημαίνοντας ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους New York Times το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς η TMC είχε περάσει 15 χρόνια αποκτώντας επιρροή στην ISA και πώς η υπηρεσία του ΟΗΕ μοιράστηκε σημαντικά δεδομένα με την εταιρεία εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών πολύτιμων κομματιών του βυθού της θάλασσας, τα οποία δεσμεύτηκαν επίσης για την TMC για εκμετάλλευση αργότερα.

«Η ISA ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη με σκοπό τη ρύθμιση του διεθνούς βυθού, με εντολή να τον προστατεύσει», λέει ο Χέμφιλ. «Αντίθετα, τώρα επιτρέπει την εξόρυξη του εξαιρετικά σημαντικού διεθνούς θαλάσσιου πυθμένα». Σημειώνεται ότι από τα περίπου 200.000 τετραγωνικά μίλια βυθού που είχε αφήσει απέξω η ISA για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν τα μισά βρίσκονται πλέον ουσιαστικά στα χέρια της TMC.

Οι απλοί άνθρωποι που αποκαλούν σπίτι τους τον Ειρηνικό έχουν συσπειρωθεί κατά της εξόρυξης βαθέων υδάτων και ενάντια στην απόφαση της ISA. Για δεκαετίες, οι λαοί του Ειρηνικού έχουν παραμεριστεί και αποκλειστεί από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα εδάφη τους.

Η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι ένα ακόμη παράδειγμα αποικιακών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τη γη και τις θάλασσες του Ειρηνικού, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις πηγές τροφής και την πνευματική σύνδεση με τον ωκεανό», δήλωσε στο EcoWatch ο Τζέιμς Χίτα, εκπρόσωπος της Greenpeace.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο όλεθρος της εξόρυξης βαθέων υδάτων
Οι υδροθερμικοί αεραγωγοί βαθέων υδάτων κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξορύξεων από τον βυθό της θάλασσας για μέταλλα όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος.
Ο όλεθρος της εξόρυξης βαθέων υδάτων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
Το νομοσχέδιο ορίζει ως οικοκτόνες πράξεις αυτές που περιλαμβάνουν «απερίσκεπτη παραβίαση» που οδηγεί σε «σοβαρές δυσμενείς αλλαγές, διαταραχές ή βλάβες σε οποιοδήποτε στοιχείο του περιβάλλοντος».
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πρώτο θύμα του πολέμου το περιβάλλον της Ουκρανίας
Η μετρήσιμη περιβαλλοντική ζημιά περιλαμβάνει άμεσες ζημιές από τον πόλεμο στον αέρα, τα δάση, το έδαφος και το νερό, υπολείμματα και ρύπανση από τη χρήση όπλων.
Πρώτο θύμα του πολέμου το περιβάλλον της Ουκρανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας