• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 11.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 9.9°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλιπής προστασία της βιοποικιλότητας

 • A-
 • A+
Παρότι από το 2010 προστέθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο εθνικών πάρκων έκταση μεγαλύτερη από τη Ρωσία, το ένα τρίτο των βασικών περιοχών σε ξηρά, εσωτερικά ύδατα και ωκεανούς δεν έχει καμία κάλυψη, σύμφωνα με διεθνή έκθεση.

Μια περιοχή μεγαλύτερη από τη χερσαία μάζα της Ρωσίας προστέθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο εθνικών πάρκων και προστατευόμενων περιοχών από το 2010, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων για προστασία της φύσης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP-WCMC) και της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Εντούτοις, παρά αυτή τη σημαντική πρόοδο και τους συνακόλουθους πανηγυρισμούς, η έκθεση προειδοποιεί ότι το ένα τρίτο των βασικών περιοχών βιοποικιλότητας δεν έχει καμία προστατευτική κάλυψη, με τη συνδεσιμότητα μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών να παραμένει κακή και τα κενά στην ποιότητα των έργων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος να παραμένουν επίσης.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση «Προστατευόμενος Πλανήτης», η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για επέκταση της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά υπολείπεται των δεσμεύσεών της σχετικά με την ποιότητα σε αυτές.

Σύμφωνα με έναν από τους 20 παγκόσμιους στόχους για τις προστατευόμενες περιοχές που τέθηκαν στη 10η διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει έως το 2020 στην προστασία του 17% των χερσαίων οικοσυστημάτων και του 10% των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ελλείμματα

Αυτός είναι ο μόνος από τους 20 στόχους που επιτεύχθηκε. Η έκθεση υπολόγισε ότι σήμερα το 16,64% (22,5 εκατομμύρια τετρ. χλμ.) των παγκόσμιων χερσαίων οικοσυστημάτων προστατεύεται τεκμηριωμένα και ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πιθανώς υψηλότερος από το 17%, καθώς δεν είναι διαθέσιμα όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι προσπάθειες προστασίας υπολείπονται του δεύτερου μισού του στόχου, καθώς μόνο το 7,74% (28,1 εκατομμύρια τετρ. χλμ.) των θαλάσσιων ή παράκτιων οικοσυστημάτων προστατεύεται επί του παρόντος.

Εντούτοις, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσο καλά γίνεται η διαχείριση των υπαρχουσών προστατευόμενων περιοχών. «Οι προστατευόμενες περιοχές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου τους. Ωστόσο, ο καθορισμός και ο υπολογισμός για περισσότερες προστατευμένες περιοχές δεν επαρκούν. Πρέπει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά και να διέπονται δίκαια, εάν θέλουμε τα πολλά οφέλη τους σε τοπικές και παγκόσμιες κλίμακες και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», λέει ο Νέβιλ Ας, διευθυντής του UNEP-WCMC.

Για να είναι αποτελεσματικές στο σύνολό τους, οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει να περιλαμβάνουν σημαντικά μέρη για τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, το ένα τρίτο των βασικών περιοχών βιοποικιλότητας, είτε στην ξηρά, στα εσωτερικά ύδατα ή στους ωκεανούς, δεν προστατεύεται καθόλου, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, οι προστατευόμενες περιοχές πρέπει να συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση ειδών και να λειτουργούν οι οικολογικές διαδικασίες. Αλλά λιγότερο από το 8% της ξηράς προστατεύεται και συνδέεται παράλληλα, ποσοστό πολύ κάτω από το σχεδόν 17% της έκτασης που είναι τώρα υπό προστασία.

Επιπλέον, εκτός από την ανάγκη για τον καθορισμό νέων περιοχών ως προστατευόμενων, η έκθεση ζητά να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων και ταυτόχρονα τα δικαιώματά τους. Οι προσπάθειες προστασίας αυτών των θεματοφυλάκων παραμένουν υποτιμημένες και υποεκτιμημένες, αν και οι συνεισφορές τους είναι εκτεταμένες για την εξασφάλιση ενός μέλλοντος για τη φύση.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη δίκαιη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, έτσι ώστε το κόστος της προστασίας να μη βαραίνει τους ντόπιους, ενώ τα οφέλη της τα απολαμβάνουν και άλλοι. Αυτό θεωρείται κλειδί για την οικοδόμηση δικτύων προστασίας που έχουν την υποστήριξη και τη συμμετοχή ανθρώπων παντού.

Στην Ελλάδα

Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να μειώνεται, ακόμη και σε πολλές προστατευόμενες περιοχές, και οι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζονται να συναντηθούν για συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα στο Κουνμίνγκ της Κίνας τον Οκτώβριο για να θέσουν νέους στόχους.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης επισημαίνει: «Το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο εγχείρημα προστασίας της βιοποικιλότητας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί 27.863 τόποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκ των οποίων οι 446 στην Ελλάδα. Η σημασία των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών για την ευρωπαϊκή φυσική αλυσίδα είναι χαρακτηριστική:

Από τα 1.389 προστατευόμενα είδη ζώων και φυτών τα 299 βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως και τα 128 είδη πουλιών από τα 500 στην Ε.Ε. Και εδώ, όμως, οι εθνικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, με πολύ μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που οδήγησαν μάλιστα στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.

«Αυτός ο φυσικός πλούτος της χώρας μας δέχεται νέες πιέσεις από την παλαιά και ξεπερασμένη αντίληψη περί “πλούτου” και, ενίοτε, ακόμη και στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής! Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ενεργειακών επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων εντός περιοχών με σπάνια βιοποικιλότητα που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Ως να μην είναι αλληλένδετες η προστασία της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», επισημαίνει η ΕΕΠΦ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών
Ενα στα οκτώ πουλιά θεωρείται απειλούμενο, δισεκατομμύρια έχουν χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ στα δάση και τους υγρότοπους της Ιαπωνίας έχει εκλείψει το 94% και 88% αντίστοιχα.
Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέταξε στις «βιώσιμες» επενδύσεις τα έργα ανάπτυξης πυρηνικών σταθμών και μονάδων αερίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από κράτη.
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η υπερεκμετάλλευση απειλεί την άγρια ζωή
Η επιταχυνόμενη παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας, με ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων να βρίσκονται αντιμέτωπα με εξαφάνιση, απειλεί τις συνεισφορές της άγριας ζωής στους ανθρώπους.
Η υπερεκμετάλλευση απειλεί την άγρια ζωή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
Σύμφωνα με νέα έκθεση η γαστρονομική δημοτικότητα των βατραχοπόδαρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει στην εξάντληση ειδών βατράχων στην Τουρκία, την Αλβανία και την Ινδονησία.
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας