• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%
Frank San Nicolas/The Pacific Daily via AP,File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «ιεραπόστολοι» κατά των εκτρώσεων έρχονται στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων, με εμπειρία από τις ΗΠΑ, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη προωθώντας πολιτικές εναντίον των εκτρώσεων. Ήδη η επικεφαλής του έγινε πρόεδρος της Ουγγαρίας. Και οι σταυροφόροι του πλησιάζουν τα ελληνικά σύνορα

Στις 24 Μαΐου τουλάχιστον 40 Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ έστειλαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Σουντάρ Πιντσάι, επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει να συγκεντρώνει και να καταχωρίζει πληροφορίες από τα GPS κινητών τηλεφώνων. Δεν ήταν μια συνηθισμένη πρωτοβουλία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι γερουσιαστές πίστευαν ότι σε περίπτωση που εδραιωθεί η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, η αστυνομία θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία γεωεντοπισμού και να επιτίθεται ή να συλλαμβάνει γυναίκες που επιχειρούν να κάνουν έκτρωση. Λίγες ημέρες νωρίτερα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούσαν ότι τα στοιχεία που συλλέγουν εταιρείες, όπως η Google ή το Facebook, μπορούν να προσφέρουν στις αρχές πληροφορίες για τις αναζητήσεις των γυναικών στο ίντερνετ (εάν παραδείγματος χάριν αναζητούν πληροφορίες για κλινικές εκτρώσεων).

Ίσως το πιο συγκλονιστικό στοιχείο στην επιστολή των 40 γερουσιαστών ήταν ότι προσπαθούσαν συνειδητά να προστατεύσουν τις γυναίκες όχι από ακροδεξιές οργανώσεις, που συχνά επιτίθενται σε γυναίκες και γιατρούς που πραγματοποιούν εκτρώσεις, αλλά από το ίδιο το κράτος και τους θεσμούς των αμερικανικών πολιτειών. «Εάν οι εκτρώσεις γίνουν παράνομες από το ακροδεξιό ανώτατο δικαστήριο και τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές» ανέφερε η επιστολή «είναι αναπόφευκτο ότι δεξιοί εισαγγελείς θα εκδίδουν νόμιμα εντάλματα για να κυνηγούν, να δικάζουν και να φυλακίζουν γυναίκες που αναζητούν ιατρική φροντίδα για ζητήματα αναπαραγωγής». Ουσιαστικά στη δεύτερη δεκαετία της δεύτερης χιλιετίας μετά Χριστόν, Αμερικανοί πολιτικοί σκέφτονται πώς να φυγαδεύσουν γυναίκες από τη φονταμενταλιστική μανία του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ - περίπου όπως οι πολιτικοί του Βορρά προσπαθούσαν να προστατεύσουν μαύρους φυγάδες από τις πολιτείες του Νότου στα χρόνια της δουλείας.

Οπως αναγνωρίζουν πλέον αρκετοί ακαδημαϊκοί και αναλυτές εντός και εκτός των ΗΠΑ, η χώρα δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση από κάποια ιδιοτροπία ορισμένων ανώτατων δικαστών. Οπως εξηγούσε προ ημερών στον Guardian ο Νιλ Ντάτα, γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Forum για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF) «εδώ και 20 με 30 χρόνια η χριστιανική δεξιά των ΗΠΑ προωθούσε συγκεκριμένη στρατηγική για να επηρεάζει τις αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης και να τοποθετεί δικούς της ανθρώπους στο (δικαστικό) σύστημα». Το πρόβλημα σε ό,τι μας αφορά είναι ότι αυτή η τεχνογνωσία εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη μέσα από αυτό που η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ρενάτα Ούιτζ έχει χαρακτηρίσει σαν «τη διεθνή της ανελευθερίας».

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές ολοκληρώνονταν στη Βουδαπέστη οι εργασίες διημερίδας με τίτλο Τέταρτη Υπερατλαντική Σύνοδος του Πολιτικού Δικτύου Αξιών. Επικεφαλής οργανώσεων της χριστιανικής δεξιάς από όλο τον κόσμο (και κυρίως από την Ουγγαρία του Ορμπάν, τη Βραζιλία του Μπολσονάρο και φυσικά τις ΗΠΑ) - συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ενισχύσουν τα διεθνή δίκτυα που πιέζουν κυβερνήσεις για την απαγόρευση των εκτρώσεων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οργανώσεων που συμμετείχαν συναντάμε ονόματα όπως «Κίνημα για την Πατρίδα», «Εθνικό Μέτωπο για την Οικογένεια», «Συνεργασία για τις Συντηρητικές Αξίες» αλλά και το περιβόητο αμερικανικό ίδρυμα The Heritage - ένα από τα σημαντικότερα Think Tank της αμερικανικής Δεξιάς το οποίο από τη δεκαετία του ’70 χρηματοδοτούνταν από εταιρείες όπως η Pfizer, η General Motors, η Dow Chemical, η Chase Manhattan κ.ά. Από τη λίστα των συμμετεχόντων εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι ακραία νεοφιλελεύθερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, έχουν μετατραπεί σε θερμοκοιτίδες για τη μεταλαμπάδευση των αντιδραστικών ιδεών στην Ευρώπη. Στην ημερίδα όμως συναντάμε και κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιρλανδία κ.α.

Σε πρόσφατη έρευνά τους στον Guardian, η Αντζελα Τζιουφρίντα και η Φλόρα Γκαραμβόλγκι επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν το δίκτυο κατά των αμβλώσεων που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη βοήθεια αμερικανικών οργανώσεων αλλά ακόμη και διπλωματών από το Βατικανό. Οπως αναφέρουν, από το 2013 τμήματα του δικτύου βρέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης Agenda Europe, η οποία έφτασε να αριθμεί περισσότερα από 300 οργανώσεις. Στο δίκτυο συμμετέχουν υπερσυντηρητικές οργανώσεις όπως η πολωνική Ordo Luris και η διεθνής οργάνωση Tradition, Family, Property (Παράδοση, Οικογένεια, Ιδιοκτησία), η οποία φέρεται να διαχειρίζεται προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σταδιακά το επίκεντρο του δικτύου άρχισε να περνά από το Agenda Europe στην πλατφόρμα Political Network of Values (Πολιτικό Δίκτυο Αξιών - PNfV) που οργάνωσε και το συνέδριο στη Βουδαπέστη. Από τις 10 Μαρτίου, μάλιστα, η πρώην επικεφαλής της πλατφόρμας, Καταλίν Νόβακ, είναι η νέα πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πάμε μακριά για να διαπιστώσουμε ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει και στην Ελλάδα η εξάπλωση της «διεθνούς κατά των αμβλώσεων». Στο περίφημο συνέδριο για τη γονιμότητα, που θα πραγματοποιούνταν το 2021 στα Ιωάννινα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αρκετών κρατικών φορέων, θα συμμετείχαν ανάλογες δυνάμεις με αυτές που σήμερα στελεχώνουν τη «διεθνή κατά των αμβλώσεων»: Ο πρέσβης του Βατικανού, σύσσωμη η ηγεσία της ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και η αφρόκρεμα της ελληνικής (πάλαι ποτέ;) φιλοχουντικής Δεξιάς, όπως ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Γεωργιάδης.

Στην Ελλάδα το συνέδριο ακυρώθηκε, προσφέροντας μια σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι σταυροφόροι των εκτρώσεων όμως επιχειρούν να καταλάβουν ολόκληρη την Ευρώπη και βρίσκονται πλέον ante portas.

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
«Προετοιμάζοντας τον εμφύλιο»
Ταξιδέψαμε στην πολιτεία της Γιούτα στις ΗΠΑ και παρακολουθήσαμε μια συγκέντρωση υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Αρκετοί από τους ένοπλους παρευρισκόμενους ήξεραν πολύ καλά γιατί βρίσκονταν εκεί: να...
«Προετοιμάζοντας τον εμφύλιο»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δυο κόσμοι ανάποδα
Στην Ισπανία θωρακίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, ενώ στις ΗΠΑ στέλνουν στη φυλακή γυναίκες που αποβάλλουν.
Δυο κόσμοι ανάποδα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
Ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στο δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ δόθηκε πρόσφατα όταν κάτοικοι του Λάμποκ στο Τέξας ψήφισαν να κηρυχθεί η πόλη τους «καταφύγιο αγέννητων», απαγορεύοντας σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις.
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
INFOWAR
Ημέρα της Γυναίκας: μια πολύ σοβιετική ιστορία
Ενας αστικός μύθος συνόδευε για σχεδόν μισό αιώνα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κάποιοι ήθελαν να «θυμούνται» μια απεργία στη Νέα Υόρκη και να ξεχνούν την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης.
Ημέρα της Γυναίκας: μια πολύ σοβιετική ιστορία
INFOWAR
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
Είναι η κατάρα της Γουατεμάλας να βλέπει το παρόν και το μέλλον της να καθορίζονται από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή: από τους Ισπανούς κονκισταδόρες που έφτασαν εδώ το 1511 μέχρι τον...
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
INFOWAR
Εντρεπρενέρ με τα λεφτά του μπαμπά
Ο μύθος του ασυμβίβαστου και ριψοκίνδυνου επιχειρηματία που γνωρίζει την επιτυχία χάρη στη σκληρή δουλειά και κάποια γενετική προδιάθεση στην ανάληψη ρίσκου, κατέρρευσε επισήμως το 2017. Αν γεννηθείς φτωχός θα...
Εντρεπρενέρ με τα λεφτά του μπαμπά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας