• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 1.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -1.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.8°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.5°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.3°C / -1.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  1 BF
  63%

H Εφηβική Σκηνή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μικρό Εθνικό», μικρό... σκάνδαλο;

 • A-
 • A+
Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναζητούσε τέσσερις θεατρικούς συγγραφείς οι οποίοι, υπογράφοντας σύμβαση έργου με τον φορέα, θα μετείχαν σε στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου για εφήβους, επελέγη μεταξύ άλλων στενή συνεργάτις της Σοφίας Βγενοπούλου και εργαζόμενη στο Εθνικό εδώ και μία 5ετία.

Φανταστείτε το λίγο. Ενας κρατικός πολιτιστικός φορέας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος αναζητώντας συνεργάτες για ένα σημαντικό εγχείρημα, ενταγμένο μάλιστα στο ΕΣΠΑ, και προσφέρει σε αντάλλαγμα όχι μόνο την προβολή των ονομάτων και των έργων όσων θα επιλεγούν βέβαια, αλλά και τη σύναψη σύμβασης έργου και ένα αξιόλογο ποσόν.

Οταν ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται, μεταξύ των επιλεγέντων είναι όμως και ένας προϋπάρχων συνεργάτης του φορέα που συμπληρώνει ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας εκεί. Πόσο θεμιτή είναι μια τέτοια επιλογή; Και πριν από αυτό πόσο θεμιτή είναι μια τέτοια υποψηφιότητα στον διαγωνισμό;

Σοφία Βγενοπούλου, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού

Κι όμως δυστυχώς αυτό συνέβη με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου για εφήβους: πέρυσι το Εθνικό Θέατρο, ως μέρος του προγράμματος «Νέες Φωνές» της εφηβικής του σκηνής -στην οποία όπως και σε όλο το «Μικρό Εθνικό» είναι υπεύθυνη η Σοφία Βγενοπούλου από τον Μάιο του 2017- κι ακόμα ειδικότερα της νέας πρωτοβουλίας «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είχε προκηρύξει στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου με τη συμμετοχή τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων οι οποίοι θα επιλέγονταν βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας για να συνεργαστούν με τον φορέα για το σχολικό έτος 2021-22.

Ο λόγος στα παιδιά

Οπως διευκρινιζόταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος: «Το Στούντιο Συγγραφής θα λειτουργήσει για την πρώτη του θεατρική περίοδο με τέσσερις θεατρικούς συγγραφείς, ως εξής: Κάθε συγγραφέας θα αλληλεπιδράσει με 5 συνολικά σχολικές ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο Στούντιο. Οι θεατρικοί συγγραφείς θα κάνουν μια σειρά συναντήσεων με κάθε σχολική ομάδα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους έφηβους και να αντλήσουν υλικό και ιδέες που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη συγγραφή νέων θεατρικών έργων για εφήβους.

Οι τέσσερις συγγραφείς θα υποστηριχτούν στη διάρκεια όλου του εγχειρήματος από την υπεύθυνη του έργου και του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου, ως προς την προσέγγιση των σχολικών ομάδων και τη μεθοδολογία άντλησης υλικού και από τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο, Chris Cooper, συνιδρυτή του Big Brum Theatre Company, με μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων στο διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 και με ένα στοχευμένο σεμινάριο συγγραφής διάρκειας μιας εβδομάδας στις αρχές Μαρτίου».

Διευκρινιζόταν ακόμα ότι: «Οι συγγραφείς που θα επιλεγούν θα συνάψουν σύμβαση έργου με το Εθνικό Θέατρο, με αμοιβή 6.000,00 € πλέον ΦΠΑ, καταβλητέα σε δύο δόσεις, μία κατά τη διάρκεια και μία μετά την ολοκλήρωση του έργου».

Εντύπωση βέβαια προκάλεσε στους ενδιαφερόμενους που έθεσαν υποψηφιότητα τότε το ελάχιστο χρονικό διάστημα που δόθηκε για την υποβολή βιογραφικών, αιτιολογικών κ.λπ.: η σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2021 με λήξη προθεσμίας υποβολής προτάσεων την 30ή Οκτωβρίου. Είχαν στη διάθεσή τους δηλαδή μόλις 16 ημέρες. Εστω.

Η ανακοίνωση

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των συγγραφέων στην ιστοσελίδα του φορέα, αν και όχι και στο Facebook (όπου είχε αναρτηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα είχε συνεπώς μια λογική η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και εκεί).

Στην ιστοσελίδα η εξαιρετικά συνοπτική ανακοίνωση ανέφερε ότι «Το Ε.Θ. ανακοινώνει τους συγγραφείς με τους οποίους θα συνεργαστεί στη δράση της Εφηβικής Σκηνής “Στούντιο συγγραφής Θεατρικού Εργου” για το σχολικό έτος 2021-22 στο πλαίσιο της Πράξης “Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο” που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Είναι οι Ευαγγελία Γατσωτή, Σοφιάννα Θεοφάνους, Αρτεμις Μάνου, Γιωργος Παναγιωτάκης. Την απόφαση υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Θ. Βασίλης Πουλαντζάς».

Η Αρτεμις Μάνου

Ενα από τα ονόματα των επιλεγέντων ήταν όμως ήδη γνωστό στον χώρο του «Μικρού Εθνικού», συμπεριλαμβανομένης και της εφηβικής σκηνής. Αλλωστε και στην ιστοσελίδα του Εθνικού η Αρτεμις Μάνου αναφέρεται ως συνεργάτις της Σοφίας Βγενοπούλου και της ομάδας της ήδη από το 2017. Αλλά και στο δικό της βιογραφικό αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων ότι «εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο από το 2017» και ακόμα ότι «με τη Σοφία Βγενοπούλου σχεδίασαν και πραγματοποιούν έως σήμερα για το Εθνικό Θέατρο το πρόγραμμα “Θέατρο στα Ελληνικά” στο οποίο συμμετέχουν έφηβοι πρόσφυγες, Ελληνες έφηβοι και ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση μέσα από τη θεατρική εμπειρία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγραψε με τον Βαγγέλη Κυριακού το θεατρικό έργο “Το Ταξίδι”, το οποίο εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Μικρού Εθνικού για την περίοδο Οκτωβρίου 2018-Ιανουρίου 2019».

Με όλο το σεβασμό λοιπόν και στην ίδια και στην κ. Βγενοπούλου και στα όσα πράγματι εξαιρετικά σημαντικά κάνουν ως ομάδα, πόσο θεμιτό είναι η κ. Μάνου ενώ εργάζεται ήδη εκεί να υποβάλει υποψηφιότητα ως επιδοτούμενη θεατρική συγγραφέας και ακόμα χειρότερα να επιλέγεται; Δεν ισχύει κάποιο αυτονόητο «ασυμβίβαστο»; Γιατί τέλος τέλος δεν επιστρατεύθηκε η κ. Μάνου απευθείας; Και πώς εξελίχθηκε μετά η διαδικασία; Πήρε διπλό μισθό η κ. Μάνου; Αλλο ως συνεργάτις της Σοφίας Βγενοπούλου και άλλο ως θεατρική συγγραφέας;

Ξανά τα ίδια;

Αλλά ενδεχομένως θα πει κάποιος ότι τώρα πια πρόκειται για «περσινά ξινά σταφύλια». Ομως ανάλογος διαγωνισμός που αναζητά και πάλι τέσσερις θεατρικούς συγγραφείς για τη δεύτερη χρονιά της Πράξης «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» έγινε ήδη και ολοκληρώθηκε: η σχετική προκήρυξη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου, αλλά όχι στη σελίδα του στο Facebook και δεν υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο, αν εξαιρέσει κάποιος την ιστοσελίδα all4fun.

Η λήξη προθεσμίας για τις αιτήσεις ήταν η 25η Σεπτεμβρίου και όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα του Θεάτρου τα αποτελέσματα επρόκειτο να ανακοινωθούν στις 3 Οκτωβρίου. Αλλά έκτοτε δεν υπήρξαν ειδήσεις. Οταν θα υπάρξουν, ελπίζουμε να μην περιλαμβάνουν το όνομα της κ. Μάνου. Οχι γιατί δεν έχει αξιοθαύμαστο βιογραφικό και πορεία, αλλά γιατί αυτή η επιλογή θα ξεχείλιζε το ποτήρι της... θεμιτότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΘΕΑΤΡΟ
«Στον αέρα» παράσταση στην Επίδαυρο λόγω απεργίας!
Αίτημα μετά τη σύσκεψη των αρμόδιων σωματείων είναι η αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία των εργαζομένων σε Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
«Στον αέρα» παράσταση στην Επίδαυρο λόγω απεργίας!
ΘΕΑΤΡΟ
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
Η πρώτη επιλογή της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης για την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ήταν η κοινή υποψηφιότητα Χατζόπουλου-Χιώτη-Καραζήση, αλλά προσέκρουσε στον νόμο.
Είχε προκριθεί μοντέλο συλλογικής διοίκησης
ΘΕΑΤΡΟ
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
Το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου με δική του ανακοίνωση ουσιαστικά «επικύρωσε» και από την πλευρά του τον διορισμό του Γιάννη Μόσχου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.
«Συγχαρητήρια» στον Γιάννη Μόσχο και από το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Γιάννης Μόσχος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
Ως προς την επιλογή του, ακολουθήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Θέατρου η πρακτική της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ο Γιάννης Μόσχος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
ΘΕΑΤΡΟ
Είκοσι έξι οι υποψήφιοι διευθυντές
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Είκοσι έξι οι υποψήφιοι διευθυντές
ΘΕΑΤΡΟ
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στις 8/2 λόγω της απεργίας του ΣΕΗ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου.
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στις 8/2 λόγω της απεργίας του ΣΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας