Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η περίφημη Καταλανή ηθοποιός Νουρία Εσπέρτ είναι πια 79 χρόνων. Καιρός πια να παίξει… βασιλιά Λιρ. Γιατί όχι;

Οπως δήλωσε κατηγορηματικά ο σκηνοθέτης Λουίς Πασκουάλ, που της εμπιστεύτηκε τον ρόλο στη σκηνή του θεάτρου Lliure της Βαρκελώνης, «ο καλύτερος υποψήφιος για τον Λιρ για μένα ήταν μια ηθοποιός, όχι ένας ηθοποιός».

Ηδη η παράστασή τους έχει τραβήξει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης. «Η βασίλισσα του ισπανικού θεάτρου γίνεται βασιλιάς», έγραψε η «Μοντ».

Θα παίζεται ώς τις 25 Φεβρουαρίου, και μάλιστα στα καταλανικά.

Απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας στη Βαρκελώνη έγραψε ένα ενθουσιώδες ρεπορτάζ.

«Η Νουρία Εσπέρτ ταυτίζεται με τον ρόλο, είναι εντυπωσιακή με τα μακριά λευκά μαλλιά της κι ένα σώμα που δεν κάνει καμιά προσπάθεια να μιμηθεί το ανδρικό. Ο δικός της Λιρ θα μπορούσε να είναι γυναίκα, αλλά λίγη σημασία έχει στο βάθος. Αυτό που μετράει είναι οι καταστάσεις και τα αισθήματα που συναντά στον δρόμο του, στο τέλος της ζωής του: το ψέμα, ο φόβος, η οδύνη, η ντροπή, η αγάπη, η διάψευση, η τρέλα. Η Εσπέρτ τα ερμηνεύει σαν να διασχίζει κάθε φορά έναν ολόκληρο κόσμο. Η άγρια αριστοκρατικότητα και η δραματική της δύναμη την κάνουν μια μεγάλη ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης».

Στη Βαρκελώνη, όπου εδώ και χρόνια ένα θέατρο έχει το όνομά της, το κοινό την λατρεύει.

Σηκώνεται όρθιο για να την χειροκροτήσει. Ενας λόγος παραπάνω που αυτός ο βασιλιάς Λιρ μιλάει καταλανικά.

Η Νουρία Εσπέρτ δήλωσε ότι της είχε πολύ λείψει μια παράσταση στη γλώσσα της πατρίδας της.

Κατά τα άλλα, πάντα, σύμφωνα με τη «Μοντ», η παράσταση είναι κλασική.

Ο Λουίς Πασκουάλ, παλιός διευθυντής του παρισινού Odeon-Theatre de l’ Europe (1990-1996) και τώρα διευθυντής του Teatro Lliure της Βαρκελώνης, έχει πολλές φορές συνεργαστεί με τη Νουρία Εσπέρτ.

Οταν το 2014 την ρώτησε τι θα ήθελε να παίξει, αυτή απάντησε: «Βασιλιά Λιρ, γιατί είναι το σπουδαιότερο έργο του Σέξπιρ». Και έχει παίξει πολύ Σέξπιρ στην καριέρα της.

Για τον Λουίς Πασκουάλ ο Λιρ είναι η κοσμική, ανθρώπινη ενσάρκωση των βιβλίων της Βίβλου «Θρήνοι» και «Ιώβ».

Γράφει στο πρόγραμμα της παράστασης:

«Κάθε φορά που οι θεατές μοιραζόμαστε την κακοτυχία του γερο-βασιλιά, οι καρδιές μας σπάνε μπροστά στη δυστυχία αλλά και το μεγαλείο του. Το θέατρο μας κάνει να συνειδητοποιούμε σκηνές, που στην καθημερινή ζωή μας περνάνε απαρατήρητες, κι ας μπορούμε να τις μυρίζουμε να σαπίζουν δίπλα μας. Το έργο του Σέξπιρ, ένας καθεδρικός ναός θεάτρου και ποίησης, βάζει μπροστά μας μια αλήθεια: η αγάπη είναι αυτή που βοηθά εμάς και τις ζωές μας να προχωράνε, χωρίς αυτήν θα ήμασταν στείροι και ορφανοί. Κι όμως, δεν έχει τη δύναμη να ξεριζώσει από την καρδιά μας τη σκληρότητα, την αθλιότητα ή την αδιαφορία που φέρνουν σε μας, τους γονείς, τα παιδιά μας και τα αδέλφια μας αβάσταχτη θλίψη».