ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάθε σκηνοθέτης, που με την πρώτη ή δεύτερη ταινία του θα πάρει μέρος μέσα στο 2020 στο επίσημο πρόγραμμα ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ, από Κάννες μέχρι Σάντανς, θα πάρει 3 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες της συμμετοχής και της προώθησης. Η αρχή γίνεται με τις ταινίες «Digger», «Pari» και «Kala azar»

Μια πολύ ουσιαστική ενέργεια υπέρ του ελληνικού σινεμά είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που εντασσόταν μεν στον εορτασμό των 60ών γενεθλίων του, αλλά δεν είχε τυπικό, επιφανειακό χαρακτήρα. Θα έπιανε τόπο. Συγκεκριμένα είχε αποφασίσει να προσφέρει ένα μέρος των χρημάτων των εορταστικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση των νέων δημιουργών του ελληνικού σινεμά.

Μέσα στο 2020 κάθε σκηνοθέτης που θα συμμετάσχει με την πρώτη ή δεύτερη ταινία του στο επίσημο πρόγραμμα των σημαντικότερων φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς θα πάρει το ποσόν των 3 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τις διοργανώσεις: Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, Hot Docs, Nyon.

Και ήδη, η ενέργεια ξεκίνησε, αφού ήδη τρεις ταινίες μας έκλεισαν θέση σε μεγάλα φεστιβάλ. Οι «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη και «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι θα ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο τμήμα «Πανόραμα», ενώ το «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου επιλέχτηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Η ενίσχυση αφορά ταινίες που έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το ποσόν αυτό, που αποτελεί συμπλήρωμα της υποστήριξης που προσφέρει στους νέους δημιουργούς για τον ίδιο σκοπό το ΕΚΚ, θα δοθεί στον Ελληνα παραγωγό της ταινίας και θα πρέπει να διατεθεί σε δαπάνες σχετικές με την προώθησή της και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σκηνοθέτη.

Ο Ελληνας παραγωγός (Haos Film για «Digger» και Heretic για «Pari» και «Kala azar») θα πρέπει, μαζί με το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης, να καταθέσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αντίγραφα του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου (σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης του ΕΚΚ) και του εγγράφου που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της ταινίας στο επίσημο πρόγραμμα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται άμεσα. Μετά την ολοκλήρωση του ξένου φεστιβάλ, ο υπεύθυνος παραγωγός της ταινίας θα πρέπει να καταθέσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα μήνα, οικονομικό απολογισμό.

Διότι οι 3 χιλιάδες ευρώ αφορούν αποκλειστικά την προετοιμασία της συμμετοχής της ταινίας στο φεστιβάλ (προώθηση, διαφήμιση, έντυπο και άλλο υλικό κ.λπ.). Κάθε ταινία θα μπορέσει να αξιοποιήσει μια μόνο φορά τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της σε παραπάνω από ένα διεθνή φεστιβάλ.