Νέος τραγουδοποιός και τραγουδιστής εν όψει: Πέτρος Μάλαμας. Με καινούργιο δίσκο και συναυλία-παρουσίασή του απόψε στον Σταυρό του Νότου. «Κοιτάσματα» ο τίτλος του άλμπουμ, τη μουσική έγραψε ο Λεωνίδας Μπαλάφας και τους στίχους ο Πάνος Δημητρόπουλος.
«Εδώ και πάλι εκτεθειμένοι· απ’ το αυτί σας ώς εκεί που φτάνει ο νους του ανθρώπου· ευχή μας είναι να εξορύσσουμε υλικά ώστε να φτιάχνουμε τραγούδια από καρδιάς, για έναν κοινό τόπο», λέει ο ίδιος ο Πέτρος Μάλαμας και περιγράφει τη δημιουργία του συγκεκριμένου δίσκου σαν κάτι, μάλλον, απλό:
«Το περιγράφω έτσι ώστε να σώνονται στη μνήμη με μαγεία οι περιπέτειες που πέρασα για να γίνει πραγματικότητα. Τραγουδούσα στη μπουάτ “Απανεμιά” ένα κομμάτι του Λεωνίδα Μπαλάφα και μπήκε ξαφνικά μέσα ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ είχε στο μυαλό του αυτά τα τραγούδια που έφτιαχνε με τον Πάνο Δημητρόπουλο και την επιθυμία τους να τα πει κάποιος άλλος και αυτό είναι συγχρονισμός. Αν σε συγκινήσει το υλικό, έχεις έναν δρόμο που παίρνεις και πας ώσπου να βγει. Εμένα μου πήρε δυόμισι χρόνια απ’ τη στιγμή που ήρθαν τα τραγούδια στα χέρια μου».
Τα «Κοιτάσματα» έρχονται μετά το περσινό του «Καναδέζα», με δικά του κομμάτια. Ποια είναι τα όνειρα ενός νέου τραγουδιστή σήμερα, μέχρι πού φτάνουν; «Τα όνειρα είναι ένα πεδίο ελεύθερο», λέει με άκρως ποιητική διάθεση.
«Με φαντάζομαι να τραγουδώ σε διάφορες στιγμές της ιστορίας. Τραγουδώ σε μια σπηλιά κι έξω είναι τα μαμούθ. Τραγουδώ στα αμπάρια μιας καραβέλας και γύρω γύρω θάλασσα. Αλλά και πιο σύγχρονα: τραγουδώ σ’ ένα μπαρ στο Ανατολικό Βερολίνο, στις αρχές του ’80, ή φουτουριστικά, σε μια αίθουσα συνδεδεμένος με οθόνες ή σ’ ένα διαστημόπλοιο».
Και απόψε παίζει στον Σταυρό του Νότου. Πόσο εύκολο είναι να χαθεί η… βαρύτητα σε μια συναυλία; Τόσο για τον καλλιτέχνη όσο πολύ περισσότερο και για τους θεατές. «Ο κόσμος, συνήθως, αγαπάει να ακούει κάτι που ξέρει να το τραγουδά ή που τον κινεί να το χορέψει, όμως εμείς δοκιμάζουμε με νέα τραγούδια την επιμονή των ακροατών και πάνω στη σκηνή ανακαλύπτουμε έναν τρόπο να κρατάμε μια παράξενη ισορροπία.
»Οχι σαν σε σκοινί αλλά σαν σε αερόστατο», η απάντησή του. Μπορεί η μουσική να είναι κι ένα είδος παραπλάνησης; «Ναι, μπορεί, αλλά πάλι κάθε τι μπορεί να είναι ένα είδος παραπλάνησης. Η περιπλάνηση της μουσικής είναι παράλληλη με της ζωής».
Σταυρός του Νότου, Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος,
τηλ: 210 9226975. Απόψε στις 21.30.
