Μας έμαθε πόσες διαφορετικές αποχρώσεις έχει το μαύρο. Αλλωστε με το μαύρο χρώμα και γύρω από αυτό ανέπτυξε την τέχνη του κι έπλεξε από το 1979 τον μύθο του. Ή όπως παρατηρεί το “Nouvel Observateur”, «σε όλη του τη ζωή, δεν σταμάτησε ποτέ να εξερευνά τις δυνατότητες της πιο σκοτεινής, βαθύτερης, πιο απόλυτης απόχρωσης. Όμως ούτε μονόχρωμη, ούτε μονότονη, η τέχνη του ήταν μοναδική».
Κι αυτός ήταν ο Πιες Σουλαζ (Pierre Soulages) της αφαιρετικής ζωγραφικής, των πειραματισμών και της Γαλλίας. Από τους μεγαλύτερους Γάλλους δημιουργούς του 20ου αιώνα, πέθανε την Τρίτη το βράδυ στα 102 του χρόνια, όπως ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία. «Υπήρξε “ψηλότερος” κι από το άλλο σπουδαίο μνημείο της γενετειράς του τον διάσημο γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό», προσθέτει το έγκυρο γαλλικό περιοδικό που έχει συνδεθεί με τις τέχνες.
«Αγαπώ την εξουσία του μαύρου, τη σοβαρότητά του, τον ριζοσπαστισμό του», δήλωνε ο ίδιος ο Σουλάζ, πάντα ντυμένος στα μαύρα. Αποθέωσε άλλωστε τη σημασία και την “ποιητικότητα” του μαύρου κυρίως στη σειρά έργων που που είχε βαφτίσει «Outrenoir» («Πέρα από το μαύρο»): Τα πρώιμα έργα του ήταν σε χαρτί, καμβά και γυαλί, όταν εκείνος ανακάλυψε τα παιχνίδια του φωτός πάνω στη μαύρη επιφάνεια. Ετσι γεννήθηκαν αυτά τα «Outrenoirs» του, μεγάλα, μονοχρωματικά μαύρα έργα, με το χρώμα σε λεπτό ή παχύ στρώμα, βαλμένο ανάγλυφα ή επίπεδα, με απαλές ή τραχιές πινελιές. Αυτή την τεχνική ακολούθησε έκτοτε. «Ο καλλιτέχνης ανέτρεψε αυτό που όλοι νόμιζαν ότι ήξεραν για το μαύρο, την (αφηρημένη) ζωγραφική και την τέχνη. Αυτό που με καθοδηγεί και αυτό που φαίνεται όταν κοιτάμε τους καμβάδες”, έλεγε, “είναι το φως που αντανακλάται από το μαύρο, που μεταμορφώνεται από το μαύρο>», γραφει η “Λιμπερασιόν”
«Ο Πιερ Σουλαζ γνώρισε τρεις Δημοκρατίες και έδωσε τα χέρια με μισή ντουζίνα Γάλλους αρχηγούς κρατών. Ο Ζωρζ Πομπιντού κρέμασε έναν από τους πίνακές του στο γραφείο του πρωθυπουργού το 1962. Ο πίνακας παρέμεινε στο Hôtel Matignon μέχρι τον Λιονέλ Ζοσπέν. Μετά από παραγγελία του Προέδρου Σιράκ, το 2000 ο Σουλάζ δημιούργησε ένα κεραμικό βάζο με την Manufacture Nationale de Sèvres (Εθνική Βιοτεχνία των Σεβρων). Αυτό το αριστούργημα, του οποίου που είναι επενδεδυμένο μ΄ένα εσωτερικό στρώμα χρυσού σε σχήμα ήλιου, έχει γίνει το τρόπαιο ενός τουρνουά σούμο στην Ιαπωνία», προσθέτει το “Νουβέλ Ομπς”
Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ είχε επίσης δημιουργήσει τα 104 βιτρό που κοσμούν την εκκλησία της Σεντ Φουά (Αγίας Πίστης) στα Πυρηναία. Εργα του όμως υπάρχουν και σε περισσότερα από 100 κορυφαία μουσεία του κόσμου. Στην Ελλάδα έχουμε δει αντιπροσωπευτικά δείγματα σε μεγάλα αφιερώματα της Εθνικής Πινακοθήκης στη γαλλική ζωγραφική.
