Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη σφαίρα της… δημιουργικής ασάφειας συνεχίζει η κινείται η Εθνική Πινακοθήκη, μετά το ακροδεξιό σόου του τραμπούκου βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου.

Έτσι, έπειτα από το σοκαριστικό βήμα υποχώρησης στον σκοταδισμό (με την απόφαση για απομάκρυνση των βανδαλισμένων έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη «από το πάτωμα»), η Εθνική Πινακοθήκη προχώρησε σε μια «θολή» ανακοίνωση που χαρακτηρίζεται από προκλητική αποφυγή να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τα έργα τέχνης που δέχθηκαν την επίθεση. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα εν λόγω έργα «υποβάλλονται στις απαραίτητες ενέργειες και στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους, όπου παρουσιάζονται οι εκτεταμένες φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται με τη συμβολή ειδικών, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους». 

Μπορεί, δηλαδή το αυτονόητο να είναι ότι τα έργα θα επανατοποθετηθούν στη θέση τους, ωστόσο στην εν λόγω ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ούτε το πότε, ούτε το πώς, αλλά ούτε και το εάν τελικά θα επιστρέψουν στην περιοδική έκθεση «Σαγήνη του Αλλόκοτου» που συνεχίζεται ως τον Σεπτέμβριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, για την παρούσα στάση της Εθνικής Πινακοθήκης βαρύνεται το Υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και το διοικητικό της συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι προσωπικότητες, με εμπειρία στον χώρο της τέχνης και τη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. 

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση περιορίζεται σε αναφορές για ενίσχυση των μέτρων προστασίας και για προάσπιση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

→ Υπενθυμίζεται ότι ο καλλιτέχνης Χρ. Κατσαδιώτης δήλωσε (πρώτα στην «Εφ.Συν.») ότι συμφωνούσε με την πρόταση της επιμελήτριας της έκθεσης και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώς Τσιάρα, να μείνουν έτσι σπασμένα και πεταμένα στο πάτωμα τα έργα του, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης «για να θυμίζουν τον τόπο του εγκλήματος και ότι έγινε ένα έγκλημα προς τη δημοκρατία», ενώ οι ξεναγήσεις θα συνεχίζονταν σε αυτό το αποτρόπαιο σκηνικό.