• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    28°C 26.0°C / 29.6°C
    3 BF
    38%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.5°C / 29.3°C
    3 BF
    47%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    26°C 25.0°C / 27.7°C
    3 BF
    65%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    2 BF
    100%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    46%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 17.0°C / 25.1°C
    1 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 13.4°C
    3 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 27.2°C / 27.2°C
    3 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.7°C / 25.5°C
    3 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 24.6°C / 25.9°C
    1 BF
    53%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.8°C
    2 BF
    57%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 25.1°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    4 BF
    73%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 28.9°C / 29.5°C
    3 BF
    28%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 27.5°C / 27.5°C
    2 BF
    41%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    5 BF
    76%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 26.2°C / 31.0°C
    3 BF
    20%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 22.3°C
    2 BF
    70%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 27.7°C
    2 BF
    55%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    0 BF
    67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας πελώριος «Ηρακλής» παριστάνει τον καμπόσο

  • A-
  • A+
Το νέο δυσθεώρητο άγαλμα άνω των 800 κιλών στην κεντρική πλατεία της πόλης είναι ρωμαϊκό αντίγραφο σε διαστάσεις που υπακούοντας στη ρωμαϊκή υπερβολή έναντι του μέτρου της κλασικής εποχής είναι γνωστές στη γλώσσα των αρχαιολόγων ως «ρωμαϊκούρα».

«Το άγαλμα είναι μεγαθήριο, όταν το είδα στη φαντασία μου ήρθε ο Κύκλωπας όχι ο Ηρακλής». Με αυτά τα λόγια κάτοικος του Αργους περιγράφει στην «Εφ.Συν.» το ογκώδες άγαλμα που τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Πρόκειται για ρωμαϊκό αντίγραφο το οποίο βασίζεται σε γλυπτό του 4ου αι. π.Χ. του Λύσιππου από τη Σικυώνα. Είναι γνωστό ως τύπος Farnese και βρίσκεται στο Μουσείο της Νάπολης. Το χάλκινο άγαλμα του Ηρακλή ξεπερνάει τα 800 κιλά, το ύψος του είναι 3,17 μ. και τοποθετημένο επάνω στη μαρμάρινη βάση των 2-3 μέτρων γίνεται δυσθεώρητο. Ξεφεύγει από την ανθρώπινη ματιά, , σχεδόν αναμετριέται με το ύψος της εκκλησίας, με την υπερβολή να κερδίζει το μέτρο το οποίο στην πλαστική τέχνη της κλασικής εποχής έγινε συνώνυμο της τελειότητας.

Ο Ηρακλής, ο μεγαλύτερος μυθικός ήρωας που «γεννήθηκε μέγας άριστος», αποδόθηκε σε πλήθος αγαλμάτων σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Ενα από αυτά είναι το ρωμαϊκό αντίγραφο που τοποθέτησε ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος. Το ύψος και ο όγκος του εξυπηρετούν τη ρωμαϊκή υπερβολή και τοποθετημένο στο υψηλό βάθρο του υποχρεώνει τον θεατή να τεντώσει ψηλά το κεφάλι του για να δει τον Ηρακλή σε ώριμη ηλικία, κουρασμένο μετά τους δώδεκα άθλους να στηρίζεται με την αριστερή μασχάλη στο ρόπαλό του με τη λεοντή.

«Ο Ηρακλής γύρισε στην πατρίδα του! Πιστό αντίγραφο του αγάλματος του Ηρακλή, που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αρχαίος γλύπτης Λύσιππος, κοσμεί από σήμερα το κέντρο της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης! Θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθεια που μας έδωσαν η σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΉ Yiannis Melanitis», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών που ανέλαβε το κόστος κατασκευής, ύψους 80.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Πάντως ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός, επίτιμος προϊστάμενος των Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Ερευνας του ΥΠΠΟΑ έχει χαρακτηρίσει το έργο «ρωμαϊκούρα». Οπως έγραφε το καλοκαίρι στα «Αργολικά»(argolika.gr) «είναι γνωστό στους αρχαιολόγους της κλασικής τέχνης, όλα τα αρχαία ελληνικά έργα της πλαστικής, αλλά και τα ρωμαϊκά αντίγραφα έχουν κυμαινόμενο ύψος 1,95 – 2,20 μ. περίπου, όπως και το ρωμαϊκό γνωστό αντίγραφο του Ηρακλή στο Αργος (σ.σ. βρέθηκε στις Θέρμες του Αργους χωρίς την κεφαλή του). Ο Ηρακλής Farnese της Νάπολης ξεπερνάει τα τρία μέτρα, προφανώς για λόγους ρωμαϊκού εντυπωσιασμού. Πρόκειται δηλαδή για μία “ρωμαϊκούρα”, όπως είναι γνωστό στους αρχαιολόγους για τη ρωμαϊκή υπερβολική αντίληψη που ξεπερνάει αλαζονικά το ελληνικό μέτρο των 2,20 μ. κατασκευής αρχαίων αγαλμάτων, αλλά και των αντιγράφων».

Το ενδιαφέρον του κ. Καμπόσου να τοποθετηθούν αρχαία αγάλματα στην πλατεία του Αργους εκφράστηκε πριν από οκτώ χρόνια. Τότε ο Χρήστος Πιτερός, αναπληρωτής διευθυντής της ΕΦΑ Αργολίδας, με γραπτή πρόταση που λάμβανε υπ όψιν την ιστορία, είχε προτείνει δυο χάλκινα αγάλματα. Το ένα του Δορυφόρου Πολυκλείτου, γνωστό και ως Κανόνας, και το δεύτερο της Αργείας ποιήτριας Τελέσιλλας. Με δεδομένο ότι δεν σώζεται άγαλμά της προτάθηκε να κατασκευαστεί ένα μοντέρνο χάλκινο, βασισμένο στην περιγραφή του Παυσανία καθώς είχε αναφερθεί στην απεικόνισή της όταν ετοιμαζόταν για τη μάχη με τον βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη. Ωστόσο η ρωμαϊκή απεικόνιση του ρωμαλέου Ηρακλή εκτόπισε, προς το παρόν, την 20χρονη Αργεία ποιήτρια-αγωνίστρια Τελέσιλλα που το άγαλμά της θα διαιώνιζε τη μνήμη της. Ο ξακουστός Ηρακλής, άραγε, θα της παραχωρούσε το βάθρο του;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
Σμιλεμένο σε πεντελικό μάρμαρο, το ακέφαλο άγαλμα ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ. και θα παραμείνει στο Παλέρμο για την επόμενη τετραετία.
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
ART - ΝΕΑ
Γιατί ράγισε το γυαλί
Η ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του διεθνούς γλύπτη Κώστα Βαρώτσου για τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια είναι το φλέγον ζήτημα των καλλιτεχνικών ειδήσεων από το βράδυ...
Γιατί ράγισε το γυαλί
ART - ΝΕΑ
Υψηλές αμοιβές για τις γενικές διευθύντριες στα μουσεία ΝΠΔΔ
Με 3.500 ευρώ τον μήνα, θα αμείβονται οι πέντε γενικές διευθύντριες που διόρισε λίγο πριν από τις εκλογές η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα μουσεία ΝΠΔΔ.
Υψηλές αμοιβές για τις γενικές διευθύντριες στα μουσεία ΝΠΔΔ
ART - ΝΕΑ
H Ακρόπολη στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης
Παρουσιάστηκε in situ από την καθ’ ύλην αρμόδια δημιουργική ομάδα η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας Cosmote Chronos που «ζωντανεύει» σε κινητά τηλέφωνα και tablets και σε περιβάλλον δικτύου 5G τον...
H Ακρόπολη στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης
ART - ΝΕΑ
Αρχισαν οι ουρές και η ταλαιπωρία
Νωρίς άρχισε φέτος η ταλαιπωρία για τους χιλιάδες επισκέπτες στην Ακρόπολη. Ουρές και προσμονή, τουρνικέ που δεν επαρκούν, εκνευρισμός, συνωστισμός. Τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν η τουριστική...
Αρχισαν οι ουρές και η ταλαιπωρία
ART - ΝΕΑ
Εκδικητικές καθαιρέσεις διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προχώρησε σε νέα καταγγελία που αφορά δυσμενή μεταβολή εργασιακής σχέσης, την υποβάθμιση δηλαδή των τριών αρχαιολόγων-υπαλλήλων.
Εκδικητικές καθαιρέσεις διευθυντών εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας