Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κύμα συμπαράστασης στους ανθρώπους του πολιτισμού

Κύμα συμπαράστασης στους ανθρώπους του πολιτισμού

  • A-
  • A+

Πάνω από 32.000 πολίτες έχουν υπογράψει μέσα σε λίγες ώρες το ψήφισμα στήριξης στις πολλές χιλιάδες εργαζομένων στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που μένουν εκτός των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.

Το ψήφισμα της πρωτοβουλίας «Support art workers» θα κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν έχει καταθέσει ένα σχέδιο διάσωσης, παρά το γεγονός ότι καλλιτέχνες και τεχνικοί εκπέμπουν SOS από τον Μάρτιο λόγω του ανεπανόρθωτου πλήγματος από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το κείμενο θα σταλεί επίσης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ματαίως οι εργαζόμενοι περίμεναν, όπως αναφέρουν, στο διάγγελμα του να ακούσουν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση «για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας».

Ακολούθησε το κείμενο-ψήφισμα, μαζί με τις πρώτες υπογραφές σχεδόν 800 ατόμων από όλο φάσμα της τέχνης, το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στην efsyn.gr το μεσημέρι του Σαββάτου (02.05.2020). Όπως γράφαμε, ξεκίνησε την Πρωτομαγιά ως πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ατόμων, που κίνησαν το ψήφισμα και συγκέντρωσαν γρήγορα τις πρώτες 800 υπογραφές από συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, εικαστικούς, ιστορικούς τέχνης, θεατρολόγους, ενδυματολόγους, τεχνικούς, διευθυντές φωτογραφίας κ.α. Όταν αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz, από τους «Support art workers» οι υπογραφές έγιναν χιλιάδες μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στη σελίδα του Facebook Culture Through Politics και στην διαδικτυακή καμπάνια του Avaaz 

Στο ψήφισμα τονίζεται πως η κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς. Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν "Μένουμε σπίτι" είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας».

«Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας» σημειώνεται στο κείμενο. Άλλωστε, το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις τους, δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων τους.

Ακόμα, επισημαίνεται πως το ΥΠΠΟΑ «ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή».

«Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:

  • α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
  • β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
  • γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.

»Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας».

 

ART - ΝΕΑ
Εκατοντάδες καλλιτέχνες ζητούν τα αυτονόητα από το υπουργείο Πολιτισμού
Το κείμενο υπέγραψαν συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, εικαστικοί, ιστορικοί τέχνης, θεατρολόγοι και ενδυματολόγοι.
Εκατοντάδες καλλιτέχνες ζητούν τα αυτονόητα από το υπουργείο Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
Καθώς τα έκτακτα μέτρα έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους ανθρώπους του πολιτισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την μέλλον.
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
ΘΕΑΤΡΟ
Σχεδιάζουν, οργανώνονται και ελπίζουν
Με την πίστη ότι θα βρεθεί τρόπος αναδιαμόρφωσης λόγω της πανδημίας η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσίασε σε live streaming το φετινό πρόγραμμα.
Σχεδιάζουν, οργανώνονται και ελπίζουν
ART - ΝΕΑ
Τον Μάιο θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιπτώσεις στους επαγγελματίες του πολιτιστικού κλάδου
Η Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι θέλει να αξιοποιήσει «σε βάθος χρόνου» τα αποτελέσματα της έρευνας, που ξεκινήσει τον επόμενο μήνα παρά το γεγονός ότι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού εκπέμπουν...
Τον Μάιο θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιπτώσεις στους επαγγελματίες του πολιτιστικού κλάδου
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Το ελληνικό τραγούδι εκπέμπει SOS
Αδιέξοδο εν μέσω πανδημίας για τραγουδιστές, μουσικούς, συνθέτες, τους διοργανωτές συναυλιών, τους ιδιοκτήτες μουσικών σκηνών, τους παραγωγούς, τους τεχνικούς και όλους τους εργαζόμενους στο χώρο.
Το ελληνικό τραγούδι εκπέμπει SOS
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oι νέοι γραμματείς, υπεύθυνοι για τους τομείς Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού
Τους γενικούς γραμματείς της Προεδρίας της Κυβέρνησης, που θα είναι υπεύθυνοι για το Συντονισμό των τομέων Οικονομικών - Αναπτυξιακών και Εσωτερικών Πολιτικών και του σύγχρονου Πολιτισμού, ανακοίνωσε η...
Oι νέοι γραμματείς, υπεύθυνοι για τους τομείς Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας