Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ήταν παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη, για την παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προσκεκλημένοι του διευθυντή του, Γιώργου Λούκου. Και οι τέσσερις έδωσαν την εντύπωση ότι συνεργάζονται αρμονικά, ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση που αφορά όχι μόνο το Φεστιβάλ, αλλά κινητοποιεί δραστικά το υπουργείο, τον δήμο, την περιφέρεια.

«Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι και πάλι η μεγάλη γιορτή της πόλης», είπε ο υπουργός Πολιτισμού. «Συνετέλεσε σε αυτό η θητεία του Γιώργου Λούκου και των συνεργατών του, που ανέδειξαν όχι μόνο τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και τις εντόπιες πρωτοποριακές δυνάμεις, προβάλλοντας τα σύγχρονα διεθνή ρεύματα παράλληλα με τις ξένες διοργανώσεις. Που ελάμπρυναν το Ηρώδειο, αλλά και ζωντάνεψαν τη σκοτεινή Πειραιώς. Το Φεστιβάλ μπορεί και πρέπει να επεκταθεί με συγκεκριμένες παραστάσεις του και εκτός Αθηνών, αρχαία θέατρα αλλά και εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους επαρχιακών πόλεων, παντού όπου κατοικούν Ελληνες, παντού όπου κατοικούν μνήμες».

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι το Φεστιβάλ είναι φορέας με τεράστια δυναμική και δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει άμεσα το καλλιτεχνικό του έργο (φέτος χρηματοδοτεί, μάλιστα, τρεις από τις παραγωγές) και θα συνδράμει σε οτιδήποτε χρειαστεί τώρα και στο μέλλον.

Ο Γιώργος Καμίνης υποσχέθηκε ότι, παρά τις παθογένειες, που η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια, θα συμβάλλει από την πλευρά του σε μια ουσιαστική συνεργασία με το Φεστιβάλ που «επί θητείας Γιώργου Λούκου αναζωογονήθηκε, παντρεύοντας καλές ξένες και ελληνικές παραστάσεις».

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τον τόνο δίνει πατροπαράδοτα το θέατρο μ’ ένα πλήθος παραστάσεων ελληνικών και ξένων. Ο Τόμας Οστερμάγερ, ο Ρομέο Καστελούτσι, η Μαγκί Μαρέν ξανάρχονται, ενώ η μοναδική Σιλβί Γκιλέμ χορεύει για τελευταία φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό. Το «Κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου και οι «Ευμενίδες» έρχονται με μορφή Αναλογίου, το Λύκειο του Αριστοτέλη γίνεται τόπος θεατρικής παράστασης. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γράφει μουσική για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και τη φωνή της Μαρινέλλας. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ζωντανεύει τον βίο και το έργο του Ντάριο Φο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή με «Τόσκα» και «Κάρμεν», η Επίδαυρος με Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη αλλά και γιαπωνέζικη Νέκυια…

Θέατρο από τα ξένα

Στην Πειραιώς συγκεντρώνονται οι περισσότερες παραστάσεις.

♦Το νοτιοαφρικάνικο Baxter Theatre Center φέρνει (11, 12, 13/6) μια αλλιώτικη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ. Ο θίασος αποτελείται από μια λευκή και δύο μαύρους ηθοποιούς, οριοθετώντας έτσι όχι μόνο τάξεις, φύλο, ψυχισμούς, αλλά και τη σχέση σκλάβου-αφέντη.

♦Ο Λετονός Αλβις Χερμάνις, διευθυντής και σκηνοθέτης του Νέου Θεάτρου της Ρίγας, παρουσιάζει το έργο της Τατιάνα Τόλσταγια, «Σόνια» (16, 17, 18/6).

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

♦Ο Τόμας Οστερμάγερ με τη Σάουμπινε -οικείος και αγαπητός πια στο ελληνικό κοινό- παρουσιάζει (19, 20, 21/6) τις «Μικρές αλεπούδες» της Λίλιαν Χέλμαν.

♦Η κορεατικής καταγωγής δραματουργός και σκηνοθέτρια, κεντρική μορφή της νεοϋορκέζικης θεατρικής σκηνής, Young Jean Lee, έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ (22, 23, 24/6) παρουσιάζοντας το «Straight White Men», που αναρωτιέται πάνω στο πρότυπο του λευκού, ετεροφυλόφιλου άνδρα.

♦Ο Φρανσουά Τανγκί (16, 17, 18/7) με το «Passim», μια παράσταση ονείρων: θραύσματα από θεατρικά έργα, ποιήματα, λέξεις και μουσικές, κοστούμια, πανό, ηθοποιούς.

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

♦Και στο Μέγαρο Μουσικής ξανά ο Ρομέο Καστελούτσι με «Go down, Moses» σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς όλα δικά του. Ο τίτλος αναφέρεται στη θεϊκή εντολή προς τον Μωυσή την εποχή της εβραϊκής αιχμαλωσίας.

Παράσταση στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

Σε έναν άγνωστο σχετικά χώρο, το Λύκειο του Αριστοτέλη, στο κέντρο της Αθήνας (ανάμεσα στο Σαρόγλειο Μέγαρο, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών), η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί από την 1η Ιουλίου μια περιπατητική παράσταση. Θα παρουσιάσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη, έργο που ανεβαίνει σπάνια, εμπνευσμένη από ένα επεισόδιο της ραψωδίας Κ της Ιλιάδας.

♦Ενώ το Τροχόσπιτο ξανάρχεται με μια πολυήμερη δράση σε δημόσιο χώρο: «Στη μέση του δρόμου», παράσταση του Πρόδρομου Τσινικόρη, βασισμένη σε ιστορίες άστεγων συμπολιτών μας.

Δυναμική ελληνική παρουσία

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος ανοίγει το φεστιβάλ, ολοκληρώνοντας την περσινή παράσταση εν εξελίξει του έργου του που βασίζεται στην «Πάπισσα Ιωάννα» (31/5,1, 2/6).

♦Νέοι σκηνοθέτες δοκιμάζονται ξανά ή για πρώτη φορά όπως οι Χάρης Φραγκούλης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Παντελής Δεντάκης, Ζωή Χατζηαντωνίου, Ελένη Ευθυμίου, Θέμελης Γλυνάτσης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Ντέλλας, αλλά και παλαιότεροι όπως οι Νίκος Χατζόπουλος, Βίκος Ναχμίας, Βίκτορας Αρδίττης.

Χορός

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

Ξανά η Μαγκί Μαρέν -πέμπτη φορά- στην Πειραιώς 260 με το καινούργιο της έργο «BiT», τίτλος που παραπέμπει στον ρυθμό της techno (2, 3, 4/6), ενώ στις 9 και 10 Ιουνίου παρουσιάζει τη χορογραφία της «Singspiele», ένα σόλο με ερμηνευτή τον Νταβίντ Μαμπούς.

Η μεγάλη στιγμή για τον χορό…

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

…συμβαίνει στο Ηρώδειο (3, 4/6) όπου η Σιλβί Γκιλέμ χορεύει το «Life in Progress» (χορογραφίες Ματς Εκ, Ουίλιαμ Φόρσαϊθ, Ακραμ Καν, Ράσελ Μάλιφαντ), παράσταση με την οποία αποχαιρετά τη σκηνή και μάλιστα μπροστά στο ελληνικό κοινό.

Στην Πειραιώς επίσης:

Η πορτογαλικής καταγωγής Τάνια Καρβάλιο κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ (27, 28/6) με το «Weaving Chaos», χρησιμοποιώντας ως παλίμψηστο την Οδύσσεια.

♦«À Ô Làng Phô», βιετναμέζικο τσίρκο για πρώτη φορά στην Αθήνα (30/6, 1, 2/7) με είκοσι καλλιτέχνες –ακροβάτες, ζογκλέρ, χορευτές των πολεμικών τεχνών, χορευτές του δρόμου, αλλά και μουσικούς– σε μια συλλογική περιπέτεια, συγγενή αισθητικά με το νέο γαλλικό τσίρκο.

♦Οπως πάντα, το Φεστιβάλ υποδέχεται και τις πιο ενδιαφέρουσες νέες ελληνικές υπογραφές στον χορό (Λενιώ Κακλέα, ομάδα Griffon της Ιωάννας Πορτόλου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Αντώνης Φωνιαδάκης).

Θέατρο Τέχνης επί 2

Μετά από χρόνια το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει στο Φεστιβάλ. Η Μαριάννα Κάλμπαρη σκηνοθετεί στην Πειραιώς 260 «Θέλω μια χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη (30, 31/7) με τη Ρένη Πιττακή σε ρόλο-έκπληξη και ο Ανέστης Αζάς τις «Ευμενίδες 2015», παράσταση ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.

Επίδαυρος

Οκτώ οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Ξεχωρίζουν η «No-Νέκυια», μια συνάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού με το γιαπωνέζικο θέατρο Νο, «Ορέστης» του Ευριπίδη από την ομάδα Χώρος του Σίμου Κακάλα, οι κατά Βασίλη Παπαβασιλείου αριστοφανικές «Νεφέλες».

Τέλος, τον «Αίαντα» του Ευριπίδη θα δούμε εις διπλούν: στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στην ολοκαίνουργια μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με μια ιδανική διανομή, αλλά και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στην παλαιά μετάφραση του Παναγή Λορεντζάτου σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.

Μουσική

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

Η έκπληξη έρχεται από τη συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου και της Μαρινέλλας και μάλιστα μέσω του Γιάννη Ρίτσου (15, 16, 17/7). Ο συνθέτης γράφει νέο μουσικό έργο πάνω στη «Σονάτα του σεληνόφωτος» για την Πειραιώς 260 και σκηνοθετεί ο νεαρός Γιώργος Νανούρης.

♦Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η συνεργασία του Νίκου Καραθάνου με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στην Πειραιώς 260. Συνυπογράφουν το μπαρόκ δράμα «Σαλώμη» (5, 6/7), μια σκηνική παραγωγή-σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

♦Ο ταλαντούχος Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής την περφόρμανς «Expaded piano». Ενα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του. Το σήμα των μικροφώνων υφίσταται επεξεργασία ζωντανά από υπολογιστή και στη συνέχεια μοιράζεται σε μια εγκατάσταση surround 24 καναλιών, που τοποθετεί το κοινό «μέσα» στο πιάνο…

♦Στο Ηρώδειο θα φιλοξενηθούν οι δύο παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής. «Τόσκα» του Πουτσίνι (14, 16, 17, 18/6) σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και «Κάρμεν» του Μπιζέ (26, 28, 30, 31/7) σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη.

♦Ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Σπείρα-Σπείρα, με τη σύμπραξη των Μάγιας Λυμπεροπούλου, Δάνη Κατρανίδη, Αγγελου Παπαδημητρίου, Λένας Ουζουνίδου, Γιάννου Περλέγκα, παρουσιάζουν (10, 11/7) στο Ηρώδειο τον «Βίο και Πολιτεία» του Ντάριο Φο.

♦Τα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη γιορτάζει η ΚΟΑ στο Ηρώδειο με το «Αξιον εστί» (14/7).

♦Στην Πειραιώς (8, 9/7) η Καμεράτα με δύο έργα του Γιώργου Κουρουπού, «Πυλάδης» και «Ιοκάστη», σε κείμενα Γιώργου Χειμωνά και Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ο Ανταμ Κοέν…

Ολοι για τον Γιώργο Λούκο

…γιος του Λέοναρντ Κοέν, έρχεται στο Ηρώδειο (29/6) με τραγούδια από τα τέσσερα άλμπουμ του -το τελευταίο «We go home» γράφτηκε στο σπίτι του πατέρα του στην Υδρα- αλλά και αρκετές συνθέσεις του πατέρα του.