Eίδωλο του Χόλιγουντ, λαμπερή πρωταγωνίστρια σε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, το «Οσα παίρνει ο άνεμος» (1939), η Βίβιαν Λι (1913-1967) έκλεψε την καρδιά και το μυαλό του κοινού με τη φλογερή ερμηνεία της ως Σκάρλετ Ο’ Χάρα και κέρδισε το Οσκαρ.
Τώρα, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της, τα προσωπικά της αντικείμενα, η συλλογή «The Vivien Leigh Collection» βγαίνει σε δημοπρασία από τους Sotheby’s του Λονδίνου στις 26 Σεπτεμβρίου και αποκαλύπτει μια πλευρά που λίγοι γνωρίζουν: την ιδιωτική ζωή της.
Η συλλογή, που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας της μυθικής σταρ, περιλαμβάνει πίνακες, κοσμήματα, ρούχα, βιβλία, έπιπλα, σερβίτσια, έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα που φωτίζουν όλες τις πτυχές της ζωής της, από τα προπολεμικά χρόνια στο Λονδίνο μέχρι την παραμονή της στο Χόλιγουντ και τον θάνατό της το 1967. Πολλά κομμάτια που συλλέχθηκαν από τα σπίτια στην πόλη και την εξοχή, όπου έζησε με τον σύζυγό της Λόρενς Ολίβιε, προσφέρουν νέα στοιχεία για την προσωπικότητα της Βίβιαν Λι.
Οπως επισημαίνει ο Χάρι Ντάλμενι, πρόεδρος του βρετανικού οίκου Sotheby’s: «Πίσω από το πρόσωπο της πιο λαμπερής και πολυσυζητημένης γυναίκας της εποχής της θα ανακαλύψουμε μια καλόγουστη συλλέκτρια και προστάτιδα της τέχνης, ακόμα και βιβλιοφάγο, πνευματικά ισότιμη με τους διανοούμενους, καλλιτέχνες και εστέτ που συμπεριλάμβανε στον κύκλο της.
Η ιδιωτική της συλλογή είναι αντάξια αυτής της φήμης. Η Βίβιαν προσέγγιζε τη διακόσμηση των σπιτιών της σαν ένα κινηματογραφικό ή θεατρικό σκηνικό, εντάσσοντας επιρροές και στοιχεία εμπνευσμένα από μια ζωή στη μεγάλη οθόνη και στο θέατρο. Αυτά τα σπίτια ήταν μια προέκταση του θεατρικού χώρου, με το μεσαιωνικό Αβαείο Νότλεϊ να παραπέμπει αναμφισβήτητα στον Σέξπιρ».
Περίπου 250 κομμάτια θα βγουν στο σφυρί με τιμές εκτίμησης που κυμαίνονται από 100 έως 100.000£. Οπως το αντίτυπο του «Οσα παίρνει ο άνεμος» που η Μάργκαρετ Μίτσελ χάρισε στη Βίβιαν Λι με προσωπική αφιέρωση και ένα ποίημα: «Το μοτίβο της ζωής κεντημένο με κατακόκκινη κλωστή / αντί για γκρίζα όπως ήταν κάποτε / Για να θυμίζει σε όλους μας τον ρόλο που παίξαμε / Συγκλονισμένοι αυτή την επική ημέρα».
Αλλωστε η ηθοποιός ήταν φανατική θαυμάστρια της βραβευμένης με Πούλιτζερ συγγραφέως: «Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το βιβλίο, μαγεύτηκα από την αξιολάτρευτα ιδιότροπη και ορμητική Σκάρλετ» έχει πει. «Ενιωθα ότι την αγαπούσα και την καταλάβαινα, σχεδόν σαν να την είχα μπροστά μου με σάρκα και οστά. Οταν άκουσα ότι το βιβλίο θα μετατρεπόταν σε ταινία στο Χόλιγουντ στις αρχές του 1939, λαχταρούσα να παίξω τον ρόλο της».
Θα παρουσιαστεί επίσης μια ασημένια ταμπακέρα που της έδωσε ο παραγωγός Ντέιβιντ Σέλζνικ, ο άνθρωπος στον οποίο η Βίβιαν Λι χρωστά τον ρόλο της Σκάρλετ -παρ’ όλο που το αρχικό του σχόλιο ήταν «δεν ενθουσιάστηκα με τη Vivien Leigh… Ηταν πολύ όμορφη, αλλά έμοιαζε λίγο στατική, όχι αρκετά θερμόαιμη για έναν τόσο φλογερό ρόλο».
Χαραγμένη την επιγραφή «Laurence Olivier Vivien For Ever» έχει ένα χρυσό δαχτυλίδι, δώρο του Λόρενς Ολίβιε με τον οποίο ήταν ζευγάρι για 20 χρόνια (1940-1960). Αφού είδε τον Ολίβιε πολλές φορές στο σανίδι, η Βίβιαν βάλθηκε να τον γνωρίσει και εκμυστηρεύτηκε σε μια φίλη της: «Αυτός είναι ο άνδρας που θα παντρευτώ».
Προς τα τέλη του 1935 κατάφερε να συναντήσει το είδωλό της στο εστιατόριο Savoy Grill. Παρότι παντρεμένοι με άλλους και οι δύο, ξεκίνησαν παράνομη σχέση την επόμενη χρονιά και μπόρεσαν να παντρευτούν το 1940.
Η ίδια λάτρευε τα ρούχα και τα κοσμήματα, ενώ δεν δίσταζε να αναμείξει ιστορικά κοσμήματα με σύγχρονα ρούχα. Ενα πορφυρό βραδινό φόρεμα του 1937 με τιρκουάζ τούλι του Victor Stiebel, μια μεγάλη διαμαντένια καρφίτσα σε σχήμα φιόγκου από τα μέσα του 19ου αιώνα θα βγουν στη δημοπρασία, όπως και η περούκα της Μπλανς Ντιμπουά την οποία φορούσε στην ταινία «Λεωφορείο ο πόθος» που της χάρισε ακόμα ένα Οσκαρ.
Εκείνη θεωρούσε τον ρόλο της Ντιμπουά πιο απαιτητικό από αυτόν της Σκάρλετ. «Πέρασα εννέα μήνες πάνω στο σανίδι παρέα με την Μπλανς Ντιμπουά. Τώρα με έχει κυριεύσει και στο Χόλιγουντ» έλεγε. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ελία Καζάν, αναγνώρισε στη Βίβιαν «τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ξεχωρίσει από οποιαδήποτε άλλη ηθοποιό έχω γνωρίσει ποτέ. Θα σερνόταν ακόμα και πάνω σε σπασμένα γυαλιά αν πίστευε ότι αυτό θα βοηθούσε την ερμηνεία της».
Θα δημοπρατηθούν επίσης 45 έργα τέχνης από τη συλλογή της. Στα πολύμηνα ταξίδια της ανά την υφήλιο, όχι μόνο αγόραζε έργα τέχνης από τις χώρες που επισκεπτόταν, αλλά έπαιρνε μαζί της επιλεγμένους πίνακες για να διακοσμεί τα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου έμενε και τα καμαρίνια.
Ομως και το όμορφο πρόσωπό της ξυπνούσε το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών στον κύκλο της. Μάλιστα ο Λόρενς Ολίβιε είχε παραγγείλει το 1942 το πορτρέτο της στον ζωγράφο Ογκούστους Τζον, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς ο καλλιτέχνης είχε γοητευτεί υπερβολικά από το μοντέλο του… Ετσι θα δημοπρατηθεί η σπουδή του πορτρέτου!
Ευτυχώς ολοκληρωμένος είναι ο πίνακας, επίσης παραγγελία του Ολίβιε στον Τζον Πάιπερ, με θέμα το σπίτι τους, το Αβαείο Νότλεϊ. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940 και το κτίριο στον πίνακα που θα δημοπρατηθεί θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Από αυτή την κατοικία και το Εξοχικό Ντάρχαμ του ζεύγους θα παρουσιαστούν πορσελάνινα, ασημένια και κρυστάλλινα σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν για τους καλεσμένους τους, μέχρι αγαπημένα έπιπλα, όπως η τουαλέτα του 19ου αιώνα της Βίβιαν Λι.
