Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θεωρητικός και γενικόλογος ο υπουργός Πολιτισμού κατά την αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Δεν αποκάλυψε τα ερευνητικά εργαστήρια όπου θα δοθούν τα οστά του σκελετού, φωτογραφίες των οποίων δεν έχουμε δει και ούτε αυτή τη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ερωτήματα προκαλεί η αργοπορία του υπουργείου Πολιτισμού στην επιλογή του κέντρου και των επιστημόνων που θα αναλάβουν την εξέταση των ευρημάτων, η οποία και θα φωτίσει ορισμένες απαντήσεις.

Ο υπουργός περιορίστηκε απλώς να πει ότι τις εργασίες θα αναλάβουν ελληνικά κέντρα και επιστήμονες. Όμως ούτε αποτελέσματα από τη γεωφυσική διασκόπηση ανακοινώθηκαν αφού, όπως είπε ο υπεύθυνος Γρηγόρης Τσόκας: «Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο.»

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός; Ότι κατά τις «εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κ. Τασούλα

  • «Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1.000»
  • «Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων»
  • «Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για τη σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για τη δουλειά που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά»
  • «Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη»
  • «Πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλη που ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα. Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης. Αυτή είναι η φάση που τελειώνει, για την οποία θα ενημερωθούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυρία Παναγιωταρέα στην Αθήνα σε μια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου»

Η Περιστέρη, όχι η Παναγιωταρέα, τις ανακοινώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, και η ομάδα της στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου θα προβούν σε ανακοινώσεις.  Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού αναφερόταν ότι η Άννα Παναγιωταρέα θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από μια ώρα πήραν χαμπάρι στο υπουργείο Πολιτισμού το ανορθόδοξο του θέματος περί ενημέρωσης για την ανασκαφή στην Αμφίπολη από την Άννα Παναγιωταρέα την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα; Μήπως γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει; Πάντως κάποιος το «τσίμπησε» και εστάλη η ακόλουθη διορθωτική ανακοίνωση:

«Εκ παραδρομής στο Δελτίο Τύπου με τα σημεία ενημέρωσης από τη συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα στην Αμφιπολη, γράφηκε ότι σε μία εβδομάδα θα γίνει ενημέρωση από την κ. Παναγιωταρέα στην Αθήνα αντί του ορθού, ότι το Σάββατο, 29.11.2014 και ώρα 11.00 στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα γίνει ομιλία από την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».