ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Καπόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην πυρηνική στρατηγική όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πιο σημαντικό οπλικό σύστημα είναι αυτό που είναι εγκατεστημένο σε υποβρύχια. Τα υποβρύχια είναι το λεγόμενο όπλο του δεύτερου χτυπήματος. Εάν δύο αντίπαλοι αλληλοκαταστραφούν με πυρηνικά όπλα, η ύπαρξη υποβρυχίων δηλώνει διάθεση επικράτησης ακόμα και σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη. Τα υποβρύχια δεν εντοπίζονται, έτσι ο αντίπαλος που έχει εισπράξει το πρώτο πλήγμα μπορεί να καταστρέψει τον καταστροφέα του.

Ο Τραμπ αιφνιδίασε τους πάντες σε μια κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Την εβδομάδα αυτή λήγει το υποτιθέμενο τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν και επίσης αναμένεται ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι προσδοκίες μπορούν να υπάρξουν για εξέλιξη που θα δίνει στον Τραμπ τη νομιμοποίηση να ισχυρίζεται ότι σταμάτησε τον πόλεμο πιέζοντας ασφυκτικά τη Μόσχα. Η μέθοδος αυτή του Τραμπ δοκιμάστηκε στην προηγούμενη θητεία του σε επαφές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αφού πέρασε ένας μήνας απειλών, προσβλητικών χαρακτηρισμών, όπως η φράση «κοντέ πυραυλάκια». Η ατμόσφαιρα αυτή δεν εμπόδισε τον Τραμπ να κάνει αυτό που μέχρι στιγμής δεν είχε τολμήσει κανένας προκάτοχός του. Ομως από το σημείο αυτό και μετά το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο. Ο Τραμπ δημιούργησε από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο αυξημένες προσδοκίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι βέβαια γνωστό εξ αρχής ότι τα θέματα που προωθούν προς επίλυση οι δύο χώρες είναι πολύ ευρύτερα σε ό,τι αφορά τη Ρωσία. Η Ρωσία θεωρεί αυτονόητο ότι εκτός από την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Ουκρανία θα πρέπει να δρομολογηθεί μια προοπτική συνεγγύησης της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, κάτι σαν ένα μίνι Ελσίνκι.

Είναι γνωστό ότι στην αλληλογραφία Μόσχας-Ουάσινγκτον στα τέλη του 2021 η Ρωσία είχε θέσει το θέμα της μόνιμης εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη παρά την προφορική δέσμευση των ηγετών της Δύσης τότε, του Μπους πατρός και του Κολ.

Με τα σημερινά δεδομένα και την απόφαση χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε μαζικό επανεξοπλισμό προβάλλει ως δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπάρξουν γενικότερες ρυθμίσεις πέραν του τερματισμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση η αποστολή των δύο υποβρυχίων ήταν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.