Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παλικάρια της φακής

Γ. Γεραπετρίτης, N. Δένδιας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παλικάρια της φακής

  • A-
  • A+

Τελικώς συνέβη κάτι στον Εβρο ή πρόκειται για τις συνήθεις υπερβολές, όχι των εγχώριων συστημικών μέσων γιατί αυτά με άλλα ασχολήθηκαν, αλλά ορισμένων ξένων μέσων ενημέρωσης; Κατέλαβαν οι Τούρκοι μερικά μέτρα ή στρέμματα εθνικού εδάφους; Κάναμε επίσημο διάβημα; Προτείνουν οι Τούρκοι τη συγκρότηση επιτροπής για να διευθετηθεί το θέμα; Μπερδεμένα πράγματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις και απαίτησε ενημέρωση των κομμάτων, ενώ η κυβέρνηση υποδύεται τη σοβαρή και την υπεύθυνη: «Τα εθνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το ζήτημα με τις τουρκικές δυνάμεις στον νότιο Εβρο.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε να υπάρχει ομοψυχία, προκειμένου «η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό να είναι αρραγής και να μη γίνονται τα εθνικά θέματα -κυρίως τα θέματα εθνικής κυριαρχίας- αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών. Το γραφείο Τύπου επισήμανε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Στη συνέχεια παρενέβη ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως «σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».

Ψυχραιμία λοιπόν και όχι ανοησίες, λένε οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος και αυτός που σε αρκετές περιπτώσεις έχει λειτουργήσει σαν η φωνή του πρωθυπουργού. Το κλισέ «κοίτα ποιος μιλάει» ταιριάζει απολύτως, αν και αδικεί τους συγκεκριμένους αξιωματούχους. Αμφότεροι είχαν αποφύγει να πάρουν μέρος στο αγώνισμα της πατριωτικής πλειοδοσίας στο οποίο είχαν διακριθεί και ο σημερινός πρωθυπουργός και πολλοί από τους υπουργούς του.

Οποτε υπήρχε στη δημόσια σφαίρα θέμα εξωτερικής πολιτικής την εποχή που στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας μέτραγε τα λόγια του, δεν χρησιμοποιούσε εθνικιστικές κορόνες, δεν αμφισβητούσε τον πατριωτισμό των πολιτικών αντιπάλων του, δεν έκρυβε στις ιδιωτικές συζητήσεις την αντίθεσή του με τις ακραίες τοποθετήσεις παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης δεν συμμετείχε στην αντιπαράθεση.

Ωστόσο, και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης είναι στο ίδιο κόμμα και στην ίδια κυβέρνηση με στελέχη της παράταξης που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για προδοσία στο Μακεδονικό και για ηττοπαθή στάση απέναντι στις αναθεωρητικές αξιώσεις του Ερντογάν. Είχαν αποδοκιμάσει ως αχρείαστο ακόμη και το επίσημο ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και αναρωτιούνταν τι συμφώνησε στο παρασκήνιο ο Τσίπρας με τον Ερντογάν, διαδίδοντας δηλητηριώδεις υπαινιγμούς ότι ο Ελληνας τότε πρωθυπουργός κάτι έδωσε στον προαιώνιο εχθρό της πατρίδας.

Και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης έχουν προϊστάμενο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υιοθετήσει μια ρητορική σαν κι αυτή που οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν σήμερα ανόητη, επικίνδυνη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα.

Τα λέει πολύ ωραία ο κ. Δένδιας: «Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα». Με τη διαφορά ότι το κόμμα του και ο αρχηγός του έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν ό,τι αυτός καταγγέλλει σήμερα.

Το έκαναν για να μαζέψουν ψήφους από παντού. Αλήθεια, εκείνα τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια που ήταν έτοιμα να πάρουν τα όπλα εναντίον των βάρβαρων Τούρκων και των «γυφτοσκοπιανών» για να περιφρουρήσουν την τιμή της πατρίδας πού είναι σήμερα; Γιατί δεν αντιδρούν; Εχασαν τη μεζούρα του πατριωτισμού; Παλικάρια της φακής σε υπουργικές καρέκλες που πίνουν εις υγείαν των κορόιδων.

Ανάγωγα

Τη συμπεριφορά Κυρανάκη στην προανακριτική αποδοκίμασε ο πρόεδρός της -βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας- αλλά και μέσα ενημέρωσης που σπανίως γράφουν ή μεταδίδουν κάτι αρνητικό για την κυβέρνηση. Κάποιοι δημοσιολόγοι φίλα προσκείμενοι στη Δεξιά έφτασαν στο σημείο να δώσουν δίκιο στον Πολάκη - ναι, το είδαμε κι αυτό. Από το μέγαρο Μαξίμου πάντως, καμία αντίδραση. Στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης διέγραψε στελέχη για λιγότερο σοβαρά… αδικήματα. Μόνον που αυτά ήταν τρίτης κατηγορίας, ενώ ο κ. Κυρανάκης είναι βουλευτής.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
Το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας...
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη
Ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν από τον Ερντογάν να πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση!
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση, ευτυχώς που είμαστε μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, ευτυχώς που συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Ευτυχώς είμαστε ασφαλείς!
Ευτυχώς που ανήκουμε στη Δύση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο βιολιτζής βαράει φάλτσα
Τρία περιστατικά ατυχών χειρισμών (επιεικής η φράση για την περιγραφή τους) μέσα σε λίγες εβδομάδες είναι πολλά. Δεν μπορείς να τα χρεώσεις σε γλωσσικό ολίσθημα. Οταν μάλιστα πρωταγωνιστής και στα τρία είναι ο...
Ο βιολιτζής βαράει φάλτσα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μασάει η κατσίκα ταραμά;
Αξιολογώντας τα γεγονότα νομίζω ότι συνέβη αυτό που απευχόμουν. Για τις αστοχίες Μητσοτάκη εντός και εκτός Λευκού Οίκου δεν ευθύνονται οι σύμβουλοί του, αλλά ο ίδιος.
Μασάει η κατσίκα ταραμά;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αχαλίνωτος φανατισμός
Οποιος παρακολουθεί συστηματικά (χαρά στο κουράγιο του) τις ενημερωτικές εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών -δεν είναι δα και πολλές, σχεδόν...
Αχαλίνωτος φανατισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας