• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.7°C / 28.0°C
    1 BF
    40%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.2°C / 22.5°C
    2 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.6°C / 24.4°C
    1 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.9°C / 22.9°C
    3 BF
    53%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 22.0°C
    2 BF
    70%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.4°C
    0 BF
    63%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.3°C / 24.3°C
    1 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 24.4°C
    2 BF
    71%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 22.3°C
    3 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.3°C / 24.4°C
    2 BF
    46%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.7°C / 21.7°C
    2 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.3°C / 22.3°C
    2 BF
    68%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 22.8°C
    0 BF
    60%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.5°C / 24.0°C
    1 BF
    56%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.8°C / 26.7°C
    0 BF
    49%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.3°C / 21.6°C
    2 BF
    69%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.4°C / 22.2°C
    2 BF
    78%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    1 BF
    66%

Το μνημείο της Ανεξαρτησίας στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου πριν ένα χρόνο

AP Photo/Efrem Lukatsky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δέντρο και το δάσος

  • A-
  • A+

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την («απαράδεκτη, αλλά σε καμιά περίπτωση αδικαιολόγητη», όπως έγραψα πέρσι) ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά η πάγια δημοσιογραφική εμμονή με τις επετείους είναι δίκοπο μαχαίρι – αν πας αρκετά πίσω στον χρόνο, μπορείς να βρεις μια άλλη επέτειο με εντελώς διαφορετικό συμβολικο-πολιτικό πρόσημο και χαρακτήρα.

Να, για παράδειγμα, σαν προχθές, πριν από ακριβώς εννιά χρόνια, ολοκληρώθηκε στο Κίεβο το ακριβοπληρωμένο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα, με την αναγκαστική φυγή του εκλεγμένου προέδρου Γιανούκοβιτς και την κατάληψη της εξουσίας από τους υπερεθνικιστές Γιάτσενιουκ και Τιάχνιμποκ, που (ξέρουμε σήμερα πως) είχαν επιλεγεί προσωπικά για τη βρόμικη δουλειά από τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν, τη Βικτόρια «Fuck the EU» Νούλαντ και τον μετέπειτα «δικό μας» πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία από ντόπιους και ξένους ελεύθερους σκοπευτές περισσότερων από εκατό διαδηλωτών και αστυνομικών, ένα έγκλημα που, κατά τη γνώμη μου, αλλά και τη γνώμη πολλών ακόμη ανεξάρτητων και πολύ σπουδαιότερων από μένα αναλυτών, συνιστά την πραγματική θρυαλλίδα που πυροδότησε το ξέσπασμα του ουκρανικού εμφυλίου, που γέννησε τη σημερινή τραγωδία.

Χωρίς το συγκεκριμένο έξωθεν εντεταλμένο φασιστικό μακελειό, αν δηλαδή είχε τηρηθεί η συμφωνία της 21/2/2014 του Γιανούκοβιτς με την αντιπολίτευση για υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές, δεν θα είχε πυροδοτηθεί ούτε η απόσχιση της Κριμαίας, ούτε η εξέγερση των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών και η ένοπλη «αντι-τρομοκρατική» επέμβαση του Κιέβου. Και η εισβολή δεν θα είχε γίνει αν δεν προηγούνταν η συστηματική αθέτηση των Συμφωνιών Μινσκ Ι και ΙΙ για χορήγηση αυτονομίας στο Ντονμπάς, που –όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα οι δήθεν «εγγυητές τους», Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Ποροσένκο– έγιναν μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ουκρανία.

Ας είναι, όμως: πολλοί Ελληνες, αλλά και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνάνθρωποί μας φαίνεται πως εξακολουθούν να προτιμούν ακόμη τα εύπεπτα, μανιχαϊστικά αφηγήματα της δυτικής προπαγάνδας περί «καλής και δημοκρατικής Ουκρανίας» και «βάρβαρης και αυταρχικής Ρωσίας», αντί να δουν κατάματα την απείρως πιο περίπλοκη και άβολη για τους προσκυνημένους κρατούντες πραγματικότητα. Κάτι που φυσικά ισχύει και ανάποδα, για τα εξίσου ασπρόμαυρα, «φως - σκοτάδι», ρωσικά προπαγανδιστικά «στόρι», που καταπίνουν αμάσητα οι Ρώσοι πολίτες. Δυστυχώς, το μόνο που συνδέει τα δύο αφηγήματα είναι η απόλυτη δαιμονοποίηση και εν τέλει η φασιστική απαγόρευση των ειδησεογραφικών μέσων της άλλης πλευράς.

Οπως και να ’χει, το βέβαιο είναι πως έχουμε μπει για τα καλά σε έναν τρομερό καινούργιο κόσμο. Οπως έγραψα εν θερμώ πέρσι, εκείνο το τρομερό πρωινό της εισβολής: «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας είναι γεγονός, οι οπλοβιομηχανίες και οι πετρελαιάδες τρίβουν τα χέρια τους και τη λυπητερή την πληρώνουμε όλοι μας, μέσα από την ανατίμηση των σημαντικότερων για την καθημερινότητα αγαθών, τα νέα προσφυγικά κύματα και φυσικά τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο μιας νέας “ισορροπίας του τρόμου”. [...] Το σίγουρο είναι πως η Ουκρανία ήταν και είναι το σφάγιο που θυσιάστηκε ώστε να εξασφαλιστεί η εκ νέου διχοτόμηση του πλανήτη σε δύο πολεμικά στρατόπεδα και για να γίνει αναπόδραστη η νέα κούρσα των εξοπλισμών και του διαγουμίσματος των πρώτων υλών στο όνομα της “ελευθερίας”».

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές και «τρέχουν» πια με καταπληκτικές ταχύτητες, καθώς ο ιστορικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί. Δεν είναι υπερβολή, νομίζω, να ισχυριστεί κανείς –όπως έχω επανειλημμένα αποτολμήσει αυτή τη χρονιά– ότι η Ουκρανία είναι ένα μόνο μέτωπο στο πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικό Μεγάλο Παιχνίδι της παγκόσμιας ηγεμονίας, που άρχισε πολύ πριν από το 2014 και σίγουρα δεν θα τελειώσει με τον τερματισμό της τρέχουσας ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Οπως ομολόγησε πριν από λίγες μέρες στο Μόναχο ο αμίμητος Μπορέλ, αυτός ο άτιμος ο Παγκόσμιος Νότος δεν πείθεται από το δυτικό αφήγημα και είτε παραμένει ουδέτερος είτε συμπαρατάσσεται ανοιχτά –άκου να δεις!– με τη Ρωσία. Μάλλον θα φταίνε όλοι αυτοί οι αιώνες ιμπεριαλισμού και αποικιοκρατίας... Κίνα και Ινδία, οι δυο πιο πολυάνθρωπες χώρες του κόσμου, αλλά και οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν ή ετοιμάζονται να μπουν στην παρέα των BRICS, όχι μόνο δεν γυρίζουν την πλάτη στη Μόσχα, αλλά «καταπίνουν» ευχαρίστως το περισσευούμενο ρωσικό πετρέλαιο, γκάζι και μέταλλα που αρνείται πια να αγοράσει η Ευρώπη. Η οποία, κακά τα ψέματα, αυτοκτονεί οικονομικά και ουσιαστικά ζητωκραυγάζει την ίδια την αποβιομηχάνισή της, στρεφόμενη για την (πανάκριβη πλέον) ενεργειακή τροφοδοσία της σε γνωστά δημοκρατικά και φιλειρηνικά καθεστώτα όπως η Σαουδική Αραβία και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου. Αν και μακράν ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το διατεταγμένο ευρω-ρωσικό ενεργειακό διαζύγιο, που ολοκληρώθηκε με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, είναι φυσικά οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Θέλετε δυο χαρακτηριστικά, «μικρά» παραδείγματα, από αυτά που δεν ακούσατε στα δελτία ειδήσεων; Πριν από λίγες μέρες, που λέτε, ολοκληρώθηκε στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής η πρώτη κοινή αεροναυτική άσκηση της χώρας με τη Ρωσία και τη Κίνα, στην οποία πήρε μέρος και η ολοκαίνουργια ρωσική πυραυλοφόρος φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ», οπλισμένη με τους υπερσύγχρονους και ακατάρριπτους πολυ-υπερηχητικούς πυραύλους «Ζιρκόν» – ειδικά σχεδιασμένους για τη βύθιση αμερικάνικων αεροπλανοφόρων. Και την ίδια στιγμή το δύστυχο Ιράκ, θέατρο δυο διαδοχικών εισβολών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς, έδωσε μια ακόμη μαχαιριά στη μονοκρατορία του δολαρίου, ανακοινώνοντας (όπως είχαν κάνει πρόσφατα Σαουδάραβες και άλλα αραβικά κράτη-«βενζινάδικα») πως δέχεται πλέον την πληρωμή σε κινεζικά (πετρο)γουάν για το διμερές εμπόριο πετρελαιοειδών με την Κίνα – λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στο Πεκίνο, όπου υπέγραψε με τον Σι Τζινπίνγκ περισσότερες από είκοσι στρατηγικού χαρακτήρα οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
«Ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει ήδη αρχίσει»
Κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος ο Εμανουέλ Τοντ είναι στα 71 του ένας από τους πιο πολυπράγμονες, προκλητικούς και σε κάθε περίπτωση ενδιαφέροντες Ευρωπαίους διανοητές
«Ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει ήδη αρχίσει»
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
«Για ένα πουκάμισο αδειανό», αλλά με γεμάτες τσέπες!
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε σύσσωμη στο Κίεβο για να τάξει στον Ζελένσκι κι άλλους λαγούς με πετραχήλια, ενώ απορρίπτει το κύριο ουκρανικό αίτημα για το οποίο έγινε όλη αυτή η καταστροφή.
«Για ένα πουκάμισο αδειανό», αλλά με γεμάτες τσέπες!
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Η ουκρανική σύρραξη πίσω από τη «φούσκα»
Στην πραγματική ζωή, η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 20% των εδαφών της, όπου ζει η πλειονότητα των Ρωσόφωνων κατοίκων της και όπου παραγόταν, μέχρι το 2014, πάνω από το 50% του ουκρανικού ΑΕΠ.
Η ουκρανική σύρραξη πίσω από τη «φούσκα»
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Μερικές δυσάρεστες αλήθειες και μια προσωπική... «ομολογία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διαπιστώνω πως, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι Ελληνες αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να αγνοούν θεμελιώδη στοιχεία για τη συνεχιζόμενη μάχη στο Ντονμπάς και την πρόσφατη ματωμένη ιστορία.
Μερικές δυσάρεστες αλήθειες και μια προσωπική... «ομολογία» για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Μερικά πεισματάρικα γεγονότα για την Ουκρανία
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μιλάνε μόνες τους, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και καταρρίπτουν δραματικά το κίβδηλο δυτικό αφήγημα. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά.
Μερικά πεισματάρικα γεγονότα για την Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας