• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%

Ο Αλέξανδρος Μπίστης είναι συντονιστής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

 • A-
 • A+

H αποτυχία εκλογής ΠτΔ και οι πρόωρες εκλογές αναδεικνύουν το ασφυκτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει το συστημικό μπλοκ εξουσίας, από την κραυγαλέα αποτυχία και τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων. Η σθεναρή κοινοβουλευτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης του Αντ. Σαμαρά οδήγησαν στην επίσπευση των εξελίξεων και την πτώση της τρίτης μνημονιακής κυβέρνησης της χώρας.

Μοιάζει, έτσι, να δικαιώνεται η λογική του «ώριμου φρούτου», που καλλιεργούσε τον εφησυχασμό πως τα μπλοκ συμφερόντων που εκπροσωπούνταν από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση θα παραδοθούν στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι απλά, θεσμικά και, ασφαλώς, κοινοβουλευτικά. Μια τέτοια λογική προϋποθέτει πως, πλέον, τα συγκεκριμένα μπλοκ δεν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ σοβαρό κίνδυνο για τα συμφέροντά τους.

Με βάση τις συνεδριακές αποφάσεις και τις προγραμματικές εξαγγελίες του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ακίνδυνος είναι γι’ αυτά τα συμφέροντα. Γι’ αυτό, εκτός της ακατάσχετης μπουρδολογίας και κινδυνολογίας, εκμεταλλεύονται το έλλειμμα αξιοπιστίας των κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ μη εξαιρουμένου, αγωνιώντας να πλήξουν το πιο ισχυρό, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτο σημείο του: το ηθικό του πλεονέκτημα, που απορρέει από την ταξική μεροληψία του προγράμματός του, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα και τη συλλογική λειτουργία του. Υποδαυλίζοντας τη λογική τού «όλοι ίδιοι είναι», ενισχύουν την αντιπολιτική στάση, την απογοήτευση, την αποχή και την ιδιώτευση.

Απέναντι στον ζόφο που αναβλύζει από την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού τοπίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, διαχωρίζοντας ρητά τη θέση του και προτάσσοντας τη διαφορετικότητά του χωρίς αναστολές: ο σεβασμός στη Δημοκρατία οφείλει να είναι ορατός κατ’ αρχάς στο εσωτερικό του, δηλαδή στην προάσπιση των συλλογικών λειτουργιών, των καταστατικών προβλέψεων και των συνεδριακών αποφάσεων του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη δύναμη της γνώσης, που αγωνίζεται για την κοινωνική χειραφέτηση. Αυτή η μάχη θα κρατήσει πολύ και δεν κερδίζεται μόνο με κοινοβουλευτικές διεργασίες και συμμαχίες, χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση και συμμετοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας το ηθικό πλεονέκτημά του κόντρα στην απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων, μπορεί να δημιουργήσει ζωτικό χώρο και να καλέσει τον κόσμο να σαρώσει την πολιτική σαβούρα και τις κάθε λογής μαφίες που λυμαίνονται τη χώρα επί δεκαετίες.

Στην παρούσα συγκυρία μόνον η απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την υλοποίηση των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως οι -απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου- συμμαχίες και διευρύνσεις δεν θα νοθεύσουν το ηθικό του πλεονέκτημα. Διεύρυνση και συμμαχίες με όσους/ες έγκαιρα και με συνέπεια διαχώρισαν τη θέση τους από τις μνημονιακές επιλογές και διάλεξαν στρατόπεδο, ανεξαρτήτως προέλευσης, εξυπηρετούν τον στόχο.

Αντίθετα, πιθανές συνεργασίες με φθαρμένο πολιτικό προσωπικό ή με όσους επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους ρόλο «μπαλαντέρ», τον δυσχεραίνουν και απομακρύνουν το ενδεχόμενο συγκρότησης ισχυρής κυβέρνησης της Αριστεράς. Είναι σαφές ότι η ταξική πάλη διεξάγεται και στο εσωτερικό του πολυσυλλεκτικού, πλέον, ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, ο κίνδυνος «εκπασοκισμού» δεν πηγάζει από τις όποιες διευρύνσεις αλλά από την απαξίωση της συλλογικής λειτουργίας του, εν όψει «εξουσίας».

* Πολιτικός επιστήμονας, συντονιστής Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού / Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
Δυστυχώς, οι σημερινοί αρχηγοί της Ν.Δ. και (ουσιαστικά) του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχάσει ο λαός τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους και οι προκάτοχοί τους την 35ετία 1974-2009, καθώς και οι ίδιοι τη...
Κυβερνήσαντες και κυβερνώντες αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην παίζετε με τους συνταξιούχους
Σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα της ελληνικής κοινωνίας, την περικοπή των συντάξεων από το 2019 που εντάσσεται σε μνημονιακό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, δίνουν ρέστα το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί...
Μην παίζετε με τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδιαπέραστα τείχη
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να διαπεράσει τα τείχη πίσω από τα οποία έχουν οχυρωθεί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του...
Αδιαπέραστα τείχη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο χρόνια από το «όχι» στο δημοψήφισμα
Δυο χρόνια από το δημοψήφισμα, το μεγάλο «Οχι» της 5ης Ιουλίου 2015 παραμένει η σημαντικότερη αγωνιστική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης. Το γεγονός ότι μία βδομάδα αργότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., με τη...
Δύο χρόνια από το «όχι» στο δημοψήφισμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
Η κοινωνία ξέρει ότι η τωρινή διαπραγμάτευση είναι μια μάχη αποτροπής της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Και είναι, δικαιολογημένα, αμφίθυμη. Καταλαβαίνει –με τον δικό της τρόπο– ότι η έξοδος από την έρημο της...
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας