Λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, η Ουάσινγκτον διαμήνυσε στην Τεχεράνη ότι ενημερώθηκε από το Τελ Αβίβ αμέσως μετά την εκτόξευση.
Το μήνυμα δεν επιδέχεται παρερμηνείες: αν το ξέραμε θα σας είχαμε ειδοποιήσει και γι’ αυτόν τον λόγο ο Νετανιάχου δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ εγκαίρως.
Προχθές έγινε γνωστό ότι το Ιράν ειδοποίησε την Τουρκία για την επικείμενη επίθεση στο Ισραήλ και στη συνέχεια, η Αγκυρα ειδοποίησε την Ουάσινγκτον.
Μέσα σε ένα εξάμηνο, ένα νέο τοπίο διαμορφώθηκε στη Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές το Ισραήλ και το Ιράν και μεσολαβητή-επιδιαιτητή τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των ΗΠΑ, που μέχρι πριν από λίγο καιρό έδιναν την εικόνα μιας μεγάλης δύναμης σε αποδρομή από την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Αν οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος, ο επόμενος στη σειρά είναι το Ιράν, που αναζητά εξομάλυνση των σχέσεών του με την Ουάσινγκτον από τις αρχές του 2013, όταν άρχισαν οι μυστικές συνομιλίες των δύο πλευρών στο Ομάν.
Από τότε, στην πρώτη πρωθυπουργική του θητεία μέχρι και σήμερα, ο Νετανιάχου κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ και με τη Δύση.
Από την επόμενη μέρα της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ ο Νετανιάχου προσπαθεί να εμπλέξει το Ιράν στη σύγκρουση με κάθε δυνατό μέσο.
Το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η Τεχεράνη θα ήταν η εμπλοκή σε μια περιφερειακή πολεμική σύγκρουση.
Το Ιράν εξομάλυνε τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία ύστερα από μεσολάβηση της Κίνας και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής του Αραβομουσουλμανικού Κόσμου στο Ριάντ.
Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια το Ιράν είναι έτοιμο να δεχθεί διεθνή έλεγχο στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις έναντι της αναγνώρισης των ζωτικών του συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
Ο Νετανιάχου και τα μικρά ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα που τον στηρίζουν δεν θέλουν την παρουσία του Ιράν στη Μέση Ανατολή με ή και ακόμη χωρίς πυρηνικά όπλα.
Πρόκειται για μια στάση που σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ.
Το σενάριο μετωπικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι αδιανόητο και δεν πρέπει να συγχέουμε την εγγύηση της ασφάλειας που παρέχουν οι ΗΠΑ με τη στήριξη άνευ όρων που δεν υπάρχει στη διεθνή σκηνή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας