Ένας ιδιαίτερα ιστορικός χώρος στη βορειοανατολική Αττική είναι ο χώρος των πρώην Φυλακών Ωρωπού, εκεί όπου ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το «Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις».
Οι πρώην Φυλακές βρίσκονται σήμερα προ των πυλών ριζικών αλλαγών, μεταξύ αυτών, πιθανώς, και της ιστορικής τους φυσιογνωμίας. Ήδη, από το καλοκαίρι του 2015, η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την «Πολιτών πρωτοβουλία για τον πολιτισμό και το περιβάλλον», είχε τεθεί στο δημόσιο διάλογο.
Αργότερα, το 2018, η Γενική γραμματέας Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης γνωστοποιεί τις προθέσεις του Υπουργείου για τη δημιουργία ενός Κέντρου διεθνούς εμβέλειας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2020 το κεντρικό Κράτος παραχωρεί τη χρήση του Ιστορικού χώρου στο Δήμο Ωρωπού με τον όρο να μετατραπεί σε «Κέντρο ιστορίας, δημοκρατίας και δομών πολιτισμού». Τα ανθρώπινα δικαιώματα φεύγουν από το επίκεντρο, και εμφανίζεται ο όρος «δομές πολιτισμού». Ένας όρος που συμπεριλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.
Σήμερα η Δημοτική αρχή παρουσιάζει το σχέδιο αξιοποίησης του χώρου, ένα σχέδιο που προσπαθεί να χωρέσει ό,τι λείπει από το πολιτιστικό τοπίο του Ωρωπού μέσα στον περιορισμένο χώρο των ιστορικών πρώην Φυλακών. Μία «ποικιλία» που θα περιλαμβάνει αρχαιολογικό μουσείο, θέατρο, μικρή βιβλιοθήκη, μίνι συνεδριακό κέντρο, γραφεία και αναψυκτήριο. Ένα ποτ-πουρί σημαντικών έργων πολιτισμού, που θα έπρεπε να γίνουν οργανωμένα και ολοκληρωμένα σε διαφορετικούς, όμως, χώρους.
Η διεθνής εμβέλεια ενός οργανωμένου κέντρου για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να χάνεται οριστικά, όπως και η ευκαιρία να κρατήσει ο χώρος την ιστορική του ταυτότητα και να συνδέει το παρελθόν, την τιμωρία των ανθρώπων για τις ιδέες και τα πολιτικά τους φρονήματα με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, σήμερα, στη σύγχρονη εποχή! Με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, των προσφύγων, των παιδιών, των μειονοτήτων.
Απομακρύνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα Κέντρο με εκπαιδευτικές δράσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, με πρωταγωνιστές τη Διεθνή Αμνηστία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα.
Από Κέντρο δικαιωμάτων και δημοκρατίας σχεδιάζεται να γίνει ένας πολυχώρος χωρίς ταυτότητα, χωρίς να σηματοδοτεί την ιδιαιτερότητα του χώρου, θα έχει περισσότερο τοπικό χαρακτήρα χωρίς να μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σχεδιάζεται σήμερα μια πολιτιστική «πολυφωνία», που θα καλείται να καλύψει τις γενικές ανάγκες του Ωρωπού παραγκωνίζοντας το όραμα της διεθνούς απήχησης. Υπάρχει ακόμα χρόνος για αναθεωρήσεις, για να φανεί το δάσος και όχι το δέντρο κερδίζοντας πίσω τη χαμένη ευκαιρία για τις πρώην Φυλακές Ωρωπού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας