• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 25.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.2°C / 26.7°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή Αγγ. Μπίνη στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+
Η επιστολή και η απάντηση της συντάκτριας.

Σε συνέχεια του άρθρου της εφημερίδας σας με τίτλο «Το Φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων – Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ» που υπογράφει η συντάκτης κ. Αντα Ψαρρά και δημοσιεύθηκε στις 13.12.2021, αναφορικά με τη διοργάνωση του 1ου Φόρουμ Ακεραιότητας που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και προς αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το άρθρο βρίθει ψευδών ειδήσεων, ανακριβειών και συκοφαντιών, που προσβάλλουν την υπόληψη και τον επαγγελματισμό του συνόλου των στελεχών της Αρχής που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Η συντάκτης, μεταξύ πολλών άλλων, κατηγορεί την ΕΑΔ για «άλλη μια γκλάμουρους παρωδία». Θα θέλαμε λοιπόν να την ενημερώσουμε ότι το 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, υλοποιήθηκε με ελάχιστο κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο, χωρίς καμία περιττή πολυτέλεια ή σπατάλη [...] Παράλληλα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τη συντάκτη ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας της Αρχής, όπως αυτοί ρητά ορίζονται στον ιδρυτικό της Νόμο, αποτελεί η Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα και τη διαφάνεια. Αρα η Ε.Α.Δ. οφείλει, βάσει του νόμου 4622/2019, να υλοποιεί παρόμοιες με το Φόρουμ δράσεις.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε τη συντάκτη του άρθρου, η οποία εγκαλεί την ΕΑΔ για απουσία αντιλόγου στο Φόρουμ και υποστηρίζει «το σύνολο των ομιλητών ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης», ότι το 50% των ομιλητών ήταν μη κυβερνητικά στελέχη, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος/ΕΛ.ΑΣ, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών/ΕΛ.ΑΣ. και ενώσεις επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Εσωτερικού Ελέγχου και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Επίσης, η Αρχή, στο στάδιο της προετοιμασίας του Φόρουμ και τηρώντας απαρέγκλιτα τον ανεξάρτητο ρόλο της επικοινώνησε με πέντε τουλάχιστον πρωτοκλασάτα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης προκειμένου να τα προσκαλέσει, ώστε να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στις εργασίες του Φόρουμ. Δυστυχώς κανένα από αυτά δεν απάντησε θετικά παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες της ΕΑΔ. Αυτό άλλωστε θα μπορούσε πολύ εύκολα να το είχε επιβεβαιώσει και η ίδια η συντάκτης της εφημερίδας σας αν είχε τηρήσει, έστω και στο ελάχιστο, τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα σας και η συγκεκριμένη δημοσιογράφος στοχοποιεί με ψευδείς και ανυπόστατες ειδήσεις το πολυεπίπεδο έργο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Δεν αρνούμαστε την κριτική και τον έλεγχο, τουναντίον μάλιστα, επιδιώκουμε τη συστηματική επιτήρηση των δράσεών μας και τη δημόσια λογοδοσία. Ομως οι χαμηλού επαγγελματισμού και μηδενικής αξιοπιστίας μέθοδοι που συχνά μετέρχεται η συντάκτης σας δεν συνάδουν ούτε με τις αξίες της ελευθεροτυπίας, και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας, αλλά ούτε υπακούν στις υψηλές απαιτήσεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των σύγχρονων προκλήσεων και των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της χώρας και άρα τους αναγνώστες σας.

Οσον αφορά στους ανακριβείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς της για τη δήθεν απομάκρυνση «μη αρεστών Επιθεωρητών», την παρακαλούμε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Αρχή επισυνάπτοντας τα σχετικά στοιχεία. Για πολλοστή φορά αναφέρεται δολίως και παρανόμως σε υποθέσεις προκαταρκτικών εξετάσεων, που διενεργούνται υπό την εποπτεία των αρμόδιων Εισαγγελικών Λειτουργών και επομένως η οποιαδήποτε εμπλοκή και επικοινωνία σχετικά με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση είναι παράνομη. Μάλλον η δημοσιογράφος σας έχει κάποιες πρότερες εμπειρίες που της δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τις εφαρμοστέες διατάξεις και το πλαίσιο νομιμότητας.

Τέλος, όσον αφορά στις «καταγγελλόμενες» υποθέσεις, καλούμε τη δημοσιογράφο να καταθέσει στην ΕΑΔ αλλά και στις Εισαγγελικές Αρχές τα σχετικά στοιχεία. Την ενημερώνουμε δε, για πολλοστή φορά, ότι στην ΕΑΔ υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης των καταγγελιών. Την καλούμε, εκ νέου, να έρθει στην Αρχή, για να της αναλύσουμε από κοντά τι σημαίνει διαφάνεια και επαγγελματισμός στην επιχειρησιακή αυτή λειτουργία.


Η απάντηση της συντάκτριας

Για πολλοστή φορά, ο κ. διοικητής επιλέγει να απαντήσει με υβριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντικά υπονοούμενα όχι μόνο για μένα αλλά και για τους προκατόχους του Γενικούς Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Εναν δηλαδή διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό που ο πρωθυπουργός κατάργησε, εφόσον απαγορευόταν από την Ε.Ε. να οδηγήσει σε παραίτηση τον ήδη υπηρετούντα επικεφαλής, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε την ΕΑΔ, διόρισε αλλά και μονιμοποίησε τον διορισμό του κ. Μπίνη.

Αντιπαρέρχομαι το ύφος του κ. διοικητή, σημειώνοντας απλώς ότι προδίδει το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος έναν θεσμό που θα έπρεπε να θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης σύμμαχό του και να αντλεί απ’ αυτά στοιχεία για τις δικές του ενέργειες. Ο ίδιος πρώην σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη διορίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά στον ΟΟΣΑ και ζώντας στο εξωτερικό ίσως δεν παρακολουθούσε τον Τύπο έτσι ώστε να γνωρίζει ότι οι δημοσιογράφοι καλύπτουν συνήθως συγκεκριμένους τομείς. Επίσης το «γκλάμουρους» -μια και καλά γνωρίζει την αγγλική ο governor- δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλα έξοδα σε μια διοργάνωση, αλλά μεγαλόσχημες παρουσίες και υπερβολική προβολή. Για την ακρίβεια ποτέ άλλοτε διοικητές Ανεξάρτητων (υποτίθεται) Αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών δεν διοργάνωσαν φιέστες με το μισό υπουργικό συμβούλιο και τους Γ. Γραμματείς μιας κυβέρνησης. Αλίμονο!

Αν ένας απλός πολίτης παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ημερίδα θα αντιληφθεί ότι όχι μόνο δεν υπήρξε κανένας απολύτως αντίλογος και καμιά επισήμανση για τις κυβερνητικές πρακτικές που κάθε άλλο παρά αποπνέουν ακεραιότητα, αλλά μόνο ένας συνεχής αυτοθαυμασμός για την ΕΑΔ και τις καλές σχέσεις της με τα υπουργεία. Ακόμα και οι παριστάμενοι 2 δημοσιογράφοι ανήκαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Μπίνης δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει και τη δεύτερη σελίδα του ρεπορτάζ που αναφερόταν σε συγκεκριμένες υποθέσεις που οφείλει να ελέγξει ο διοικητής και η ΕΑΔ. Μέχρι σήμερα οι προκάτοχοί του και οι επιθεωρητές που διεξήγαγαν τις έρευνες και συνέτασσαν τα πορίσματα ενημέρωναν -ως όφειλαν- τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη για τις υποθέσεις που ελέγχονταν ή και για τα βασικά συμπεράσματά τους που στη συνέχεια διαβιβάζονταν στους εισαγγελείς. Ο κ. Μπίνης απαριθμεί μόνο στατιστικά στοιχεία από έρευνα που διενήργησε η δική του υπηρεσία. Ταυτόχρονα όλες οι ανακοινώσεις της ΕΑΔ αφορούν επιβολή προστίμων για τον κορονοϊό και ούτε λέξη για τις καραμπινάτες περιπτώσεις διαφθοράς ή απιστίας που καταγγέλλονται σε δημοσιεύματα ή μέσα στη Βουλή.

Οι απευθείας αναθέσεις και οι κατακερματισμοί δημόσιων έργων παραμένουν άραγε στο απυρόβλητο; Πέρα από τις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες που μας ενημέρωσε ότι ελέγχει η ΕΑΔ, ελέγχονται οι κρατικοί αξιωματούχοι που σκορπούν το λιγοστό χρήμα των δημοσίων ταμείων ή του ταμείου ανάκαμψης σε καθεστώς νεποτισμού, κολλητών και πλήρους αδιαφάνειας; Ο κ. Μπίνης διαστρεβλώνει επίσης το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους ικανούς ειδικούς επιθεωρητές που υπηρετούσαν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν πάρει η ΕΑΔ το τιμόνι τους αλλά τη διοίκηση που ο κ. Μπίνης επέλεξε και διόρισε, παρακάμπτοντας -χάρη και στον κ. Μ. Βορίδη- το σύστημα μοριοδότησης.

Τέλος, αφού η ΕΑΔ έχει τόσο καλή διάθεση να ενημερώσει τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη για ποιο λόγο αρνείται να απαντήσει ακόμα και στα ερωτήματα του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch και γιατί δεν γνωστοποιεί την πορεία συγκεκριμένων ελέγχων; Προφανώς δεν πιέζεται να το κάνει και εδώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ισχυρό είναι το εργαλείο «λίστα Πέτσα». Θυμάται άραγε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με την πίεση των ΜΜΕ να δοθούν γρήγορα πορίσματα για τη Μάνδρα, το Μάτι, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.; Αραγε ολοκληρώθηκαν πορίσματα για τις καταστροφές στην Καρδίτσα, την Εύβοια, την Ηλεία, την πλήρη απουσία για μεγάλο διάστημα λήψης μέτρων για την πανδημία σε ευάλωτα ιδρύματα, το σκάνδαλο της τηλεκπαίδευσης, την απουσία μέχρι πρόσφατα εμβολιαστικών προγραμμάτων στους πρόσφυγες κ.λπ. και ποια είναι τα συμπεράσματα των επιθεωρητών;

Αντα Ψαρρά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο τεύχος του Rolling Stone είναι το καλύτερο
Ερχεται το επόμενο Σάββατο με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και θα βγει με δύο διαφορετικά εξώφυλλα για να διαλέξετε, ένα με τον Nick Cave κι ένα με τη Florence and the machine.
Το νέο τεύχος του Rolling Stone είναι το καλύτερο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»
Νέο εξώδικο απεστάλη στην «Εφ.Συν.» από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αγγελο Μπίνη. Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματά του καθώς και την απάντηση της συντάκτριας.
Νέο εξώδικο του Αγγελου Μπίνη προς την «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Για πολλοστή φορά επανέρχεται (και) με επιστολή ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιμένοντας ότι κάθε κριτική στο έργο της Αρχής έχει στόχο να βλάψει την υπόληψή του.
Επιστολή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας