• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.0°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 4.4°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.4°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.0°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.1°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 7.7°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.0°C / 7.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.8°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  34%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 1.9°C
  4 BF
  64%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.1°C / 1.6°C
  4 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  5 BF
  84%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 7.7°C
  4 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ

 • A-
 • A+
Συζήτηση-παρωδία για την έρευνα της επιτελικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί διαφθοράς. ● Μίλησαν το μισό υπουργικό συμβούλιο, οι συνεργάτες τους και οι συνεργάτες του διοικητή της Αρχής και εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αγγελου Μπίνη. ● Πέρα από τη ζεστή ατμόσφαιρα και τις μεγαλόστομες εισηγήσεις των υπουργών και των επιτελών τους, η ουσία είναι ότι η νεοσύστατη ΕΑΔ δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε ένα πόρισμα.

Σε μια ωραία φιλική ατμόσφαιρα συγκεντρώθηκε πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους την έρευνα της επιτελικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και να μιλήσουν για την ακεραιότητα και τη διαφθορά.

Ενα φόρουμ που μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως άλλη μια γκλάμουρους παρωδία χωρίς απολύτως κανέναν αντίλογο, ενώ το σύνολο των ομιλητών ανήκουν στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης, πλην δύο δημοσιογράφων από φιλοκυβερνητικά μέσα, του προέδρου της ΜΚΟ Praxis και της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Home, Μπεάτε Γκμίντερ, η οποία μίλησε γενικά για την ανάγκη συντονισμού δράσεων με στόχο την ευημερία των πολιτών και για τη σημασία να σώζονται ζωές που κινδυνεύουν.

Μίλησαν το μισό υπουργικό συμβούλιο, οι συνεργάτες τους και οι συνεργάτες του διοικητή της Αρχής και εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αγγελου Μπίνη, ενώ στην τελευταία θεματική με τίτλο «Integrity summit» ανταλλάχτηκαν απόψεις μεταξύ στελεχών λιγοστών ελεγκτικών φορέων (π.χ. εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) αλλά και στελεχών ιδιωτικών ινστιτούτων. Ισως γι’ αυτό δεν δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία ούτε καν τα δικά τους ΜΜΕ.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Αγγ. Μπίνης μάζεψε εκεί όλους τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς για να τους επιστήσει την προσοχή στα φαινόμενα διαφθοράς στα υπουργεία τους, αλλά μάλλον ο λόγος δεν ήταν αυτός! Συχνά πυκνά ο διοικητής επαναλάμβανε πώς «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας» (!) γίνονται δράσεις υπέρ της λογοδοσίας, ενώ απαρίθμησε 15 ημερίδες που έχουν γίνει επί των ημερών του, 12 newsletter και 25 μνημόνια που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΑΔ και υπουργείων.

Μέχρι και μαθήματα για τη λογοδοσία και τη διαφάνεια παρέχει η ΕΑΔ, άσχετο που όταν ένας δημόσιος υπάλληλος προβεί σε καταγγελία επί επιτελικού κράτους απομακρύνεται ή μετατίθεται με συνοπτικές διαδικασίες (π.χ. περιπτώσεις γιατρών και νοσηλευτών που έκαναν συγκεκριμένες καταγγελίες για την απορρύθμιση του ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι φυλακών, ένστολοι κ.α.) Παρόμοια φαινόμενα απομακρύνσεων και υποβάθμισης υπήρξαν και για μη αρεστούς στη διοίκηση της ΕΑΔ επιθεωρητές.

«Εχουμε καθαρό νόμο, καθαρό σχέδιο και δυνατή ομάδα» αναφώνησε ο διορισμένος μόνο με ψήφους της Ν.Δ. κ. Μπίνης, βεβαιώνοντας ότι θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα η ΕΑΔ που ο ίδιος διοικεί! («Ενας... governor στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», «Εφ.Συν.» 17.5.2020, «Μοριοδοτούνται διά χειρός Βορίδη οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», «Εφ.Συν.» 23.3.2021).

Η ΕΑΔ, που κατασκευάστηκε από τον πρωθυπουργό και επιβλήθηκε ως μια υδροκέφαλη υπηρεσία-ομπρέλα σε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό θέλοντας να επιδείξει έργο -πέρα από τα πρόστιμα που καθημερινά επιβάλλει για τον κορονοϊό και τον αντικαπνιστικό νόμο-, παρουσίασε και μια δική της έρευνα που προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Για παράδειγμα ενώ το 87% των πολιτών συμφωνεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά που παραμένει μάλιστα ατιμώρητη, ταυτόχρονα εμφανίζονται σε εξίσου μεγάλο ποσοστό (πάνω από 70%) ερωτώμενοι να κρίνουν ως θετικό το έργο τής ΕΑΔ.

Μάθαμε με κάθε λεπτομέρεια για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί (2 εκατ. ευρώ) επί πανδημίας, αλλά και για το «στιβαρό μητρώο» που δημιουργήθηκε για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Για τα κριτήρια αποκλεισμού ΜΚΟ δεν έγινε κανείς σοφότερος μια και μάλλον θυμίζουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Ο νεοδημοκράτης Δ. Καιρίδης ήταν ο μοναδικός βουλευτής που κλήθηκε να μιλήσει. «Οσο προχωρά η πανδημία, αυξάνεται και η απάτη» επισημάνθηκε στο φόρουμ. Τίποτα από όλα αυτά δεν αποδόθηκαν όμως σε σκανδαλώδεις πράξεις που σπαταλούν με πλήρη αδιαφάνεια το δημόσιο χρήμα, με τη Διαύγεια να παραμένει για πολλές πράξεις «απληροφόρητη». Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι έχει λάβει η ΕΑΔ 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.

Για το ποιες δράσεις και με τι ποσά χρηματοδοτήθηκαν δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία. Τόνισε ότι η ΕΑΔ έχει δεχτεί 13.000 καταγγελίες, εκ των οποίων έχουν εξεταστεί 3.000. Οι 5.000 από αυτές αφορούν παράπονα για το ΕΣΥ, αλλά παραμένει φυσικά ζητούμενο το τι ακολούθησε και πόσο ίδρωσε το αυτί του κ. Πλεύρη. Ακόμα και οι ίδιοι οι παρουσιαστές της έρευνας χαριτολόγησαν για τα μεγάλα ποσοστά που εμφανίζουν τους πολίτες να προτιμούν να κάνουν τις καταγγελίες στην ΕΑΔ.

Πέρα όμως από τη ζεστή ατμόσφαιρα και τις μεγαλόστομες εισηγήσεις των υπουργών και των επιτελών τους, η ουσία είναι ότι από τότε που στελεχώθηκε με τους αρεστούς του διοικητή η νεοσύστατη ΕΑΔ δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε ένα πόρισμα, ειδικά στις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την τύχη ολοκληρωμένων πορισμάτων που διαβιβάστηκαν στα χέρια του κ. Μπίνη.

Από την ιστοσελίδα της ΕΑΔ μαθαίνουμε συνεχώς για μεγαλόπνοα σχέδια, ενώ οι σοβαρότατες καταγγελίες, που συχνά συνοδεύονται από επερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή, δεν απασχολούν καθόλου την επίσημη ιστοσελίδα, ούτε άλλωστε και οι αποκαλύψεις του ανεξάρτητου Τύπου. Ούτε καν στις ερωτήσεις του ανεξάρτητου φορέα Vouli Watch δεν απαντάει η ΕΑΔ, όπως οφείλει, με αποτέλεσμα να έχουν προσφύγει τα μέλη του στη Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο νέος τρόπος αντίληψης για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια. Τα πραγματικά στοιχεία διαψεύδουν τα ενθουσιώδη αφηγήματα, ενώ τα ΜΜΕ Πέτσα έχουν ξεχάσει ακόμα και τη λέξη διαφθορά.

Κι όλα αυτά όταν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4622/2019 που διέπει τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του επιτελικού κράτους, να διερευνά κατά την υλοποίηση πράξεων τη νομιμότητα και την ορθή εφαρμογή τους, καθώς και τη συμμόρφωση των οργάνων και των φορέων της δημόσιας διοίκησης κατά την εφαρμογή των πράξεων αυτών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τη σύννομη λειτουργία τους.

Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ

H κυβέρνηση της Ν.Δ. από την αρχή της θητείας της προχώρησε σε ακυρώσεις διαγωνισμών (π.χ. ταυτότητες, δημόσια έργα κ.ά.) που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και με το βολικό πρόσχημα της πανδημίας προσέφυγε σε πολλές απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έχουν γίνει κανόνας και στα υπουργεία. Τον Φεβρουάριο του 2021 το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθέτησε για την αύξηση των χρηματικών ορίων στις απευθείας αναθέσεις, ακόμα κι αν αυτές αφορούν εντελώς άσχετα με την πανδημία δημόσια έργα.

Οι απευθείας αναθέσεις από το όριο των 20.000 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 60.000 ευρώ. Η πρακτική αυτή οδήγησε σε καταστάσεις που υποκρύπτουν σκάνδαλα, ενώ συχνά κατέληξαν σε φιάσκο των επιχειρούμενων δράσεων (π.χ. προγράμματα τηλεκατάρτισης, τηλεκπαίδευση κ.λπ.). Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) έχει ασκήσει τις αρμοδιότητές της, εάν έχουν υπάρξει καταγγελίες για τα θέματα που προκύπτουν από τις υποθέσεις αυτές, πώς αξιολογήθηκαν, εάν έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Θα αναφερθούμε σε ελάχιστες χαρακτηριστικές υποθέσεις που προέκυψαν από δημοσιεύματα του Τύπου, δημόσιες καταγγελίες και άσκηση μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν γίνει παρατυπίες, παραλείψεις, κατατμήσεις φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καταχρηστικές ερμηνείες διατάξεων, υπερβάσεις του θεσμικού πλαισίου ή και σοβαρές παρανομίες. Η κορωνίδα των σκανδαλωδών και άνευ κριτηρίων «αναθέσεων» έργου αφορά προφανώς τα ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν με τα γνωστά κριτήρια Πέτσα.

1. Μεθοδεύσεις και απευθείας αναθέσεις καταγγέλθηκαν για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., στην οποία η Αθηνά Χατζηπέτρου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος. Για το έργο μεταστέγασης των γραφείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας επελέγη το κτίριο των γραφείων του πρώην ΔΟΛ. Η κ. Χατζηπέτρου πέτυχε με τη δική της διπλή ψήφο την αλλαγή του πλαισίου των απευθείας αναθέσεων, παρά την υπαρκτή διαφωνία μελών του Δ.Σ., με τριπλασιασμό των ορίων που έγινε 13 ημέρες πριν από την πρόσκληση για το έργο.

Τρεις συγκεκριμένες εταιρείες εισπράττουν ποσά συνολικού ύψους 480.000 ευρώ με κατάτμηση του ίδιου ενιαίου έργου. Οι δύο έχουν κοινή έδρα και εναλλασσόμενα μέλη στο Δ.Σ., ενώ η τρίτη έχει κύριο αντικείμενο εργασιών δωμάτια στο Κουφονήσι. Η αγορά επίπλων με απευθείας ανάθεση στοίχισε 64.400 ευρώ, εκμισθώθηκαν δύο πολυτελή αυτοκίνητα εκτός ορίων προβλεπόμενου κυβισμού και τιμής αγοράς. Στη συνέχεια δε έγινε πρόσληψη της Κατερίνας Πολύζου, εμπλεκόμενης στην υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ και διωκόμενης σε βαθμό κακουργήματος (για απιστία σε βάρος του Δημοσίου).

2. Ενα μέρος από τις προστατευτικές μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές, κόστους 6 εκατομμυρίων, αρχικά έκρυβαν ολόκληρο το πρόσωπο. Η υπόθεση χρειάζεται διερεύνηση μια και μεγάλο μέρος των χρημάτων φέρεται (σύμφωνα με δημοσιεύματα) να διατέθηκε στην εταιρεία στενού φίλου του πρωθυπουργού. Το ίδιο συνέβη με τις μάσκες και στην ανάθεση σε άλλη «φιλική» εταιρεία που μέχρι τότε δεν παρήγε μάσκες, ενώ στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα από αυτές αποσύρθηκε επειδή κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον.

3. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες και οι αντίστοιχες συμβάσεις του υπουργείου Παιδείας καταγγέλθηκαν για παρατυπίες, παρανομίες και αδιαφανείς επιλογές. Για παράδειγμα, η υπόθεση της σύμβασης Cisco και η σκανδαλώδης διαχείριση και παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων πολιτών. Στην καθυστερημένη κατά έναν χρόνο δημοσίευση της σύμβασης για την τηλεκπαίδευση αποκαλύφθηκε ότι το Webex που παρείχε η Cisco όχι μόνο δεν ήταν δωρεάν αλλά το ελληνικό κράτος πλήρωσε δύο εκατ. ευρώ.

4. Η διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, αναθέτει συστηματικά το έργο της σίτισης των φοιτητών για εστίες ευθύνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε τρεις εναλλασσόμενες εταιρείες με πλήρη κατάτμηση του έργου σίτισης των φοιτητών και με σειρά αλλεπάλληλων απευθείας αναθέσεων για εξοπλισμούς. Επί έναν χρόνο οι συγκεκριμένες απευθείας αναθέσεις γίνονταν κάθε δύο ημέρες στην ίδια εταιρεία. Στενά «φιλική» εταιρεία (εμπορίου ξυλείας, επίπλων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρικών συσκευών) αναλαμβάνει συνολικά 13 τέτοια έργα, με τα αντίστοιχα ποσά να υπερβαίνουν τις 700.000 ευρώ.

5. Απευθείας ανάθεση 250.480 ευρώ για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των «Ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω του κορονοϊού», για τη δημοσιότητα του κυβερνητικού προγράμματος παροχής tablets στους μαθητές. Το έργο δεν αφορά καθαυτό το πρόγραμμα επιδότησης μαθητών για αγορά εξοπλισμού (το voucher των 200 ευρώ), αλλά την επικοινωνιακή διαχείρισή του προς όφελος του υπουργείου Παιδείας, με την προβολή της δράσης του ΥΠΑΙΘ. Επιπλέον απευθείας ανάθεση σε εταιρεία 700.000 ευρώ για την εκπόνηση υλικού βιντεομαθημάτων, όταν την ίδια δουλειά, διαθέτοντας άριστο εξοπλισμό, μπορούσε να κάνει πολύ οικονομικότερα η δημόσια τηλεόραση που διαθέτει εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

6. Χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διενέργειας ενημερωτικής καμπάνιας, εξειδικευμένης και ψηφιακής, που θα ενημερώνει πολίτες στο Αφγανιστάν και σε τρίτες χώρες για τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα μέσω των αφγανικών social media. Η απευθείας ανάθεση έγινε ενώ τα ΜΜΕ της χώρας τελούσαν ήδη υπό καθεστώς επιβολής και ελέγχου από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το έργο ανέλαβε εταιρεία που συμπτωματικά ιδρύθηκε αμέσως μετά την υπουργοποίηση του Νότη Μηταράκη. Τον Νοέμβρη του 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης λόγω... πανδημίας προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες στην προκήρυξη του έργου τεχνολογικής αναβάθμισης και διασύνδεσης των προσφυγικών δομών μεταξύ τους και με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη, με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ. Ενας fast track διαγωνισμός με προθεσμία 15 ημέρες και ολοκλήρωση σε 6! Το σύστημα θα ελέγχει στην πραγματικότητα τις δραστηριότητες και τις κινήσεις των φιλοξενούμενων στις δομές.

7. Για το Τηλεφωνικό Κέντρο Επικοινωνίας -1555- του υπουργείου Εργασίας με τη δικαιολογία της πανδημίας έγινε απευθείας διαπραγμάτευση και εντός πέντε ημερών ανάθεση του έργου στη μοναδική εταιρεία που συμμετείχε από τις πέντε που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον. Από τα 12.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού, τα 4.000.000 σχεδόν διατέθηκαν «για την ενημέρωση του κοινού», δηλαδή σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με ανάλογα της «λίστας Πέτσα» αδιαφανή κριτήρια.

8. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, έγινε από την ΟΣΥ Α.Ε. η μίσθωση των 293 μεταχειρισμένων λεωφορείων με κόστος ενοικίασης λίγο χαμηλότερο από το αντίστοιχο αγοράς ίδιου αριθμού καινούργιων οχημάτων. Η δαπάνη για 4 χρόνια ενοικίασης ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ, ενώ τα οχήματα είναι 10ετίας ή 12ετίας, έχοντας καταγράψει πάνω από 500 χιλιάδες χλμ. Ηδη πολλά βρίσκονται με βλάβη στα αμαξοστάσια.

9. Παροιμιώδης η προμήθεια των self tests από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία του υπ. Προ.Πο. Οπως κατήγγειλαν οι φαρμακοποιοί, έχουν παραβιαστεί κατάφωρα οι όροι του αντίστοιχου διαγωνισμού του ΕΟΔΥ και διατέθηκαν στα φαρμακεία, αντί για self tests, rapid tests, εντελώς ακατάλληλα ως αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αναγκαία η διερεύνηση των διαδικασιών υλοποίησης των παραγγελιών από τις εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε σε 7 ημέρες!

10. Παροιμιώδεις, τέλος, οι πανάκριβες προμήθειες της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, αλλά και οι ανακαινίσεις του Κ. Τσιάρα (που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.») από «φιλικές», νεοσύστατες ή άλλου αντικειμένου εταιρείες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος
Ερωτηματικά γιατί οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιδίδονται σε σαφάρι για τα κορονοπρόστιμα, εις βάρος των κύριων καθήκοντων τους, που είναι ο έλεγχος των καταγγελιών για διαφθορά, κακοδιοίκηση...
Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στελεχώνουν τη Γενική Αρχή Διαφάνειας χωρίς... διαφάνεια
Σε «οικογενειακό» κλίμα και εν μέσω πανδημίας το κράτος με υπουργική απόφαση καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αίτηση στελέχωσης της Γενική Αρχή Διαφάνειας.
Στελεχώνουν τη Γενική Αρχή Διαφάνειας χωρίς... διαφάνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!
Περιχαρής ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε για επικοινωνιακούς λόγους ένα περιφρονημένο από τον ίδιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης «Σπίτι του Παιδιού».
Η 12χρονη στη ΓΑΔΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Σπίτι του Παιδιού»!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΑΔ απορρίπτει τώρα και δικαστικές αποφάσεις
H Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την οποία ίδρυσε στα δικά της μέτρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιφυλάσσει καθημερινές εκπλήξεις στην κοινωνία των πολιτών και στους φορείς που τη συγκροτούν.
Η ΕΑΔ απορρίπτει τώρα και δικαστικές αποφάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας