• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 5.2°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 3.3°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -5.1°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο διαγωνισμός για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες παραμένει στα αζήτητα

 • A-
 • A+

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος έκδοσης εκατοντάδων παράνομων ταυτοτήτων (τουλάχιστον 200) και εγγράφων ασφαλείας (τουλάχιστον 135 διαβατήρια, 42 άδειες οδήγησης κ.λπ.) με εμπλοκή αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ιδιωτών διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό. Πάνω από 190 άτομα φαίνεται να εμπλέκονται, ήδη τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν προφυλακιστέα και η δικαστική διερεύνηση είναι μόλις στην αρχή. Το έλλειμμα ασφαλείας που αναδεικνύεται είναι τεράστιο.

Η επιτυχία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας στην εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αδιαμφισβήτητη και δικαιώνει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συστήσει τη συγκεκριμένη ενιαία, αυτοτελή και ειδική υπηρεσία (άρθρο 21 του Ν. 4613/2019). Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μείνει στη νομοθέτηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά τάχιστα είχαμε καταρτίσει και το οργανωτικό της προεδρικό διάταγμα, ώστε η Υπηρεσία να είναι άμεσα λειτουργική (Π.Δ. 65/2019).

Ο στόχος που είχε τεθεί τότε για ολιστική αντιμετώπιση και δραστική καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την ενοποίηση των Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, αφενός, και του Λιμενικού Σώματος αφετέρου, αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχης για το Πυροσβεστικό Σώμα και η λειτουργία τους υπό έναν φορέα, με κοινή διοίκηση και ενιαία οργάνωση για όλα τα Σώματα Ασφαλείας, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε αρχικά, σήμερα δικαιώνεται φέρνοντας θεαματικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας και η επιτακτική ανάγκη για προδιαγραφές ασφάλειας στις διαδικασίες έκδοσης αλλά και στις διατάξεις ασφάλειας που θα όφειλαν να έχουν οι –ούτως ή άλλως εύκολα αντιγράψιμες– ελληνικές ταυτότητες και τα έγγραφα ασφαλείας.

Πώς έφτασαν να καταρτίζονται εκατοντάδες παράνομες ταυτότητες στα Τμήματα Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας με συνεργούς δημοσίους υπαλλήλους σε ληξιαρχεία δήμων; Μήπως είναι καιρός να αναθεωρηθεί η αρμοδιότητα έκδοσης ταυτοτήτων αποκεντρωμένα, χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας κατά την έκδοση από τα τοπικά Τ.Α. και Α.Τ.; Εν προκειμένω φαίνεται πως δεν είχαμε απλά περιπτώσεις πλαστογραφίας αλλά κατά παράβαση καθήκοντος κατάρτιση από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας παράνομων ταυτοτήτων, διαβατηρίων κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές ταυτότητες κρίνονται ως οι πλέον επισφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαμηλών προδιαγραφών ασφάλειας και κατακρίνονται διεθνώς ως «ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους». Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται δυστυχώς το κοινώς λεγόμενο ότι... οι διεθνείς κακοποιοί κυκλοφορούν με ελληνική ταυτότητα.

Τι γίνεται, όμως, με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφάλειας, με αυξημένες ψηφιακές προδιαγραφές και ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης στοιχείων που προέβλεπε η Ε.Ε.; Ο διαγωνισμός που έτρεχε επί ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, με τροποποιημένους όρους οδηγώντας σε νόθευση του ανταγωνισμού, μόλις την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019. Εδώ και δυόμισι χρόνια ο διαγωνισμός αγνοείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει το θέμα επανειλημμένα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και εκ νέου με ερώτησή μας στις 25 Νοέμβρη 2021. Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε γιατί άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού, εκτινάσσοντας το κόστος σε βάρος των φορολογουμένων και μειώνοντας τις εταιρίες που μπορούσαν να συμμετέχουν, ούτε γιατί ο διαγωνισμός με πάνω από πέντε παρατάσεις έχει παγώσει.

Αλλωστε δεν υπήρξε αναστολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια οι προσφυγές των εταιρειών που αποκλείστηκαν μένει να κριθούν, αφού καθώς φαίνεται η προγραμματισμένη δικάσιμος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για αυτή τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, αναβάλλεται για 7 Φεβρουαρίου 2022.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση αλλά ούτε καν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και δεν φαίνεται να υπάρχει ανάδοχος δυόμισι χρόνια μετά, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157 οι νέες ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021!

Αντί για τις νέες ταυτότητες και διαβατήρια και τα έγγραφα ασφάλειας νέου τύπου, το μόνο που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι κάποιες εξαγγελίες περί ηλεκτρονικής (απομακρυσμένης) ανανέωσης έως το τέλος του 2021 των διαβατηρίων… παλαιού τύπου. Τι γίνεται, λοιπόν, με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και τα έγγραφα ασφάλειας των 515 εκατομμυρίων ευρώ;

Οι ελληνικές ταυτότητες, τα διαβατήρια και τα έγγραφα ασφάλειας δεν μπορεί να είναι προνομία κυκλωμάτων.

* Βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέρες χωρίς «Αυγή»;
Πόσο απαθείς και πειθήνιοι παρακολουθούμε τα τερτίπια εξουσίας βαρόνων, βαρονέτων και εγκάθετων βαγονέτων σε κομματικά τραινάκια.
Μέρες χωρίς «Αυγή»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο προοδευτικός κόσμος να ξαναγνωρίσει την Αριστερά χωρίς κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό face control
Σε κρίσιμους τομείς κυβερνητικής ευθύνης και στον κρισιμότατο τομέα της Υγείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη –και τα συμφέροντα που την έχουν για βιτρίνα– ακολουθεί πιστά τις ιστορικά, οικονομικά και πολιτικά...
Ο προοδευτικός κόσμος να ξαναγνωρίσει την Αριστερά χωρίς κομματικούς μπράβους και ιδεολογικό face control
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον λαό, χωρίς προκαταλήψεις
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισέρχεται στην τελική φάση της προετοιμασίας του, με την έγκριση από το Πολιτικό Συμβούλιο των συνεδριακών κειμένων.
Για τον λαό, χωρίς προκαταλήψεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά
Αρχές Ιουλίου έγινε με εξαιρετική επιτυχία η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κείμενο της απόφασης περιλαμβάνεται στα κείμενα βάσης του προσυνεδριακού διαλόγου.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας