• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 2.4°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 1.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -2.1°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 5.9°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / 1.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.3°C / 2.5°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξιολόγηση: ήττα των εκπαιδευτικών σε ιστορική προοπτική

 • A-
 • A+

Το πρόβλημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν γίνεται κατανοητό χωρίς συνεκτίμηση της προδικτατορικής, της δικτατορικής και της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Προδικτατορικά, αξιολογούντες και αξιολογούμενοι ήταν αμφότεροι θύματα. Οι πρώτοι λόγω αντικειμενικών δυσχερειών αδυνατούσαν να επιτελέσουν το έργο τους. Οι δεύτεροι στέλνονταν στην περιφέρεια της χώρας για να διδάξουν παντελώς απροετοίμαστοι διδακτικά και παιδαγωγικά, αυτοσχεδιάζοντες εκ των ενόντων.

Κατά τη δικτατορία (1967-74) το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Ο «ακρωτηριασμός» διαπέρασε συνολικά την εκπαίδευση. Οι αξιολογητές θεωρήθηκαν συλλήβδην εκφραστές του καθεστωτικού πνεύματος και κατέπεσαν στην υπόληψη των εκπαιδευτικών.

Στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, στη συνείδηση των εκπαιδευτικών ορθώθηκε γενικότερη αμφισβήτηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ως αντίβαρο των δοκιμασιών του παρελθόντος. Δεν προείχε ως αίτημα η βελτίωση του θεσμού αλλά η κατάργησή του. Ο συνδικαλισμός, με ενιαίο χαρακτήρα τότε, συμπορεύθηκε ως δημιουργός και δημιούργημα του φαινομένου. Κυριάρχησαν πάντως οι απεργιακοί αγώνες μέχρι εξαντλήσεως για την εξασφάλιση στοιχειωδών όρων διαβίωσης.

Στα κατοπινά χρόνια ώς σήμερα συνεχίζονται οι διορθωτικές παρεμβάσεις στη Μέση Εκπαίδευση άλλοτε δειλά, άλλοτε τολμηρά (προγράμματα, βιβλία, σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ.). Ο Επιθεωρητής μετονομάστηκε σε Σχολικό Σύμβουλο για να απαλλαγεί ο θεσμός απ’ ό,τι αρνητικό εξέπεμπε και να δοθεί καινούργιος προσανατολισμός. Νέα πρόσωπα, με γνώσεις, εμπειρία, συγγραφικό έργο (ορισμένοι με βαρύ βιογραφικό), με διάθεση εισήλθαν στη δύσβατη αυτή περιοχή. Οταν η «συνδικαλιστική συνείδηση» κάποιων δεν το άντεχε, η αίθουσα διδασκαλίας ήταν αποκλεισμένη για τον Σχολικό Σύμβουλο. Οταν το άντεχε, ο αξιολογητής ήταν απλός επισκέπτης.

Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται: γιατί το παρακμιακό αυτό φαινόμενο ενδημεί στους εκπαιδευτικούς και τους διασύρει όλους ανεξαιρέτως; Σε ποιο λογικό, δημοκρατικό, νομικό, προοδευτικό και ηθικό έρεισμα εδράζεται η απόρριψη της αξιολόγησης; Στο αλάθητο, στο ανεξέλεγκτο, στο ανεξέλικτο, στο μοναδικό, όταν μάλιστα ο εκπαιδευτικός ελέγχει και αξιολογεί καθημερινά και ωθεί στην εξέλιξη νέους ανθρώπους; Την απάντηση μπορεί να τη δώσουν μόνο όσοι έχουν ζήσει από μέσα τα πράγματα.

Ο συνδικαλισμός μεταπολιτευτικά στέκεται απέναντι σ’ όποιον διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά πράγματα. Η όξυνση εντάθηκε όταν ο ενιαίος χαρακτήρας των αντιδράσεων υποτάχθηκε στο στενό παραταξιακό πνεύμα. Μεταξύ παρατάξεων και κομμάτων αναπτύχθηκε ένας ιδιότυπος δεσμός αντικαταβολής και αντιπροσφοράς, ανάλογος βέβαια με την υφή των κομμάτων. Η ενίσχυση των παρατάξεων απαιτούσε πλειοδοσία αιτημάτων. Ετσι το πνεύμα του «αντί» εμπότισε το σώμα των εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση μέσα σε αυτό το κλίμα ήταν ουσιαστικά δευτερεύον ζήτημα, όσο και να προβάλλεται ως πρωτεύον ακόμη.

Αρκούν αυτά ως εξήγηση; Οχι, βέβαια. Το βασικό σήμερα συνδέεται άμεσα με τον φορέα της διδασκαλίας. Η δουλειά του είναι τόσο απαιτητική –μιλάω ως φιλόλογος- όσο δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος που δεν έχει διδάξει σε νέους 12-18 ετών. Μια διδασκαλία χωρίς άριστη προετοιμασία είναι βάδισμα σε λασπωμένο έδαφος με σαγιονάρες. Προσθέστε τους μαθητές που διανύουν τη δύσκολη περίοδο του μετασχηματισμού, της ανασφάλειας, της αμφισβήτησης, της εκρηκτικότητας, που απαιτούν λεπτότατους χειρισμούς. Η διδασκαλία απαιτεί πολύπλευρη αφοσίωση και εγρήγορση. Είναι παράσταση σε τεντωμένο σκοινί. Χρειάζεται διαρκή αυτοαξιολόγηση. Δεν υπάρχει «τέλεια διδασκαλία». Είναι αγώνισμα χωρίς βραβείο καθολικής αναγνώρισης και με απόσταγμα το ανικανοποίητο. Αυτά βέβαια για πολλούς είναι «ψιλά γράμματα».

Ο υπεύθυνος και σοβαρός εκπαιδευτικός αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια διδάσκοντας. Και η απλή παρουσία συναδέλφου στην τάξη του προκαλεί πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος μετατρέπεται σε άγχος, όταν καλείται να διδάξει δειγματικά. Πεδούκλα είναι ότι μπορεί να εκτεθεί. Προσθέστε τώρα τον φόβο από ενδεχόμενες συνέπειες της αξιολόγησης στη σταδιοδρομία του και το πράγμα φωτίζεται καθαρά. Ο εκπαιδευτικός καταφεύγει στην αυτοδικαίωση ή αναζητεί άλλοθι. Ενα από αυτά είναι η προβολή της αξιολόγησης ως τιμωρητικής διαδικασίας. Πρόκειται για «θέση» πέραν πάσης λογικής σε μια κοινωνία ανοικτή και δημοκρατική. Δεν γίνεται αντιληπτό ότι η διδασκαλία είναι δημόσια πράξη και ο λόγος επ’ αυτής είναι δημόσιος. Η κλειστή αίθουσα αντιμάχεται την αξιολόγηση και προδίδει αδυναμία να υποστηρίζεται δημόσια ό,τι τελείται εντός τοίχων και τειχών.

Θεραπεύεται αυτή η νοσηρή κατάσταση, που είναι πρωτίστως ήττα των εκπαιδευτικών πολύπλευρη, ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά; Ασφαλώς. Πώς; Επιγραμματικά: προηγείται η υλικοτεχνική υποδομή στη σχολική μονάδα. Επεται ο προγραμματισμός και η οργάνωση. Ακολουθεί ενημέρωση και καθοδήγηση των νεοεισερχομένων στην Εκπαίδευση σε πρακτικό καθαρά επίπεδο. Μαζί και μεσοπρόθεσμα σεμινάρια. Τότε μόνο ενεργοποιείται ο αξιολογητής, που η αποδοχή του συναρτάται με την αναγνωρισμένη συγκρότηση και ακτινοβολία του. Τα παραπάνω όμως θα «σούρνονται», αν η Πολιτεία δεν αντιμετωπίσει τους Εκπαιδευτικούς όπως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» και ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Τα πάντα υπακούουν στην αρχή της αμοιβαιότητας. Αλλιώς, τρώει το ένα το άλλο. Και κάτι τελευταίο. Οι καθηγητικές σχολές μετατρέπονται σε Λύκειο∙ από την αριστεία του παρελθόντος η στάθμη των εισαγομένων σ’ αυτές κινείται πλέον στο μετριότατο. Aν οι ιθύνοντες προκρίνουν τον μετριότατο καθηγητή, ας συνεχίσουν τις παλινωδίες και τα αλισβερίσια. Αλλά θα το βρει πάλι μπροστά της η χώρα. Δεν είναι καιρός να ξυπνήσουν οι κοιμισμένοι και να ξεβολευτούν οι βολεμένοι;

 * εκπαιδευτικός, διδάκτορας Ιστορίας ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος. Σήμερα διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Η Νίκη Κεραμέως βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτής που γελά καλά επειδή γελά τελευταία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμείς είμαστε ο κλάδος!
Όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό της συμμετοχής Ττων εκπαιδευτικών στην αποχή-απεργία (με όλες τις επιφυλάξεις για τον όρο αυτό) τόσο θα δυσχεραίνει η κυβερνητική θέση.
Εμείς είμαστε ο κλάδος!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το «παράθυρο» η τυποποιημένη αξιολόγηση για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Τα μοντέλα της τυπικής αξιολόγησης είναι κυρίως δυο κατηγοριών: της σκληρής λογοδοσίας με υψηλού διακυβεύματος τεστ (Αμερική, Αγγλία) και της ήπιας λογοδοσίας (ηπειρωτική Ευρώπη).
Από το «παράθυρο» η τυποποιημένη αξιολόγηση για μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος για την αξιολόγηση-εκχέρσωση του δημόσιου σχολείου ξαναρχίζει!
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε επανειλημμένα να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς, απειλώντας άμεσα ή έμμεσα με ποινές.
Ο πόλεμος για την αξιολόγηση-εκχέρσωση του δημόσιου σχολείου ξαναρχίζει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απειλές Κεραμέως για περικοπή μισθών όσων δεν αξιολογηθούν
Μια ματιά στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος να ρίξει κανείς εύκολα μπορεί να καταλάβει ποιος θα γελάσει τελευταίος. Εύκολα μπορεί να μάθει που βρέθηκαν όλοι αυτοί που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους...
Απειλές Κεραμέως για περικοπή μισθών όσων δεν αξιολογηθούν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αισθάνομαι υπερήφανος!
Σχετικά με την απόφαση δεκάδων εκπαιδευτικών να πάρουν μέρος στην απεργία-αποχή ως απάντηση στην αξιολόγηση που προτείνει το υπουργείου Παιδείας.
Αισθάνομαι υπερήφανος!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας