• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  0 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.6°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 28.6°C
  1 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.0°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 27.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.6°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 28.5°C
  1 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 27.7°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 25.0°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  24%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεωρίες συνωμοσίας και πραγματικότητα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία ανέδειξε μια ακραία επιφυλακτικότητα απέναντι στους θεσμούς. Αν οι αρνητές πανδημίας και εμβολίων έφτιαχναν κόμματα, σε κάποιες χώρες πιθανά θα κέρδιζαν εκλογές.

Η επιστήμη δυστυχώς υπηρετεί το κέρδος και ενοχοποιείται για εκατοντάδες αστοχίες. Σέβομαι όσους φοβούνται ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων (όχι τις ασυναρτησίες των αρνητών), αλλά όσοι υποτάσσονται στον φόβο, ας μην πίνουν ποτά ή καπνίζουν. Ακόμα χειρότερα, ας μην καταναλώνουν το 99% των τροφίμων. Ας μην αγοράζουν πλαστικές συσκευασίες, παίρνουν φάρμακα, κάνουν αξονικές τομογραφίες ή χειρουργούνται, αφού το πιο αθώο αναισθητικό ξεπαστρεύει πολλαπλάσιους ανθρώπους από τα εμβόλια για τον Covid-19. Θα πρέπει να μετακομίσουν σε χωριά, αφού στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πάνω από 8.000 νεκρούς ετησίως.

Γιατί όμως η άρνηση έχει τόση διεισδυτικότητα; Γιατί κάποιοι φαντάζονται ότι υπάρχουν τσιπάκια που χωράνε σε βελόνα ένεσης;

Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά υπάρχει κοινός παρονομαστής: Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αμφισβητούν ΑΛΛΑ ΘΕΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Η φοβία ότι επιστήμονες-θεοί έχουν δύναμη να καταστρέφουν, κρύβει την ελπίδα ότι έχουν και δύναμη να προστατεύουν.

Αν παντοδύναμοι συνωμότες χειραγωγούν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών, γιατρών και δημοσιογράφων του πλανήτη, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με υποδούλωση, αλλά τουλάχιστον όχι με εξαφάνιση. Οσοι φαντάζονται παντοδύναμες δυνάμεις του κακού, αντίστοιχα ελπίζουν στη σωτηρία από παντοδύναμες δυνάμεις του καλού.

Ο κοινός παρονομαστής αυτών των θεωριών συνοψίζεται σε 5 λέξεις: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ!

Δυστυχώς τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά γίνονται ανεξέλεγκτα:

● Οσοι ερίζουν για το εάν η Κίνα έφτιαξε τον ιό, παραβλέπουν ότι στον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία ενός ιού σε εργαστήριο, στη φύση δημιουργούνται χιλιάδες νέοι ιοί. Κανείς δεν ελέγχει πόσο θανατηφόροι θα είναι αυτοί οι ιοί για τον άνθρωπο, τη γεωργία ή την κτηνοτροφία.

● Οσοι ανησυχούν για «αόρατα» τσιπάκια, καλύτερα να ανησυχήσουν για μικροοργανισμούς απομονωμένους από την ανθρωπότητα, που θα εισβάλουν βίαια στη ζωή μας με την αποψίλωση παρθένων δασών.

● Οσοι φοβούνται τις παρενέργειες των εμβολίων, ας πανικοβληθούν για τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

● Ακόμα πιο ανεξέλεγκτες είναι οι επιπτώσεις της ραγδαίας εξαφάνισης ειδών που αρκετοί επιστήμονες τη συγκρίνουν με την εξαφάνιση της εποχής των δεινοσαύρων.

Η φαντασίωση, για απόλυτο έλεγχο από παντοδύναμους συνωμότες, βολεύει περισσότερο από τη ζοφερή πραγματικότητα ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο. Καθησυχάζει η αυταπάτη για παντοδύναμους επιστήμονες, ενώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια και μπαίνουμε σε άγνωστα νερά.

Αντί για υποθετικές συνωμοσίες ας μας τρομάξει η ασυλλόγιστη μεγέθυνση της οικονομίας χωρίς εγγύηση βιωσιμότητας και ευημερίας.

Σε αυτό το αδιέξοδο οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουμε μία οικονομία που να εγγυάται βιωσιμότητα και ευημερία, χωρίς να απαιτείται ασυλλόγιστη μεγέθυνση.

*π. υπουργός ΥΠΑΤ, μέλος των Οικολόγων Πράσινων

ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας. Εάν όμως πίσω από αυτά κρυφτεί πάλι η ανικανότητα της Κυβέρνησης να μετριάσει τα αρνητικά αποτελέσματα έναντι του τέταρτου κύματος, είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία...
Από το τείχος ανοσίας...στο τείχος ανοησίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
Σημαντικό το εμβόλιο και πρέπει, πάντα με πειθώ και ατομική απόφαση, να γίνεται. Αλλά από μόνο του, όπως και τo lockdown, δεν θα λύσει τίποτα.  Υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο...
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δείγμα ανικανότητας και αυταρχισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρήσεις της πανδημίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει τον βίο αβίωτο στους «ανεμβολίαστους» δείχνει πανικό. Αποκαλύπτει παραλείψεις και αποτυχία επίτευξης στόχων. Για την κυβέρνηση στόχοι είναι μείωση δαπανών υγείας,...
Οι χρήσεις της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του
Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού.
Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας