• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.8°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 24.0°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 24.9°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.5°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  80%

Φωτ. αρχείου: το κάστρο της Νικόπολης

© Konstantinos A | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καστροπολιτεία του Αμβρακικού

 • A-
 • A+

Το Ιόνιο είναι σπαρμένο με διάφορα κάστρα, φτιαγμένα από τους Βενετσιάνους και τον Αλή Πασά. Τα περισσότερα έχουν μαζευτεί στην Πρέβεζα. Ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που τα γέννησαν. Αναμετρήθηκαν με πολλούς. Εγιναν η βάση που στήριξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέρουν τα σημάδια του Σεπτεμβρίου του 1944. Ακούγονται ακόμη οι φωνές του Αραχναίου, στη σφοδρή του σύγκρουση με τον Γαλάνη. Φιλοξένησαν την ανησυχία όσων διανυκτέρευσαν στο κάστρο του Παντοκράτορα, πριν να πάρουν τον δρόμο της εκτέλεσης στην Παργινόσκαλα. Ανατινάχτηκαν τα τείχη μαζί με τις νύφες και τα εγγόνια της Σουλιώτισσας Δέσπως το 1803, όταν το δίλημμα που πλανιόταν πάνω από το Θωμόκαστρο ήταν «αξιοπρέπεια ή υποταγή».

Τα κάστρα της Πρέβεζας άντεξαν στις ιστορικές περιπέτειες. Κουβαλάνε μνήμες. Είναι τόποι της νεοελληνικής ιστορίας. Είναι οι άνθρωποι που πάλεψαν αλλά και μάτωσαν για την ελευθερία. Εγιναν αργότερα τόποι μαρτυρίου. Στο κάστρο του Παντοκράτορα ακούγονται οι οιμωγές όσων βασανίστηκαν αλλά και όσων δεν υπέστειλαν τη σημαία της συνέπειας στα χρόνια των πολιτικών εκτροπών.

Αυτοί οι τόποι πια ζούνε περιθωριοποιημένοι. Το κάστρο της Δέσπως παρατημένο. Λιθοσώρια, πέτρες που μολογάνε την περιφρόνηση προς την ιστορία μας. Αυτές οι πέτρες και τα βάτα άκουσαν τις φλυαρίες για τα 200 χρόνια και έσκυψαν το κεφάλι από θλίψη. Προτάσεις βροχή. Φλυαρίες που συνάδουν με επίσημες αμφιέσεις και μεταμφιέσεις, φορώντας ενδεχομένως και τη φορεσιά της καπετάνισσας, φτιαγμένη σε κάποιο εργαστήρι υποκαταστάτων.

Το κάστρο του Παντοκράτορα ζει με τα απομεινάρια του παρελθόντος. Περιμένει τον πανδαμάτορα χρόνο και την αδιαφορία των αρμοδίων να του δώσουν τη χαριστική βολή. Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρικολάκιασε. Δοκιμάζει τη μεγίστη ιστορική ασέλγεια. Πάνω από την κεντρική του είσοδο υπομένει την ιστορική ύβρη. 21-4- 67. Αυτή η επιγραφή σώζεται ακόμη, κι ας έχουν περάσει από τότε πενήντα τέσσερα χρόνια.

Δεν θα βρεθεί ένας χριστιανός να απαλείψει τα σημάδια της πολιτικής εκτροπής; Δεν θα βρεθεί κάποιος που να προστατεύσει την ιστορική αξιοπρέπεια των κάστρων; Από τον στρατό οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Φαίνεται πως η έγνοια τους είναι να βγάλουν χρήματα. Δεκαετίες τώρα αντιστέκονται στην επιθυμία των κατοίκων να πάρουν πίσω την περιουσία τους. Που παραχωρήθηκε σε δύσκολες ιστορικές περιόδους στον στρατό. Αλλαξαν οι καιροί. Ομως, ο στρατός συνεχίζει να κατέχει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της πόλης.

Κι αν ο στρατός δεν ακούει τις φωνές, τι κάνουν οι πολίτες; Η δημοτική αρχή; Δεν έχουν αντιληφθεί την ύβρη που διαπράττεται σε βάρος της ιστορίας της πόλης; Απεργάζονται σχέδια επιχειρηματικά σε βάρος της τοπικής ιστορίας; Ακολουθούν τη μόδα της εποχής; Η ιστορία δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα. Εκάς οι βέβηλοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού πας, Λενάκι μ’, μοναχή;
Ο Δημήτρης Ινδαρές είναι πολύπλευρη προσωπικότητα. Παλιότερα, είχε έρθει στην επικαιρότητα για λόγους που δεν είχαν σχέση με το έργο του. Σκηνοθέτης, πρωτίστως, εξέδωσε τον περασμένο χρόνο ένα βιβλίο...
Πού πας, Λενάκι μ’, μοναχή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαλαματένια Γιάννινα
«Ζερβιά μεριά η λίμνη με τα λαμπροξάστερα νερά της, σαν απέραντος καθρέφτης που καθρεφτίζονταν μέσα του ο καταγάλαζος ουρανός». Πίστεψε πως η εικόνα που ατένιζε έβγαινε από έναν άλλο κόσμο.
Μαλαματένια Γιάννινα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας μαέστρος του σκίτσου
Αλή Ντίνο το όνομα του σκιτσογράφου. Που τίμησε την πόλη. Που προτίμησε την Αθήνα. Την Ελλάδα που αγαπούσε.
Ενας μαέστρος του σκίτσου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ομοιομορφία του πολιτισμού
Στην εποχή μας διανύουμε μια φάση ενοποίησης και ομοιομορφίας: σε κάθε μέρος του κόσμου βρίσκουμε αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις.
Ομοιομορφία του πολιτισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;
Η Ιστορία ταυτίζεται με τον πολιτισμό που δυστυχώς στις μέρες μας τον έχουμε αφήσει να αργοπεθαίνει εξαιτίας της περιορισμένης εμβέλειας της πολιτικής σκέψης.
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
Και πάλι Σεπτέμβρης. Και πάλι επανέρχεται το δίλημμα από πολλούς. Μνήμη ή λήθη; Ο Μπρίκος –και σωστά πράττει– δεν εγκλωβίζεται σε διλήμματα. Ετσι κι αλλιώς, η Ιστορία επανέρχεται. Αν αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν,...
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας