• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 13.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  79%

Φωτ. αρχείου: το κάστρο της Νικόπολης

© Konstantinos A | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η καστροπολιτεία του Αμβρακικού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Ιόνιο είναι σπαρμένο με διάφορα κάστρα, φτιαγμένα από τους Βενετσιάνους και τον Αλή Πασά. Τα περισσότερα έχουν μαζευτεί στην Πρέβεζα. Ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που τα γέννησαν. Αναμετρήθηκαν με πολλούς. Εγιναν η βάση που στήριξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέρουν τα σημάδια του Σεπτεμβρίου του 1944. Ακούγονται ακόμη οι φωνές του Αραχναίου, στη σφοδρή του σύγκρουση με τον Γαλάνη. Φιλοξένησαν την ανησυχία όσων διανυκτέρευσαν στο κάστρο του Παντοκράτορα, πριν να πάρουν τον δρόμο της εκτέλεσης στην Παργινόσκαλα. Ανατινάχτηκαν τα τείχη μαζί με τις νύφες και τα εγγόνια της Σουλιώτισσας Δέσπως το 1803, όταν το δίλημμα που πλανιόταν πάνω από το Θωμόκαστρο ήταν «αξιοπρέπεια ή υποταγή».

Τα κάστρα της Πρέβεζας άντεξαν στις ιστορικές περιπέτειες. Κουβαλάνε μνήμες. Είναι τόποι της νεοελληνικής ιστορίας. Είναι οι άνθρωποι που πάλεψαν αλλά και μάτωσαν για την ελευθερία. Εγιναν αργότερα τόποι μαρτυρίου. Στο κάστρο του Παντοκράτορα ακούγονται οι οιμωγές όσων βασανίστηκαν αλλά και όσων δεν υπέστειλαν τη σημαία της συνέπειας στα χρόνια των πολιτικών εκτροπών.

Αυτοί οι τόποι πια ζούνε περιθωριοποιημένοι. Το κάστρο της Δέσπως παρατημένο. Λιθοσώρια, πέτρες που μολογάνε την περιφρόνηση προς την ιστορία μας. Αυτές οι πέτρες και τα βάτα άκουσαν τις φλυαρίες για τα 200 χρόνια και έσκυψαν το κεφάλι από θλίψη. Προτάσεις βροχή. Φλυαρίες που συνάδουν με επίσημες αμφιέσεις και μεταμφιέσεις, φορώντας ενδεχομένως και τη φορεσιά της καπετάνισσας, φτιαγμένη σε κάποιο εργαστήρι υποκαταστάτων.

Το κάστρο του Παντοκράτορα ζει με τα απομεινάρια του παρελθόντος. Περιμένει τον πανδαμάτορα χρόνο και την αδιαφορία των αρμοδίων να του δώσουν τη χαριστική βολή. Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρικολάκιασε. Δοκιμάζει τη μεγίστη ιστορική ασέλγεια. Πάνω από την κεντρική του είσοδο υπομένει την ιστορική ύβρη. 21-4- 67. Αυτή η επιγραφή σώζεται ακόμη, κι ας έχουν περάσει από τότε πενήντα τέσσερα χρόνια.

Δεν θα βρεθεί ένας χριστιανός να απαλείψει τα σημάδια της πολιτικής εκτροπής; Δεν θα βρεθεί κάποιος που να προστατεύσει την ιστορική αξιοπρέπεια των κάστρων; Από τον στρατό οι προσδοκίες είναι περιορισμένες. Φαίνεται πως η έγνοια τους είναι να βγάλουν χρήματα. Δεκαετίες τώρα αντιστέκονται στην επιθυμία των κατοίκων να πάρουν πίσω την περιουσία τους. Που παραχωρήθηκε σε δύσκολες ιστορικές περιόδους στον στρατό. Αλλαξαν οι καιροί. Ομως, ο στρατός συνεχίζει να κατέχει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της πόλης.

Κι αν ο στρατός δεν ακούει τις φωνές, τι κάνουν οι πολίτες; Η δημοτική αρχή; Δεν έχουν αντιληφθεί την ύβρη που διαπράττεται σε βάρος της ιστορίας της πόλης; Απεργάζονται σχέδια επιχειρηματικά σε βάρος της τοπικής ιστορίας; Ακολουθούν τη μόδα της εποχής; Η ιστορία δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα. Εκάς οι βέβηλοι.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;
Η Ιστορία ταυτίζεται με τον πολιτισμό που δυστυχώς στις μέρες μας τον έχουμε αφήσει να αργοπεθαίνει εξαιτίας της περιορισμένης εμβέλειας της πολιτικής σκέψης.
Πόσες φορές πρέπει να πεθάνει η Αντιγόνη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
Και πάλι Σεπτέμβρης. Και πάλι επανέρχεται το δίλημμα από πολλούς. Μνήμη ή λήθη; Ο Μπρίκος –και σωστά πράττει– δεν εγκλωβίζεται σε διλήμματα. Ετσι κι αλλιώς, η Ιστορία επανέρχεται. Αν αδιαφορήσουμε γι’ αυτήν,...
Ημέρες Σεπτεμβρίου: Γυμνασιάρχης Χρήστος Κοντός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πάθη ενός ατέλειωτου Μεγαλοβδόμαδου
Μνήμη Περικλή Κοροβέση αλλά και τιμή σ’ όλους όσοι αντιστέκονται στην ισοπέδωση της ανθρωπιάς. Σ’ αυτούς που κρατάνε αναμμένο το καντήλι της παράδοσης και των αξιών που τη συνοδεύουν.
Το πάθη ενός ατέλειωτου Μεγαλοβδόμαδου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ιλισός και η γειτονιά του
Τα ποτάμια ασκούν μια ξεχωριστή μαγεία. Ημερώνουν το τοπίο και μαλακώνουν τις διαθέσεις των πολιτών. Ξέχωρα που τροφοδοτούν την έμπνευση των λογοτεχνών, των εικαστικών και των συνθετών τραγουδιών.
Ο Ιλισός και η γειτονιά του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Την Αρτα και τα Γιάννενα
Οι πόλεις και ο δημόσιος χώρος κακοποιούνται ικανοποιώντας την αλαζονεία ορισμένων δημάρχων, που μετατρέπουν την πόλη τους σε βαρυφορτωμένο και αντιαισθητικό σώμα. Που ό,τι βρίσκουν πρόχειρο στην ντουλάπα το...
Την Αρτα και τα Γιάννενα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λέλε στιάουα
Η Πίνδος δικαιώνει όσους την είπαν «ουρανογείτονα». Κάθε επίσκεψη είναι και μια συνομιλία με έναν άλλο κόσμο. Που για να τον αφουγκραστείς χρειάζεται να ανοίξεις την ψυχή σου σε γλώσσες αλλιώτικες.
Λέλε στιάουα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας