• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.6°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 15.4°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.2°C / 12.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικογενειακές ιστoρίες Covid και ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Στις αρχές του Νοέμβρη μάς επισκέφτηκε η ανιψιά μου, που μόλις είχε έρθει από τη Γερμανία. Την επόμενη ημέρα μάς ενημέρωσε ότι έλαβε sms από τη Γερμανία που την ενημέρωνε ότι εντοπίστηκε θετικό κρούσμα του ιού σε ένα μέρος κοινωνικής συνάθροισης (μπαρ) που βρέθηκε πριν από 3 ημέρες και της συνιστούσε να κάνει το τεστ. Εκανε το τεστ, βγήκε θετική και παρέμεινε ασυμπτωματική μέχρι τέλους της προσωπικής καραντίνας. Σημειωτέον ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν τη ρώτησαν ούτε καν με μια πτήση μπήκε στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, σε εμάς που ήρθαμε σε επαφή μέσω της επίσκεψης, συνέστησαν 14 ημέρες καραντίνα και να κάνουμε το τεστ. Πράγματι, η γυναίκα μου έκανε το τεστ σε δημόσιο νοσοκομείο και βγήκε αρνητική. Και την επόμενη ημέρα, καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει τη δουλειά, ειδοποιήθηκε ότι ο γιατρός που της έκανε το τεστ βγήκε θετικός και να ζητήσει νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ τής συνέστησε να κάνει και πάλι το τεστ και γι’ αυτό έκλεισε ραντεβού στο ΙΚΑ Αμαρουσίου για να κάνει το τεστ για δεύτερη φορά. Την παραμονή του ραντεβού την πήραν τηλέφωνο από το ΙΚΑ Αμαρουσίου και της είπαν να μην πάει να κάνει το τεστ, γιατί δεν έχει συμπτώματα και η εφαρμογή του τεστ δεν επιτρέπει στον γιατρό να καταχωρίσει την εξέταση. Της συνέστησαν (και γραπτώς) ότι αφού είχαν περάσει οι 14 ημέρες της καραντίνας, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Παρ’ όλα αυτά, για τον φόβο των Ιουδαίων, έκανε το τεστ (αρνητικό πάλι) και γύρισε στη δουλειά της.

Μία εβδομάδα μετά (14 ημέρες μετά την επαφή με το αρχικό κρούσμα) και την ίδια μέρα που η γυναίκα μου πήρε το αρνητικό τεστ, που πλήρωσε μόνη της σε ιδιωτικό κέντρο, παρουσίασα συμπτώματα εγώ (πυρετό, κόπωση, μυϊκούς πόνους).

Σαν «πιστός και φιλότιμος στρατιώτης» πήρα τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ και ζήτησα οδηγίες. Μου είπαν ανεπιφύλακτα ότι έπρεπε να κάνω το τεστ. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο να κλείσω ραντεβού. Στο τηλέφωνο μου είπαν ότι η πλησιέστερη ανοιχτή ημερομηνία στο ΙΚΑ Αμαρουσίου ήταν σε 8 ημέρες. Τι να κάνουμε (σκέφτηκα), η πανδημία είναι σε έξαρση, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι σε πιο επείγουσα κατάσταση από μένα. Εκλεισα λοιπόν ραντεβού (18/11) σε 8 ημέρες.

Κλείστηκα σε εσωτερική καραντίνα μέσα στο σπίτι, πέρασαν οι 8 ημέρες και ξεκίνησα και πήγα στο ΙΚΑ Αμαρουσίου στο ραντεβού μου. Εκεί μου εξήγησαν ότι δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να μου κάνουν το τεστ, καθώς οι ημέρες πέρασαν και δεν έχω νοσήσει, οπότε δεν χρειάζεται. Επειδή τα πρωτόκολλα γι’ αυτούς που δεν συγκατοικούν με κρούσμα έχουν αλλάξει σε 10 από 14 ημέρες, να μείνω άλλες 2 ημέρες σε εσωτερική καραντίνα μέσα στο σπίτι και μετά να βγω στη γενική καραντίνα που είναι όλος ο κόσμος.

Τοις χαιρέτησα κι έφυγα (με τα πόδια, μην μπω στο τρένο και τυχόν κάψω κανέναν άνθρωπο). Τι φταίνε (σκέφτηκα) κι αυτοί οι μισότρελοι άνθρωποι (οι γιατροί) που τους έχουν φορτώσει τα χάλια τους. Αν κάποιος κατάλαβε από όλο αυτό, το μαθηματικό μοντέλο και τη μέθοδο που κάνουν τα τεστ, ας με πάρει τηλέφωνο να το παίξουμε μισό μισό στο στοίχημα. Αν επιζήσουμε, θα οικονομήσουμε.

Εγώ πάντως κατάλαβα ότι με το ακολουθούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο σε Κούβα, Βενεζουέλα και λοιπές «τριτοκοσμικές χώρες», όπου χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές Ιατρικής βρίσκονται στον δρόμο και τα ύποπτα κρούσμα απομονώνονται σε Κέντρα και παρακολουθούνται μην τυχόν νοσήσουν, καμία σχέση.

Μήπως τελικά πρέπει να εγκαταλείψουμε ως χώρα τον λεγόμενο «αναπτυγμένο κόσμο» και να κατευθυνθούμε -με και- προς αυτές τις λεγόμενες «τριτοκοσμικές χώρες»;

Μήπως τα μαθηματικά μοντέλα τους είναι για τους ισολογισμούς των εταιρειών τους (που ούτε εκεί λειτουργούν, ως φαίνεται) και όχι για την ανθρώπινη ζωή και την επιβίωση του είδους μας;

Μαραθωνοδρόμου 79, Μαρούσι
[email protected]


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 23/11/2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το φαινόμενο του λεπρού»
Η λύση απέναντι στην πανδημία δεν βρίσκεται στον στιγματισμό των ασθενών, αλλά στη μετατόπιση του προβλήματος από τους ασθενείς στους υγιείς.
«Το φαινόμενο του λεπρού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δεύτερο κύμα
Μόνο 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση από την Ελλάδα, με το κύμα να είναι ακόμα ανοδικό (Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία), ενώ οι άλλες φαίνεται να το έχουν ελέγξει.
Το δεύτερο κύμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού
Παρά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, το ΕΣΥ καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με 5.000 λιγότερους υγειονομικούς λόγω συνταξιοδοτήσεων, με εκατοντάδες...
Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα κερδίσουμε τη μάχη με καλή οργάνωση
Στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας αυτής όλοι πρέπει να είμαστε σώφρονες, να ακολουθούμε τους κανόνες και να συμμετέχουμε θετικά στην κοινή προσπάθεια για την επιβίωση της κοινωνίας μας.
Θα κερδίσουμε τη μάχη με καλή οργάνωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμπιστοσύνη: το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας των επιχειρημάτων και της αλήθειας των προθέσεων
Δυσπιστία καταγράφεται και απέναντι σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όπως η προώθηση του εμβολιασμού.
Εμπιστοσύνη: το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας των επιχειρημάτων και της αλήθειας των προθέσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας