Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 25.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 12.2°C
  0 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  3 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
Μισθός 10.000 ευρώ τον μήνα…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισθός 10.000 ευρώ τον μήνα…

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ας υποθέσουμε πως έχετε ετήσιο μικτό μισθό 120.000. Ανήκετε στους προνομιούχους ή στους ακραία χειμαζόμενους Ελληνες; Μη βιαστείτε να απαντήσετε! Οπως συμβαίνει με όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα, η απάντηση είναι «συνθετότερη» της προφανούς.

Ας προστρέξουμε, για να συγκροτήσουμε στιβαρή και σοβαρή άποψη, στην ανάλυση της senior scholar του CIGI (γουάτ?), Μιράντας Ξαφά, σύμφωνα με την οποία ο παραλογισμός του φορολογικού μας συστήματος συνίσταται στο γεγονός πως εσείς των 120.000 πληρώνετε σε φόρους δεκάδες φορές περισσότερα απ' ό,τι ο άχρηστος που δεν αξιώθηκε παρά 12.000 μικτά τον χρόνο («Νέα», 12-9-2020).

Δεν αστειεύομαι. Προκειμένου να συζητήσει το «φορολογικό μας ζήτημα» χρησιμοποιεί αυτό το παράδειγμα.

Αλλά και ο πρωθυπουργός δεν αφίσταται του σχετικού προβληματισμού των παιδιών (sic) από το Σικάγο, γενικώς. Τις ίδιες μέρες από τη ΔΕΘ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον μισθωτό των 2.000 καθαρά τον μήνα, είδος εξίσου σχεδόν δυσεύρετο με τον μικτά 10.000. Εντάξει, είναι και πρωθυπουργός. Δεν έχει την ίδια ελευθερία έκφρασης με τις senior scholars.

Πού τα βρίσκουν και τα λένε όμως; Είναι στην κοσμάρα τους; Πρόκειται περί νεοφιλελεύθερης ζαβομάρας, μια και, ως γνωστόν, «οι ανισότητες είναι φυσικές»; Δεν τους έπαιζαν μπάλα ή λάστιχο, όταν ήταν παιδιά, οι «λαϊκοί» του υπηρετικού τους προσωπικού; Υπάρχει κάποια άλλη, βαθύτερη -ή και υπερβατικότερη, ίσως- εξήγηση; Ποιος ξέρει;

Το βέβαιο είναι πως ο απίθανος αντουανετισμός τους είναι οιωνός όλο και χειρότερων εξελίξεων. Είναι δείκτης ενός επικίνδυνου ανθρωπολογικά, άρα και πολιτικά, είδους, το οποίο, ειδικά σε περιόδους ριζικής επιδείνωσης της ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, μπορεί να αποβεί μοιραίο με τις αποφάσεις του.

Δεν πρόκειται για καλή ή κακή πολιτική. Αφορά κάτι πολύ σημαντικότερο -και το οποίο δεν αλλάζει. Αν υφίσταται υφίσταται. Και, αναγκαστικά, όλο και χειροτερεύει ως προς τις επιπτώσεις του.

Λέω πως πρόκειται για βαθύ ανθρωπολογικό χαρακτηριστικό -κάτι σαν «μίσος για την πλέμπα»- γιατί δεν μπορεί «να μην ξέρουν». Λίγες μέρες πριν, στην ίδια εφημερίδα όπου εμφανίστηκε το πόνημά της, σημειωνόταν από την Ελένη Στεργίου: «Σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά στα έσοδα από άμεσους φόρους (10,2% έναντι 13,3% του ΑΕΠ), έχει δυσανάλογα υψηλότερα έσοδα από έμμεσους φόρους (17,7% έναντι 9,9%) και σημαντικά υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία […] Από τα στοιχεία (ΣΕΒ, Φεβρουάριος 2020) προκύπτει ότι η μεσαία εισοδηματική τάξη (διαθέσιμο εισόδημα 20.000 ευρώ τετραμελούς οικογένειας) καταβάλλει το 51% των φορολογικών εσόδων, ενώ πριν από την κρίση κατέβαλλε το 39,3%. Αντίστοιχα η υψηλότερη εισοδηματικά τάξη καταβάλλει το 38,1% […] έναντι του 50% πριν από την κρίση».

Ξέρουν τα νούμερα. Δεν μπορεί. Κι όμως λένε όσα λένε. Κι έτσι εύκολα συνεννοούνται με τον Ρέγκλινγκ, ο οποίος, ερωτηθείς προχθές σχετικά με την έκθεση Πισσαρίδη, δήλωσε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση, αφού προβλέπει μείωση του… εργατικού κόστους!

Μιλάμε, λοιπόν, για ακραία φαινόμενα. Και θα 'πρεπε ήδη η πολιτική απάντηση να είχε «πάρει τους δρόμους». Πράγμα που δεν συμβαίνει.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον ελάχιστα μπορούμε να περιμένουμε. Είναι φανερά «αλλού». Στους δρόμους της «εξέλιξης». Για μια πιο «δίκαιη αναδιανομή» -όχι διανομή, αυτή προφανώς είναι ήδη δίκαιη.

Γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό ενδιαφέροντα κείμενα σε αυτήν την εφημερίδα. Προφανώς από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στους «53». Οι άλλοι, οι προεδρικοί, με μια οποιαδήποτε Αριστερά δεν διατηρούν ούτε σχέση μακρινής ανάμνησης. Και οι πρώτοι, όμως, είναι εκτός θέματος στο μέτρο που το κόμμα τους δεν μπορεί παρά να αφήνει τους πάντες παγερά αδιάφορους, «από την άποψη του σοσιαλισμού». Θέλω να πω, δηλαδή, πως ο ράφτης της Ουλμ, που θυμήθηκε ο Δημήτρης Γιατζόγλου πριν από μερικές μέρες, έχει τόση σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση όση και ο Αύγουστος Μπλανκί.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είναι, δυστυχώς. Μακάρι να επρόκειτο, βάσει των ίδιων των ροπών της, στο κάτω κάτω, για κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ του 1991-1993, θα υπήρχε ένα είδος -κι ας μην ήταν το καλύτερο- δυναμικής αντιπολίτευσης. Αυτό θα βοηθούσε τη δουλειά των κινημάτων. Δυστυχώς δεν το έχουμε.

Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παθογένεια του σεχταρισμού, της «εμμονής στη λεπτομέρεια», της έλλειψης έγνοιας για τη μεγάλη εικόνα στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής Αριστεράς, τα πράγματα δυσκολεύουν παραπάνω.

Χρειάζονται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες από αυτόν τον χώρο. Οι παρεμβάσεις στο αντιφασιστικό, στα ελληνοτουρκικά, στο προσφυγικό, στο εκπαιδευτικό κίνημα δείχνουν πως υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες.

Που θα αφορούν, αν αξιοποιηθούν, όλον τον κόσμο της Αριστεράς.

*εκπαιδευτικός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε οτι το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει, «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και των Πανεπιστημίων, αξιολόγηση και σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση.
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Μπανγκλαντές, ο ΣΕΒ και ο κατώτατος μισθός
Για τον ΣΕΒ η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά και σε κάθε περίπτωση εμμονικά με το εργασιακό κόστος και το ύψος των μισθών. Αν είχε δίκιο ο ΣΕΒ, τότε το Μπανγκλαντές με...
Το Μπανγκλαντές, ο ΣΕΒ και ο κατώτατος μισθός
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κατασκευασμένη συγκατάθεση»
Σε εκείνα τα χρόνια που ενέσκηψαν οι συνταγματάρχες και επέβαλαν το στυγνό δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου, μαθητές και φοιτητές διαβάζαμε σε καθημερινή βάση στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης της ΧΑΝΘ...
«Κατασκευασμένη συγκατάθεση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί συμφώνησαν τόσο εύκολα οι Μητσοτάκης - Παπαλεξόπουλος
Η κατεύθυνση της Ε.Ε. για το 2020 ήταν να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση οι νέοι σε ποσοστό άνω του 40%, ενώ για το 2030 συζητείται ως στόχος το 50%. Είναι ο μόνος δρόμος για οικονομίες ανταγωνιστικές,...
Γιατί συμφώνησαν τόσο εύκολα οι Μητσοτάκης - Παπαλεξόπουλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΘ: μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού ή τσιμεντένιο τείχος κερδοσκοπίας; 
Οταν δημιουργήθηκε η ΔΕΘ το 1926, ήταν έξω από την πόλη. Σήμερα όμως βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τεράστιο λάθος – κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό. Λάθος και στους τρεις πυλώνες της...
ΔΕΘ: μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και πολιτισμού ή τσιμεντένιο τείχος κερδοσκοπίας; 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι (διαχρονικά) εξευτελιστικοί μισθοί των Εκπαιδευτικών και η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης
Τα προβλήματα της παιδείας δεν εξαντλούνται στους αστείους μισθούς. Παρά το γνωστό σύνθημα «Δώστε λεφτά για την παιδεία», το ποσοστό του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στην παιδεία είναι σταθερά κάτω του...
Οι (διαχρονικά) εξευτελιστικοί μισθοί των Εκπαιδευτικών και η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας