• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.0°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 20.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 21.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ακηδία με όρους κοινωνικού κόστους

 • A-
 • A+

Η ακηδία βγαίνει από το «α» στερητικό και το «κήδος» (που σημαίνει φροντίδα, νοιάξιμο, σεβασμός για τον άλλο, π.χ. κηδεμόνας, κηδεία κ.α.). Για μία ακόμα φορά για όσους δεν καταλαβαίνουν, και για εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ζούμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι, με έναν πολύ δυσκολότερο και άδηλο χειμώνα μπροστά μας. Η ακηδία κατισχύει ως σπορά δυστυχίας∙ ως απουσία αισιοδοξίας∙ ως καμπανάτο σύμπτωμα της λαϊκής ρήσης «πήγε άψαλτος». Περίπου «άψαλτες» ζουν δυο τουλάχιστον γενιές στην Ελλάδα σήμερα.

Κυριολεκτικά, όσοι ασχολούνται με τις ειδήσεις της τηλεόρασης, πηγαίνουν «ψαλμένοι» και «λιβανισμένοι»∙ όμως με άλλο τρόπο - τον χειρότερο. Και έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα στραβά, γενικευτικά: ότι, κοντολογίς, όλοι ίδιοι είναι, ότι το λάφυρο είναι απλά η εξουσία με τα προνόμια που συνεπάγεται η διατήρησή της.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, δυστυχώς, η χώρα οδηγείται σε σταθμούς στους οποίους κανείς δεν θα ήθελε να επιστρέψει: σε εποχές παρακράτους, σχεδόν, φίμωσης της διαφάνειας και του δημοσίου διαλόγου και φραγής σε κάθε τι που δεν ταιριάζει στο κομματικό καλούπι. Η ακηδία διαμορφώνει μια «υπερπραγματικότητα» (για να θυμηθούμε τον Ζαν Μποντριγιάρ).

Σχηματίζει μια ατζέντα που τα θέματά της στρεβλώνουν και αντιστρατεύονται την πραγματικότητα. Εξ αυτού, τα πραγματικά προβλήματα εξαφανίζονται από το προσκήνιο. Παραμένουν αθέατα. Παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες». Μόνο το αποτέλεσμα είναι απλό και προβλέψιμο. Το κοινωνικό κόστος της. Και το κόστος της ακηδίας αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με τα όποια οφέλη (αν υποθέσουμε ότι πρόκειται πράγματι για κομματικά οφέλη). Τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά θέματα βοούν. Τα θέματα της περιοχής, τα παγκόσμια ζητήματα αξιώνουν ταχεία αντιμετώπιση.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, δυστυχώς, παραμένουν ο εαυτός τους. Αιφνιδιάζουν δυσάρεστα. Ο διάλογος έχει «μαφιόζικους αντιπερισπασμούς» και «διαδρομές χρήματος». Σκιάζονται και λερώνονται τα πάντα: αρχές, ιδέες, ιδεολογίες, θεσμοί της δημοκρατίας και κοινωνικά αναχώματα. Η ποιότητα της πολιτικής σφαίρας γίνεται μηδενική, απολύτως αντιπαραγωγική και παιδευτική για ό,τι χειρότερο. Οι αντίπαλες ομάδες επικαλυπτόμενων ελίτ που θεωρούν ότι «έχουν δίκαιο σε όλα» αποδεικνύουν εκ των πραγμάτων ότι όχι μόνον έχουν άδικο, αλλά και ότι ζουν κάπου αλλού.

Η ζωή «κάπου αλλού» σαν ιδέα δεν είναι καταδικάσιμη. Μερικές φορές είναι καλή. Ομως, είναι κακή για μια χώρα ταλαιπωρημένη. Είναι ακόμα χειρότερη για κουρασμένους κι απογοητευμένους πολίτες. Η αδιαφορία και η ακηδία των ελίτ είναι δύσοσμη και ντροπιαστική σε σχέση με τα προβλήματα του κόσμου.

Η αποκωδικοποίηση του γρίφου της ελληνικής δυσανεξίας γίνεται με πιασάρικα, μανιχαϊστικά και επαρχιώτικα κλισέ «δρακογενιά» VS «αριστεία». Αν δεν ήταν για κλάματα θα ήταν για γέλια. Κι αυτό αποδεικνύεται από την αγκύλωση των αντιδράσεων άλλοτε στις φαντασιώσεις της ελεύθερης αγοράς και άλλοτε στον μύθο του αγαθοεργού ρόλου του κράτους με βάση κουβέντες που έγιναν στοn Μεσοπόλεμο, που κατέληξαν κάπου μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προωθήθηκαν από πολιτικούς και διανοούμενους πολλοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο τέλος του 19ου αιώνα.

Η ύλη αυτών των ιδεών είναι κάπου αζήτητη. Οι baby boomers αναρωτιούνται σήμερα για τον ρόλο του κράτους και τις χρήσεις του. Μπερδεύουν όμως το κράτος με την εξουσία, την ιδεολογία, τα συμφέροντα και τις επιλογές. Προφανώς υπάρχουν επιλογές. Υπήρχαν και στους δυο πολέμους της Ευρώπης. Ομως, σήμερα οι μονομάχοι παραβλέπουν το ακαταμάχητο. Οτι αυτό το ελαύνον πράγμα που δεν μας αρέσει (κάτι σαν την πανδημία ας πούμε) δεν θα επιζούσε αν το μόνο που είχε να κάνει ήταν απλώς να παρέχει τα μέσα στους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και σε όσους ασκούν την εξουσία, τη δυνατότητα να την ασκούν για πάντα.

Συμπερασματικά, όταν εκατομμύρια και πλούτος αλλάζουν χέρια στις οθόνες και στον Τύπο μαζί με την επανάκαμψη της πείνας, κάτι δεν πάει καλά. Οταν καταλαμβάνει τον δημόσιο διάλογο μόνον η ροή του χρήματος και υπάρχουν πολλοί άνεργοι και νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, μιλάμε για φρίκη.

Οσο οι κυβερνώντες έχουν ξεχαρβαλώσει τα υφάδια του κράτους, τα δημόσια αγαθά, κι έχουν παραδώσει την ευημερία σε δίκτυα υπεργολάβων, τότε ασφαλώς μπορούν να καυχώνται για κουρνιαχτό ατομικότητας, για πόλεμο όλων εναντίον όλων –όπως στον «Λεβιάθαν» του Χομπς- και για ζωή που είναι φτωχή, μοναχική και κακάσχημη για τους πολλούς.

Το κόστος της ακηδίας είναι ήδη υψηλό. Μερικοί ας μαζευτούν. Αλλως, επιταχύνουν την αποτυχία της χώρας. Ας αρχίσουν από τα στοιχειώδη (φιλελεύθερα ή αριστερά): να σκεφτούν και να επινοήσουν καθαρή πολιτική σφαίρα, νέους μηχανισμούς δράσης, ανθρωπιάς, εντιμότητας και αλληλεγγύης που απαιτεί η σύνθετη κρίση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν θα θάψουμε ποτέ την ελπίδα!
Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να θάψουμε την ελπίδα, να τη θρηνήσουμε και να παραδώσουμε τα όπλα, να αποδεχθούμε ότι σαν «άμυαλα παιδιά» -που αρνούνται να μεγαλώσουν- παρασυρθήκαμε από υποσχέσεις που δεν...
Δεν θα θάψουμε ποτέ την ελπίδα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «αγραβάτωτοι»
Εδώ, οι διορθώσεις απαιτούν χρόνο, πολύ περισσότερο χρόνο όταν δεν αντιστοιχούν σε υποτυπώδη έστω σχεδιασμό. Οι «αγραβάτωτοι» διαθέτουν χρόνο, αφού η πολιτική αγυρτεία του παρελθόντος δεν βρίσκει αντίκρισμα....
Οι «αγραβάτωτοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεμέλιο της κυβέρνησης το νέο συλλογικό ήθος
Ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος και ήθος...
Θεμέλιο της κυβέρνησης το νέο συλλογικό ήθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δεύτερη μεταπολίτευση
Και τώρα τι γίνεται; Σαράντα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση του '74 και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και πέντε χρόνια μετά την επιβολή του Αρμαγεδδώνα του Μνημονίου, η Αριστερά, για πρώτη φορά, βρίσκεται στην...
Η δεύτερη μεταπολίτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή
Η θεωρία των δύο άκρων, στο μέτρο που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και την Αριστερά με την Ακροδεξιά, είναι μια ανιστόρητη απόπειρα ιστορικού αναθεωρητισμού με κακόβουλη πολιτική στόχευση. Ωστόσο,...
Η θεωρία των δύο άκρων είναι σωστή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δείγματα που δεν επιτρέπουν πια μία στείρα αντιπολιτευτική εκμετάλλευση εναντίον κάποιας κυβέρνησης που δεν συμπαθούμε, αλλά μας υποχρεώνουν όλους σε μια διαφορετική ρότα πριν να...
Κουράζουν το μυαλό τους στο επικοινωνιακό, φθείροντας το λειτουργικό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας