Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τo Brexit και η ήττα των Εργατικών
Hannah McKay/Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τo Brexit και η ήττα των Εργατικών

  • A-
  • A+

Η ήττα του Εργατικού Κόμματος (Ε.Κ.) υπό τον Κόρμπιν είναι ακόμα ένα χτύπημα στο τραυματισμένο σώμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που, όπως και η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, πέρα από θλίψη και απογοήτευση, αξίζει να εξεταστεί ως ένα πολυπαραγοντικό γεγονός, κρίσιμο για την πορεία της.

Εχουν ήδη γραφεί πολλά τα οποία αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα ενός προβλήματος που δεν επιδέχεται απλές αναγνώσεις. Καθοριστική υπήρξε η ανελέητη εκστρατεία προσωπικής και πολιτικής αμαύρωσης και καταρράκωσης του Κόρμπιν από όλα τα ΜΜΕ, προεξάρχοντος του BBC, δηλαδή της υποτιθέμενης παγκόσμιας κορωνίδας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Βασικό στοιχείο στη «δολοφονία χαρακτήρος» του, εκτός από τον «αριστερισμό» του, ήταν και ο τάχα αντισημιτισμός του εφόσον, σε αντίθεση με τους ντόπιους «αριστερούς» ομολόγους του, ποτέ δεν κατάπιε την ισραηλινή βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων. (Το Jewish Labour Movement, οργάνωση συνδεδεμένη με το Ε.Κ., διέδωσε παραποιημένα «αντισημιτικά» στοιχεία στην Eπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατέστησε το Ε.Κ. υπόλογο για την εν λόγω κατηγορία.)

Επίσης, με μοναδική αγριότητα η δεξιά πτέρυγα, οι μπλερικοί βουλευτές και στελέχη, πολέμησε τον Κόρμπιν με αγαστή υποστήριξη των ΜΜΕ, με κορύφωση το εναντίον του πραξικόπημα του 2016, οπότε 172 βουλευτές τον καταψήφισαν ως ηγέτη. Η παταγώδης αποτυχία του, όμως, δεν σήμανε το τέλος του πολιτικού τους σαμποτάζ, που αποτυπώθηκε στην αλαζονική απαξίωση του σοσιαλιστικού προεκλογικού μανιφέστου του ως «του μακρύτερου σημειώματος αυτοκτονίας στην ιστορία».

Αυτό αναβίωνε το κράτος πρόνοιας που κατέστρεψε ο Μπλερ με το δόγμα ότι το κράτος πάντα υστερεί των επιχειρήσεων και την εμμονή του στον «εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών» μέσω outsourcing, σε συνέχεια θατσερικών ιδεολογημάτων περί «ανεπάρκειας» του δημόσιου τομέα. Αυτό, όμως, το «σημείωμα» έδωσε τη συντριπτική νίκη του E.K. στη νεολαία στις πρόσφατες εκλογές.

Ομως γιατί το Ε.Κ., ενώ το 2017 με ηγέτη τον Κόρμπιν και ριζοσπαστικό πρόγραμμα είχε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους από το 1945, δεν διασώθηκε από τη συντριβή και στα παραδοσιακά εργατικά κάστρα του, παρά το πρόσφατο προεκλογικό του μανιφέστο;

Αποδεδειγμένα ευθυνόταν η αμφίρροπη στάση του Κόρμπιν ως προς το Brexit, τα αποτελέσματα του οποίου υποσχέθηκε να σεβαστεί το 2017, προασπίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων και συσπειρώνοντας έτσι την πληττόμενη εργατική τάξη και τα πληβειακά στρώματα. Η εκρίζωση του κόμματος από την παραδοσιακή ταξική του εκπροσώπηση, που είχε ήδη διαβρωθεί από τον μπλερισμό (το «είναι όλοι τους ίδιοι», όπως και στην Ελλάδα, είναι προάγγελος δεξιών μετατοπίσεων), επιτελέστηκε με την υπόσχεση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι με δραματικό τρόπο.

Τι έφταιξε; Η στρατηγική παραγνώριση, ότι το Brexit είναι αναπόδραστο διακύβευμα, που ήδη έχει τεθεί από τον αντίπαλο με αλλοπρόσαλλο τρόπο, όμως με εμμονική σταθερότητα, και ότι εν όψει ριζικών τομών ο κόσμος απαιτεί ξεκάθαρες γραμμές, και αυτές ανταμείβει. Το οικονομικό πρόγραμμα, που ιδανικά εκπροσωπούσε την εργατική τάξη, ήταν ανίκανο να γεφυρώσει το βαθύτατα πολιτισμικό ρήγμα στο σώμα της Βρετανίας, όπως συμβολοποιήθηκε από το Brexit.

Για την εργατική τάξη, την καθημαγμένη από φτώχεια, ανεργία και αποβιομηχάνιση, το δημοψήφισμα υπήρξε ο μοναδικός αδιάφθορος δημοκρατικός θεσμός που της είχε απομείνει εν μέσω μιας προϊούσας «αντι-πολιτικής», καθοριστικής για το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οικονομικά αποτύχει, αλλά ο κορπορατισμός και τα κόμματα-καρτέλ έχουν αφυδατώσει την πολιτική από ιδεολογικά και ταξικά στοιχεία και έχουν διαβρώσει τη νομιμοποίηση του κοινοβουλευτισμού. Η απόδοση ρατσισμού, ξενοφοβίας και εθνικισμού στα λαϊκά στρώματα, από τη φιλελεύθερη και κοσμοπολίτικη μεσαία τάξη, βάθυνε αυτό το ταυτοτικό ρήγμα στο όνομα του (αντι)ευρωπαϊσμού. Το τερέν όπου παίχτηκε το δράμα και επικαθόρισε την έκβαση ήταν κυρίαρχα πολιτισμικό.

Αυτό δεν είδε καθαρά ο Κόρμπιν λόγω της τήρησης ισορροπιών με τους μπλερικούς ή της βεβαιότητας ότι οι εργάτες παραδοσιακά ψηφίζουν Εργατικούς, άρα «ας κερδίσουμε» τη μεσαία τάξη του Remain. Το ότι το Brexit έδωσε σε πολλούς την αίσθηση ότι επιτέλους «παίρνουν την τύχη στα χέρια τους» πρέπει να μας απασχολεί, αν και στο παραμύθι υπάρχει ο κακός λύκος Τζόνσον, που είναι σίγουρο ότι θα τους φάει.

Τα ερωτήματα για οποιονδήποτε προοδευτικό άνθρωπο και την Αριστερά είναι γιατί οι λαϊκές τάξεις προτιμάνε τον (ακρο)δεξιό λύκο ενάντια στα συμφέροντά τους και γιατί αυτός με τόση πειστικότητα μεταμορφώνεται στη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας.

*Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, μέλος ΟΕΣΚΕ του ΜέΡΑ25

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθεροποίηση της ανατροπής
Την άνοιξη του 1979 η κεντρώα συνιστώσα της εκλογικής βάσης των Εργατικών ψήφισε Συντηρητικούς με την προσδοκία ότι η Θάτσερ εγγυόταν καλύτερες μέρες για τη μεσαία τάξη.
Σταθεροποίηση της ανατροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
Η οργή του λάου δεν συγκρατιέται πλέον εύκολα. Πολλές οργανώσεις έχουν ήδη καλέσει τους Βρετανούς να καταλάβουν γέφυρες και να μπλοκάρουν δρόμους κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανοιχτή εξέγερση
Πώς η βρετανική Ακροδεξιά επιβάλλει την ατζέντα της σε βάρος της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 15 Ιανουαρίου, η βρετανική Βουλή θα πάρει μια απόφαση που θα μείνει στη μνήμη των ερχόμενων γενεών ως το πρώτο βήμα ενός ιστορικού θριάμβου ή μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι η μέρα που η Βουλή...
Η μεγάλη Τρίτη για το Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
1945, 1979 και 2019
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει σε βαρύνοντα βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στην ηπειρωτική Ευρώπη.
1945, 1979 και 2019
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο «νεανικός σεισμός» στη Βρετανία
Η γενιά των millennials θα είναι η πρώτη που θα έχει χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς της. Πρέπει να αντιμετωπίσει το φοιτητικό χρέος, τη στεγαστική κρίση, την ανεργία, την ανασφάλεια και τους...
Ο «νεανικός σεισμός» στη Βρετανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι
Το 1945 ο θριαμβευτής του πολέμου μέγας Τσόρτσιλ χάνει στις εκλογές από τον ηγέτη των Εργατικών Κλέμεντ Ατλι, έναν ασήμαντο, μέχρι τότε, πολιτικό. Το 2019 ένας άλλος ηγέτης των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ...
Κόρμπιν: κάν’ το όπως ο Ατλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας