Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κρεατομηχανή της φτώχειας
© thomas photiou | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κρεατομηχανή της φτώχειας

  • A-
  • A+

Μπορεί να υποκρινόμαστε -και σε αυτό βοηθούν και οι πολιτικοί- ότι ζούμε σε μια κανονικότητα, αλλά αυτή η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται συστηματικά δεν αρκεί για να κρύψει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα των δρόμων, του μετρό και των τσιμεντένιων συνοικιών είναι ότι στη σύγχρονη Ελλάδα κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά όχι μόνο δεν λύνεται κανένα από τα προβλήματα που γιγαντώθηκαν από το 2010, αλλά αντίθετα όλα τους γίνονται βασανιστικά ανυπέρβλητα. Ολα πηγάζουν από το γεγονός ότι σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ο Γιωργάκης, με φόντο τις βάρκες, ανακοίνωνε τον «εγκλεισμό» στη φυλακή του Μνημονίου, δεν έχουμε αντιληφθεί την πραγματική απειλή. Και η πραγματική απειλή δεν είναι ούτε η ανάπτυξη ούτε οι φόροι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η οικονομική και η κοινωνική περιθωριοποίηση να γίνει μόνιμη και κυρίως αποδεκτή κατάσταση, την οποία κανείς δεν θα αμφισβητεί και κανείς δεν θα θέλει να ανατρέψει. Και απ' ό,τι φαίνεται, κάθε στιγμή που περνά μας φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτή τη νέα, ζοφερή πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιος που δεν έχει την κατάλληλη «εκπαίδευση» είναι δύσκολο να αντιληφθεί την εικονική πραγματικότητα που συστηματικά καλλιεργούν οι κυβερνήτες με τη συμπαράσταση των ελίτ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της μεθοδευμένης προσπάθειας ΜΜΕ που φροντίζουν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα είτε με το να την παραβλέπουν είτε με το να την προβάλλουν ως «εξαίρεση» είτε με το να επικεντρώνονται σε θέματα που καλλιεργούν τις ψευδαισθήσεις.

Πάρτε για παράδειγμα την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων. Ειδήσεις όπως η εκχώρηση των οφειλών σε ΔΕΗ και σε ασφαλιστικά ταμεία είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε μέσω πωλήσεων σε funds πέρασαν στο ντούκου. Το ίδιο με το περίφημο σχέδιο «Ηρακλής» που εμφανίζεται ως η μοναδική διέξοδος για τα «κόκκινα» δάνεια. Το ίδιο με την έκρηξη της ελαστικής απασχόλησης. Το ίδιο με την επιβολή φορολογίας από το πρώτο ευρώ για τους περιστασιακά εργαζομένους. Το ίδιο για τους ψιθύρους που ακούγονται για την τιτλοποίηση των οφειλών στην Εφορία.

Είναι αναμενόμενες επιλογές από κυβερνήσεις που αποδέχονται (ή αναζητούν) ότι η λύση των προβλημάτων μιας κοινωνίας βρίσκεται στο πιο ευάλωτο κομμάτι της, θα σκεφτείτε. Ομως όλα αυτά αφορούν ανθρώπινες ζωές. Οικογένειες που θα υποστούν τις συνέπειες. Ανθρώπους που θα χάσουν το σπίτι τους, που θα μείνουν χωρίς ρεύμα, που θα αναγκαστούν να κόψουν ακόμα και τις δαπάνες για φαγητό για να επιβιώσουν. Αν όλα αυτά δεν είναι περιθωριοποίηση, τότε τι είναι; Και φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν μερικές εκατοντάδες οικογένειες αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που οι πολιτικοί φρόντισαν να τους χαρακτηρίσουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» για να καθαρίσουν πιο εύκολα από αυτούς.

Αυτό είναι η αρχή. Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Και θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα αν η πλειονότητα της κοινωνίας αποδεχτεί ότι αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κανονικότητας και ότι τα «θύματα» αυτής της κανονικότητας δεν είναι σαν και αυτούς αλλά κάποιοι «άτυχοι», «καταραμένοι», «άφρονες» και «τεμπέληδες» που, όπως λένε οι καλοταϊσμένοι σταρ της τηλεόρασης, πληρώνουν τον λογαριασμό της «ατυχίας» και της «οκνηρίας» τους. Και όταν κάποια στιγμή μετατραπούν και οι ίδιοι σε θύματα αυτής της «κρεατομηχανής» θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν. Πλέον αυτές οι μηχανές, που θέλουν σάρκα και προσδοκίες για να συντηρηθούν, θα έχουν γίνει κομμάτι της «κανονικότητας».

Θα απαντήσει κανείς: Μα αυτή η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σε όλο τον πλανήτη; Δηλαδή να πάψω να πίνω καφέ επειδή στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα..., εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των κερδοσκόπων της Γουόλ Στριτ και των πολυεθνικών, που έριξαν τις τιμές παραγωγού καφέ σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος;

Σίγουρα η ζωή κυλά, αλλά να μην αναρωτηθούμε γιατί «σε μένα», αν κάποια στιγμή βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν που βρίσκονται σήμερα οι μικροκαλλιεργητές καφέ της Ονδούρας, οι οποίοι, όπως έγραψε ο James North στο The Nation, γνωρίζουν μόνο δύο αριθμούς: την τιμή του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τα «ναύλα» που ζητούν οι διακινητές για να τους μεταφέρουν λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη τη στιγμή, η μόνη ειλικρινής αντίδραση είναι να αναλογιστούμε την καταστροφή που έγινε εξαιτίας του συμβιβασμού με τη μασκαρεμένη «κανονικότητα» που μας πλάσαραν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

Το σίγουρο είναι ότι, αν εφαρμοστούν οι «καινοτομίες» των «Αρίστων» της κυβέρνησης, ο τόπος θα μαραίνεται και οι άνθρωποι θα τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από τις «κρεατομηχανές». Το δημογραφικό αδιέξοδο θα οξύνεται, η φυγή των νέων θα συνεχίζεται και εκατοντάδες χιλιάδες «φτωχοί εργαζόμενοι» θα περιμένουν τη σειρά τους για να περάσουν την πύλη του στρατοπέδου των... αποκλεισμένων.

* Δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου των μεταθέσεων για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ή Γιατί Χρειαζόμαστε τον Συνδικαλισμό;»
Ας υποθέσουμε πως παρακολουθούμε το τελευταίο μονόπρακτο του ΥΠΑΙΘ με σαφείς επιρροές από το θέατρο του Παραλόγου (βλ. Ιονέσκο), όπου ο χρόνος, οι κανόνες, ο νόμος, η συνέπεια, η συνέχεια, η λογική έχουν...
«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου των μεταθέσεων για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ΕΑΕ ή Γιατί Χρειαζόμαστε τον Συνδικαλισμό;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κορεατική σκακιέρα
Είναι φανερό ότι η πρόκληση της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και της Κορεατικής Χερσονήσου, συνολικά, θα επηρεάσει καταλυτικά τις ισορροπίες στην Ευρύτερη Περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
Κορεατική σκακιέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η γύμνια της δημοκρατίας
Το ξεγύμνωμα των νεαρών έγινε η γύμνια της δημοκρατίας μας. Η ταπείνωση του ανθρώπινου σώματος, σε όλη την ιστορία, ταυτίζεται με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Οι αυταρχικές εξουσίες επιθυμούν να...
Η γύμνια της δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παράδοξο της επικοινωνίας και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η επικοινωνία των εκλογών φανέρωσε την εσωτερική του αμηχανία, όπως η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τις αντιφατικές διεργασίες του νου. Το ακροατήριο εντοπίζει ενστικτωδώς τις τρύπες του αφηγήματος, όπως και...
Το παράδοξο της επικοινωνίας και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο απόδημος Ελληνισμός ως κομματικός στρατός
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί να διευκολύνεται η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων. Ομως, τους αρνείται το δικαίωμα να εκλέγουν από τον τόπο κατοικίας τους υποψήφιους βουλευτές βάζοντας σταυρό, όπως κάνουν οι Ελληνες...
Ο απόδημος Ελληνισμός ως κομματικός στρατός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχαιολογία της γνώσης, αξιοποιήσιμη στην εκπαίδευση
Θετική ιδιαιτερότητα, μοναδικής σημασίας, για την εκπαίδευσή μας είναι αναμφίβολα το ότι η χώρα μας είναι η κοιτίδα ενός αξιοποιήσιμου αρχαίου πολιτισμού, του αρχαιότερου στην Ευρώπη, όπου έχει τις ρίζες της η...
Αρχαιολογία της γνώσης, αξιοποιήσιμη στην εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας