Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κρεατομηχανή της φτώχειας
© thomas photiou | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κρεατομηχανή της φτώχειας

  • A-
  • A+

Μπορεί να υποκρινόμαστε -και σε αυτό βοηθούν και οι πολιτικοί- ότι ζούμε σε μια κανονικότητα, αλλά αυτή η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται συστηματικά δεν αρκεί για να κρύψει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα των δρόμων, του μετρό και των τσιμεντένιων συνοικιών είναι ότι στη σύγχρονη Ελλάδα κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνά όχι μόνο δεν λύνεται κανένα από τα προβλήματα που γιγαντώθηκαν από το 2010, αλλά αντίθετα όλα τους γίνονται βασανιστικά ανυπέρβλητα. Ολα πηγάζουν από το γεγονός ότι σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ο Γιωργάκης, με φόντο τις βάρκες, ανακοίνωνε τον «εγκλεισμό» στη φυλακή του Μνημονίου, δεν έχουμε αντιληφθεί την πραγματική απειλή. Και η πραγματική απειλή δεν είναι ούτε η ανάπτυξη ούτε οι φόροι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η οικονομική και η κοινωνική περιθωριοποίηση να γίνει μόνιμη και κυρίως αποδεκτή κατάσταση, την οποία κανείς δεν θα αμφισβητεί και κανείς δεν θα θέλει να ανατρέψει. Και απ' ό,τι φαίνεται, κάθε στιγμή που περνά μας φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτή τη νέα, ζοφερή πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιος που δεν έχει την κατάλληλη «εκπαίδευση» είναι δύσκολο να αντιληφθεί την εικονική πραγματικότητα που συστηματικά καλλιεργούν οι κυβερνήτες με τη συμπαράσταση των ελίτ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της μεθοδευμένης προσπάθειας ΜΜΕ που φροντίζουν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα είτε με το να την παραβλέπουν είτε με το να την προβάλλουν ως «εξαίρεση» είτε με το να επικεντρώνονται σε θέματα που καλλιεργούν τις ψευδαισθήσεις.

Πάρτε για παράδειγμα την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων. Ειδήσεις όπως η εκχώρηση των οφειλών σε ΔΕΗ και σε ασφαλιστικά ταμεία είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε μέσω πωλήσεων σε funds πέρασαν στο ντούκου. Το ίδιο με το περίφημο σχέδιο «Ηρακλής» που εμφανίζεται ως η μοναδική διέξοδος για τα «κόκκινα» δάνεια. Το ίδιο με την έκρηξη της ελαστικής απασχόλησης. Το ίδιο με την επιβολή φορολογίας από το πρώτο ευρώ για τους περιστασιακά εργαζομένους. Το ίδιο για τους ψιθύρους που ακούγονται για την τιτλοποίηση των οφειλών στην Εφορία.

Είναι αναμενόμενες επιλογές από κυβερνήσεις που αποδέχονται (ή αναζητούν) ότι η λύση των προβλημάτων μιας κοινωνίας βρίσκεται στο πιο ευάλωτο κομμάτι της, θα σκεφτείτε. Ομως όλα αυτά αφορούν ανθρώπινες ζωές. Οικογένειες που θα υποστούν τις συνέπειες. Ανθρώπους που θα χάσουν το σπίτι τους, που θα μείνουν χωρίς ρεύμα, που θα αναγκαστούν να κόψουν ακόμα και τις δαπάνες για φαγητό για να επιβιώσουν. Αν όλα αυτά δεν είναι περιθωριοποίηση, τότε τι είναι; Και φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν μερικές εκατοντάδες οικογένειες αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που οι πολιτικοί φρόντισαν να τους χαρακτηρίσουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές» για να καθαρίσουν πιο εύκολα από αυτούς.

Αυτό είναι η αρχή. Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Και θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα αν η πλειονότητα της κοινωνίας αποδεχτεί ότι αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κανονικότητας και ότι τα «θύματα» αυτής της κανονικότητας δεν είναι σαν και αυτούς αλλά κάποιοι «άτυχοι», «καταραμένοι», «άφρονες» και «τεμπέληδες» που, όπως λένε οι καλοταϊσμένοι σταρ της τηλεόρασης, πληρώνουν τον λογαριασμό της «ατυχίας» και της «οκνηρίας» τους. Και όταν κάποια στιγμή μετατραπούν και οι ίδιοι σε θύματα αυτής της «κρεατομηχανής» θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουν. Πλέον αυτές οι μηχανές, που θέλουν σάρκα και προσδοκίες για να συντηρηθούν, θα έχουν γίνει κομμάτι της «κανονικότητας».

Θα απαντήσει κανείς: Μα αυτή η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σε όλο τον πλανήτη; Δηλαδή να πάψω να πίνω καφέ επειδή στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα..., εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας των κερδοσκόπων της Γουόλ Στριτ και των πολυεθνικών, που έριξαν τις τιμές παραγωγού καφέ σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος;

Σίγουρα η ζωή κυλά, αλλά να μην αναρωτηθούμε γιατί «σε μένα», αν κάποια στιγμή βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν που βρίσκονται σήμερα οι μικροκαλλιεργητές καφέ της Ονδούρας, οι οποίοι, όπως έγραψε ο James North στο The Nation, γνωρίζουν μόνο δύο αριθμούς: την τιμή του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τα «ναύλα» που ζητούν οι διακινητές για να τους μεταφέρουν λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη τη στιγμή, η μόνη ειλικρινής αντίδραση είναι να αναλογιστούμε την καταστροφή που έγινε εξαιτίας του συμβιβασμού με τη μασκαρεμένη «κανονικότητα» που μας πλάσαραν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

Το σίγουρο είναι ότι, αν εφαρμοστούν οι «καινοτομίες» των «Αρίστων» της κυβέρνησης, ο τόπος θα μαραίνεται και οι άνθρωποι θα τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από τις «κρεατομηχανές». Το δημογραφικό αδιέξοδο θα οξύνεται, η φυγή των νέων θα συνεχίζεται και εκατοντάδες χιλιάδες «φτωχοί εργαζόμενοι» θα περιμένουν τη σειρά τους για να περάσουν την πύλη του στρατοπέδου των... αποκλεισμένων.

* Δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κίνημα αντίστασης στους σχεδιασμούς τους για «νόμο και τάξη» και στην Ψυχική Υγεία
Με όχι μεγάλη, ομολογουμένως, έκπληξη είδαμε πρόσφατη, προ ημερών, ανακοίνωση της ΕΨΕ που ανακοινώνει την συγκρότηση «ομάδας εργασίας» για την «επικαιροποίηση και βελτιστοποίηση», λέει, «του προσφάτου σχεδίου...
Κίνημα αντίστασης στους σχεδιασμούς τους για «νόμο και τάξη» και στην Ψυχική Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χρυσός κανόνας του e-ΕΦΚΑ
Το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που δεσμεύει τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρέωση νομικής κατοχύρωσης, σε συνταγματικό, κατά προτίμηση, ή ισότιμο αυτού επίπεδο, του λεγόμενου «χρυσού...
Ο χρυσός κανόνας του e-ΕΦΚΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
Το επίθετο «ριζοσπαστικός» υποδηλώνει την πράξη ή την πρόθεση να απορρίψουμε το κοινότοπο, δηλαδή κάτι που δεχόμαστε παθητικά ως προφανές.
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κίτρινα γιλέκα» και «Σαρδέλες», οι δύο όψεις της ανυπακοής
Η κοινωνία ένθεν κακείθεν των Αλπεων παρακολουθεί, τους τελευταίους μήνες, τη διόγκωση δύο κινητοποιήσεων που, μολονότι έχουν διαφορετικούς ως προς τη σαφήνεια και την έντασή τους στόχους, επηρεάζουν και...
«Κίτρινα γιλέκα» και «Σαρδέλες», οι δύο όψεις της ανυπακοής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαν τη γνωστή πύρρειο νίκη...
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πριν από τη συνάντηση των τεσσάρων ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετάνια ήταν απαισιόδοξοι και έλεγαν πως «δεν θα γίνει τίποτα».
Σαν τη γνωστή πύρρειο νίκη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο στόχαστρο του Τραμπ
Εχοντας ολοκληρώσει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ο Τραμπ προαναγγέλλει ότι θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από τις εκλογές...
Στο στόχαστρο του Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας