Η επιστροφή των τριών πολεμικών σκαφών από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προχθές Δευτέρα, ανέβασε τις προσδοκίες για συμβιβαστική διευθέτηση στην ανατολική Ουκρανία. Ετσι, η σύνοδος κορυφής στις 9.12 στο Παρίσι του «κουαρτέτου της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία) αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τις εξελίξεις, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην πρώην ΕΣΣΔ.
Μια συμβιβαστική λύση στην ανατολική Ουκρανία θα είναι ένα μήνυμα ύφεσης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε. για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια.
Οσο θα μειώνεται η ένταση και η ψυχροπολεμική καχυποψία απέναντι στη Ρωσία, θα ενισχύεται η δυναμική χειραφέτησης της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ, σε όφελος μιας αμιγώς κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής δομής.
Πριν από δεκαέξι χρόνια, το 2003, η Γαλλία και η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έθεσαν, με αφορμή την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ως επείγουσα προτεραιότητα την αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, Σρέντερ, Σιράκ και Πούτιν εγκαινίαζαν διαβουλεύσεις κορυφής σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μια έμπρακτη επιβεβαίωση της σχέσης συγκοινωνούντων δοχείων που έχει η αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε. με την ύφεση και τη στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα. Ζητούμενο παραμένει αν μια συμβιβαστική λύση στην ανατολική Ουκρανία θα επιδράσει ευεργετικά στην αναζήτηση λύσης και στις άλλες αποσχιστικές εστίες έντασης, από την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία μέχρι την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στη Γεωργία.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσουν στη διαφαινόμενη κινητικότητα στην κατεύθυνση επίλυσης της «παγωμένης» σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία οι ΗΠΑ, ο ορίζοντας είναι κάτι παραπάνω από θολός. Το βραχυκύκλωμα της Ουάσινγκτον είναι πλήρες καθώς τόσο οι σχέσεις με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οι Δημοκρατικοί προσπαθούν αν όχι να καθαιρέσουν τουλάχιστον να εμποδίσουν την επανεκλογή του Τραμπ.
Τον Φεβρουάριο του 2014 η ευρωπαϊκή τρόικα, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, είχε διαμορφώσει συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και την αντιπολίτευση, την οποία τορπίλισαν οι ΗΠΑ. Μια παρέμβαση αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας