Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωφέλιμη ή χαμένη ψήφος;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωφέλιμη ή χαμένη ψήφος;

  • A-
  • A+

Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο έντονα προβάλλει ένα ερώτημα, σε παλιούς και νέους ψηφοφόρους. Κατά πόσο η ψήφος τους μπορεί να «πιάσει τόπο» αντί να πάει «χαμένη» ή να βρεθούν στην κατηγορία των... «κοψοχέρηδων» μετά τις εκλογές. Ασφαλώς η ψήφος μπορεί να λειτουργήσει ως «τιμωρός», ως «ασπίδα αποτροπής» αντιλαϊκών μέτρων, αλλά να «ανοίξει δρόμους» σε ελπιδοφόρες προοπτικές.

Το «ταξικό πρόσημο»

Είτε «χαμένη» είτε «χρήσιμη» η ψήφος δεν είναι πολιτικά ουδέτερη! «Ωφέλιμη» για έναν τραπεζίτη είναι αυτή που ανοίγει δρόμο στην αφαίρεση πρώτης κατοικίας από λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο. Για έναν εργαζόμενο, έναν νέο ή έναν συνταξιούχο «ωφέλιμη» ψήφος είναι εκείνη που υπερασπίζεται το δικαίωμα για πλήρη απασχόληση, άμεση επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 €, καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης κ.ά. Αντίθετα «χαμένη» είναι όταν εργαζόμενος ψηφίζει δυνάμεις και κόμματα που δεσμεύονται να εφαρμόσουν πολιτικές «Λιτότητας και Επιτροπείας», ενώ η ίδια ψήφος θεωρείται ιδιαίτερα «ωφέλιμη» στους δανειστές, ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και ολιγαρχία.

Ενα «ψευτοδίλημμα» που… θολώνει τα νερά

Στη λογική της «χρήσιμης» και «χαμένης» ψήφου, δομείται το γνωστό «ψευτοδίλημμα» που... θολώνει τα νερά. Η επιλογή, λένε, βρίσκεται μεταξύ «δεξιών/ακροδεξιών» - «προοδευτικών δυνάμεων» και διάφορες παραλλαγές («δεξιά-αντιδεξιά», «πρόοδος-συντήρηση», «Τσίπρας-Μητσοτάκης») που προβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα για εκβιασμό ψηφοφόρων. Ιδιαίτερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πλασάρεται η θεωρία του «μικρότερου κακού» (π.χ. «ο Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά με Μητσοτάκη θα είναι χειρότερα»)! Το ίδιο «σχήμα» χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από ΠΑΣΟΚ, για εκβιασμό ψηφοφόρων της Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση το «ψευτοδίλημμα» στις διάφορες εκδοχές έχει δοκιμαστεί και αποδείχτηκε δυσμενές για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά πολύ ωφέλιμο για τα κυρίαρχα συμφέροντα.

Ωστόσο προβάλλει ένα κρίσιμο ερώτημα. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.; Είναι ίδια κόμματα; Ασφαλώς όχι! Σε επίπεδα διακηρύξεων έχουν πολλές διαφορές και σε ορισμένα θέματα σημαντικές. Αλλά σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα οικονομικής πολιτικής, ακολουθούν τις ίδιες «συντεταγμένες», διότι έχουν αποδεχτεί και δεσμευτεί στην εφαρμογή του νέου άτυπου μνημονίου ώς το 2022 με ορίζοντα το 2060 (!), στο όνομα της εξασφάλισης «πρωτογενών πλεονασμάτων» 3,5% του ΑΕΠ και 2,2% σε βάθος δεκαετιών. Δηλαδή έχουν δεσμευτεί για συνέχιση της πολιτικής «Λιτότητας και Επιτροπείας», ανεξάρτητα από τις όποιες… «καλές» προθέσεις Τσίπρα ή Μητσοτάκη.

Ειδικότερα έχουν δεσμευτεί για συνέχιση κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών, ξεπουλήματος ΔΕΚΟ και δημόσιας περιουσίας, μείωση φορολογίας εταιρικών κερδών και μερισμάτων, νέα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, διατήρηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, μνημονιακού καθεστώτος ΣΣΕ, συρρίκνωση δημόσιας χρηματοδότησης σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, Αυτοδιοίκηση, εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, συνέχιση αποδιάρθρωσης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διατήρηση ειδικών δυνάμεων καταστολής, κατασκευή δικογραφιών ενάντια σε κινητοποιήσεις από Τμήμα Προστασίας του Κράτους κ.ά. Αυτό είναι το κοινό στοιχείο - οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απορρέουν από το καθεστώς «Λιτότητας και Επιτροπείας» στο όνομα της «πάση θυσία» παραμονής στην ευρωζώνη!

Παλιά και νέα «αναχώματα» διαιωνίζουν το παλιό

Στις εκλογές δεν κατέρχονται μόνο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και σειρά από μικρότερα κόμματα, ευρέος φάσματος, από ακροδεξιά ως ακροαριστερά. Ψήφο σε δυνάμεις που έχουν παρόμοιους πολιτικούς προσανατολισμούς, παρά τις μικροδιαφορές στα δύο μεγάλα κόμματα (π.χ. ΚΙΝ.ΑΛΛ.), είναι στην ουσία «εφεδρείες» των κυρίαρχων πολιτικών. Αντίθετα για κόμματα που εμφανίζονται με αντιμνημονιακή ρητορική, χρειάζεται προσεκτική «ανάγνωση» εξαγγελιών και πρακτικών, γιατί καταλήγουν «αναχώματα». Π.χ. το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, ένα «κακέκτυπο» του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, προβάλλει ως «νέος φορέας» που «σχίζει την τρίχα», που «κάνει μαγκιές», αλλά δεν… παραβιάζει τις αποφάσεις του Eurogroup (!), ενώ η Ζ. Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας αρμενίζει… μόνο μπροστά… ούτε δεξιά ούτε αριστερά, στη γραμμή Μακρόν.

Ωστόσο υπάρχουν και δυνάμεις που αντιστέκονται με συνέπεια και σταθερότητα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με τις προγραμματικές τους θέσεις ανοίγουν δρόμους με ελπιδοφόρες προοπτικές. Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) είναι μια τέτοια δύναμη. Την τελευταία τετραετία, εκτός από το «ηθικό πλεονέκτημα» (καταψήφιση Γ’ Μνημονίου, παραίτηση από αξιώματα και κυβερνητικούς θώκους), έδωσε δείγματα αγωνιστικής συνέπειας και υπεράσπισης ζωτικών συμφερόντων του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Παρ’ ότι στις ευρωεκλογές κατέγραψε σημαντικές απώλειες, δεν το βάζει κάτω! Με άξονα το «μεταβατικό πρόγραμμα φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση», απευθύνεται στους εργαζομένους, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και ζητά τη στήριξή τους. Μια ψήφος πραγματικά ωφέλιμη για κάθε εργαζόμενο και άνθρωπο του μόχθου, αληθινή πολιτική επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον.

*διδάκτορας Οικονομικών, υποψήφιος βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας στη Δυτική Αθήνα (Β2-Δυτικός Τομέας)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναπάντεχη (;) ωφέλεια του προεκλογικού κλίματος
Η μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς έχει αρκετά να μας πει για το πώς αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι τη διαχείριση κρίσεων από τις κυβερνήσεις τους. Σε πολλά, δε, από αυτά δανείζεται, κατά την προσφιλή εδώ και...
Η αναπάντεχη (;) ωφέλεια του προεκλογικού κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
H «δημιουργική» ερμηνεία των δεκαδικών ψηφίων
Το πολυσυζητημένο αίνιγμα της ενότητας της αριστεράς μοιάζει ακόμη πιο επιτακτικό ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά κυρίως του σκηνικού και των αναγκαιοτήτων που θα διαμορφωθούν μετά από αυτές.
H «δημιουργική» ερμηνεία των δεκαδικών ψηφίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συντάξεις, τα «δηλητηριασμένα μήλα» και τα μπαλκόνια
Στη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα ήταν μοιρασμένη. Υπήρχαν οι «Ανήκουμε στη Δύση» και οι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Δεν ήταν μόνο συνθήματα αλλά πολιτικές. Η μία που πρόσφερε ακόμα και τα αποθεματικά των...
Οι συντάξεις, τα «δηλητηριασμένα μήλα» και τα μπαλκόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάλεσμα για την επόμενη μέρα
Ο «μπαμπούλας» της επιστροφής της Ν.Δ. στη θέση του διαχειριστή της κληρονομιάς τριών μνημονίων και του μεταμνημονιακού «μνημονιακού» καθεστώτος οφείλεται πολύ λιγότερο στη Ν.Δ. και τη χαρισματικότητα του...
Κάλεσμα για την επόμενη μέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 πολιτικές και προγραμματικές αντιφάσεις της Ν.Δ.
Διαβάζοντας το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις της Ν.Δ. είναι αδύνατο να μην επισημάνει κανείς ένα πλήθος ασαφειών και αντιφάσεων που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης προεκλογικά.
10 πολιτικές και προγραμματικές αντιφάσεις της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας