Ηταν πριν από έξι χρόνια (13/9/2019) όταν η Λίνα Μενδώνη, νεοδιορισμένη τότε υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πραγματοποίησε αυτοψία στο ανακαινισμένο και αποκαταστημένο διατηρητέο κτίριο του Ακροπόλ Παλάς, στην Πατησίων. «…Υπολείπονται ακόμη κάποιες συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης σχετικά μικρής κλίμακας στο εσωτερικό του κτηρίου… Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η διάθεση του Ακροπόλ προς χρήση το συντομότερο δυνατόν» έγραφε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Ηταν η εποχή που η κυβέρνηση μιλούσε για σύνδεση με το γειτονικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προανήγγελλε καφέ και πωλητήριο του ΤΑΠΑ (νυν ΟΔΑΠ) στο ισόγειο και εστιατόριο στην ταράτσα. «…Οταν το Ακροπόλ συνδεθεί εν υπογείω με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι συγκεκριμένες χρήσεις θα υποστηρίζουν και τη λειτουργία του Μουσείου»! έγραφε η ανακοίνωση.
Τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Και καλά, το περί «εν υπογείω σύνδεση» αποδείχθηκε σχέδιο άνευ σχεδιασμού, όμως η χρήση του κτιρίου; Παραδόθηκε ολοκληρωμένο το 2019 με σκοπό να λειτουργήσει ως κέντρο για τον σύγχρονο πολιτισμό και τους καλλιτέχνες. Εκτοτε παραμένει αναξιοποίητο, ενώ έχουν δαπανηθεί αρκετές χιλιάδες ευρώ επιπλέον για τη φύλαξη και τα λειτουργικά έξοδά του. Σε λίγο θα χρειαστούν εκ νέου κονδύλια για συντήρηση γιατί ένα κλειστό κτίριο καταρρέει, δεν ανθεί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δαπανά, πλέον, μεγάλα ποσά ετησίως για την κάλυψη της θέσης του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ. Τι έπραξε λοιπόν ο Ιάσονας Φωτήλας; Οχι τα δέοντα πάντως ώστε να ανοίξει το Ακροπόλ. Ενδεικτική είναι η τακτική που ακολούθησε όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» που ανέδειξε το θέμα («Η οδύσσεια ενός κτιρίου κι ενός οράματος για τον σύγχρονο πολιτισμό», 11/5/25). Δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει, έλαβε τις ερωτήσεις και αθέτησε τον λόγο του. Dépassé πολιτική. Δυστυχώς το Ακροπόλ παραμένει ένα ωραίο άδειο κέλυφος, κύριε Φωτήλα.
