ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Πετρόπουλος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Είναι αλήθεια πως εξέπληξε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για κοινή δήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Κι αυτό γιατί, εδώ και χρόνια, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Εντούτοις ήταν μια πολύ εύστοχη κίνηση με ένα πλαίσιο αιτημάτων που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί.

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνταχθεί με αυτή την πρωτοβουλία ήταν επιεικώς αδικαιολόγητη. Καταρχήν, γιατί μια μέρα πριν εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του ΚΚΕ ο κ. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για εθνοκάθαρση στη Γάζα επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Το σκεπτικό μάλιστα που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη για να στηρίξει την επιλογή της είναι εντελώς διάτρητο και δεν αντέχει σε καμία σοβαρή ανάλυση. Στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ, λέει, δεν γινόταν αναφορά στη Χαμάς. Η Χαμάς είναι το ζήτημα αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να το πιστεύει. Και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ανάλυση για να γίνει αντιληπτό πως η δράση του Ισραήλ στη Γάζα έχει επισκιάσει πλήρως την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Με άλλα λόγια, μόνο ως επιχείρημα υπέρ του Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει σήμερα η όποια αναφορά στη Χαμάς καθώς δεν υπάρχει καμία αρχή διεθνούς δικαίου και ανθρωπισμού που να δικαιολογεί την εξόντωση ενός λαού ό,τι κι αν έχει κάνει κάποια οργάνωση που δρα στο εσωτερικό του. Κι εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα. Στην εξόντωση ενός λαού, στις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και παιδιών, στην προσπάθεια να μην υπάρξει ίχνος Παλαιστινίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η Χαμάς δεν είναι, πλέον, δικαιολογία για κανέναν και για τίποτα.